Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Sant Cugat del Vallès ret homenatge a Josep Grau-Garriga amb una exposició dedicada al seu vincle amb el color vermell

20 Novembre 2020 Redacció: Puntvallès

Població: Sant Cugat del VallèsEl Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani, a Sant Cugat del Vallès, dedica una exposició retrospectiva a l'obra de l'artista Josep Grau-Garriga. Sota el títol 'Vermells', la mostra recull 25 obres tèxtils de l'artista fetes durant les dècades dels 70 i els 80, totes elles amb color vermell com a fil conductor. Part de les obres exposades provenen del fons de la família Grau-Garriga, però també se n'exposen de col·leccions particulars procedents dels Estats Units, França o el sud d'Espanya. L'exposició repassa l'ús que l'artista de Sant Cugat feia del color vermell per parlar, a través de la seva obra de la vida, l'ús de l'espai o la seva vinculació amb la política.

L'exposició està comissariada per Jordi Garrido i Àlex Mitrani, i és la primera ocasió que s'enfoca una mostra de l'artista, repassant algunes de les seves obre més destacades. El centre que l'acull es va crear fa dos anys, i des del començament va plantejar fer una mirada diferent i inèdita de l'obra de Grau-Garriga. "Ens trobem en aquest any irregular en què el cribratge necessari per trobar les obres per l'exposició ens va mostrar una gran quantitat de vermell, i vam creure que potser és un fil conductor de la seva obra", detalla Garrido. És per aquest motiu que es va optar per prendre com a referent aquest color.

La mostra ocupa la planta baixa i el primer pis de l'edifici, i es divideix en tres espais conceptuals. El primer se centra en el vermell sanguini, en referència a la vida. En segon lloc es mostra el treball de Grau-Garriga amb el color vermell per construir o definir espais, per delimitar zones utilitzant grans teles. Això és el que va fer el 1978 a Vermont (Estats Units), on va cobrir durant l'estiu una pista d'esquí amb teixits vermells. Per últim, es mostra el vincle polític, a través d'ús d'aquest color. "Va crear environaments i projectes, com el que va instal·lar davant del Palau de la Generalitat amb la falç com a element, que el vincula al vermell més polític que ell militava", detalla Garrido. La possibilitat de travessar la frontera d'Espanya amb la resta d'Europa li permetia viure la dictadura amb una perspectiva externa. "Era com viatjar al futur, mirar Espanya des de fora era com veure el passat del feixisme" destaca el comissari.

Aquesta relació amb la política la va viure des de petit. "Moltes de les seves obres tenen connotacions d'esquerra i lluita", explica la seva filla, Esther Grau-Garriga. Ella mateixa s'encarrega de recuperar les obres cada cop que s'han d'exposar, amb aquells tractaments que s'han d'aplicar als teixits. "Al tèxtil s'hi acumula molta pols en estar les peces tancades, i quan s'exposen han d'agafar vida, traient la pols i ventilant-les, i fer-les trempar, perquè estan molt aixafades", apunta. La cita obre portes dissabte 21 de novembre i estarà oberta al públic fins a finals de juliol de 2021.

Arxius de so adjunts:

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

sant cugat del vallès

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços Més info

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços

Servei de Neteja Pere i Àngel    Equip de desinfecció d'interiors Covid-19 ...

El sindicat de la nova normalitat Més info

El sindicat de la nova normalitat

Article d'opinió: Raül González, Responsable de Comunicació de CCOO al Vallès Oriental, ...

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès