Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Sant Cugat del Vallès, pioner en la detecció de la Covid-19 en aigües residuals

23 Juny 2020 Redacció: puntvalles.com

Imatges: cedides

Població: Sant Cugat del VallèsL’Ajuntament i Aigües de Catalunya, pioners en la detecció del Covid19 en aigües residuals.

Sant Cugat és el primer municipi de Catalunya on s’implanta SARS-GOAnalytics, una eina de monitoratge capaç de detectar-la.

L’alcaldessa Mireia Ingla i el president executiu d’Aigües de Catalunya han signat un protocol d’actuació per iniciar una prova pilot a Sant Cugat del Vallès que permetrà fer un seguiment dels rastres genètics de la SARS-CoV-2 que es trobin en l’aigua del clavegueram del municipi, i fer-ne un monitoratge amb SARS-GOAnalytcs, una eina capaç de detectar-la.

Aquest nou protocol permetrà que durant quinze dies el model SARS-GOAnalytics faci un seguiment, i contribueixi a monitorar i diagnosticar de manera primerenca l’evolució de la malaltia al municipi. Ja s’han iniciat els mostreigs, que es realitzaran en dos punts del clavegueram del municipi i es prendran mostres cada dos dies. Amb aquest mostreig es recullen aigües residuals del 95% de la població de Sant Cugat.

SARS-GOAnalytics és un mètode pioner - validat per l’IATA-CSIC - capaç de determinar quantitativament el nombre d’unitats genòmiques de virus que provoca la COVID-19 presents per litre d’aigua i, per tant, d’establir la corba de l’epidèmia després de fer un mostreig de dades i anàlisi. La seva metodologia permet anticipar-se a alguns dels indicadors utilitzats fins ara, i creuar les dades amb d’altres que reculli el Departament de Salut, per sumar informació i fer una foto més perfecta de la progressió o de la reculada de la pandèmia al municipi.

L’alcaldessa Mireia Ingla ha destacat que “l’Ajuntament de Sant Cugat vol ser capdavanter en la lluita contra el virus de la COVID-19. Davant de l’oferiment d’Aigües de Catalunya de fer a la nostra ciutat la prova pilot per implantar aquest nou mètode de seguiment de la pandèmia vam entendre que hi havíem de col·laborar plenament per vetllar per la salut dels veïns i veïnes. Espero que de les dades de les anàlisis confirmin que el nombre de persones infectades pel virus va disminuint dia a dia”. També ha afegit que “aquestes dades seran compartides amb el Departament de Salut, en concret amb la Zona Sanitària Metropolitana Nord”.

Aquest projecte és un primer pas, però la proposta que fem és posar a disposició dels Ajuntaments i de la Generalitat “un Sistema d’Alerta Primerenca, que pot evolucionar als municipis que ho desitgin sectoritzant i controlant en detall, detectant allà on s’iniciï un nou focus de COVID-19, en temps real”, ha destacat David Madí, president executiu d’Aigües de Catalunya. També ha explicat que el coronavirus deixa un rastre genètic (ARN) que es manté en el cos dels infectats durant 20 dies: “Aquest ARN és expulsat mitjançant femta i altres mètodes de secreció, amb el que arriba a les xarxes de sanejament des del primer dia de la infecció, encara que el pacient ni tan sols tingui símptomes o sàpiga que està infectat, és a dir, sigui asimptomàtic, i això és el que ens permet avançar-nos als altres mètodes de control”. Així mateix ha dit “estem preparats per prevenir, alertar i anticipar-nos a un possible nou pic de la pandèmia que es produeixi en els propers mesos”

Sobre SARS-GOAnalytics

SARS-GOAnalytics és un sistema desenvolupat per Aigües de Catalunya i verificat pel CSIC, que permet monitorar com s’està comportant la pandèmia genèricament -entrades d’Edars- on aboquen zones de població, i el que en aquests moments és especialment rellevant: es pot sectoritzar i controlar en l’àmbit de petites poblacions o fins i tot, a escala de barris.

L’aposta per la innovació realitzada per Aigües de Catalunya en els últims anys ara també esdevé determinant per ser líder amb aquesta proposta tecnològica, a on el model big data desenvolupat a través de la plataforma Nexus, s’hi integren, a més dels resultats del nostre Sistema d’Alerta, altres paràmetres com dades sanitàries, climatològiques o les que es considerin rellevants per monitorar i discriminar la informació rellevant en la presa de decisions.

Aigües de Catalunya disposa de la capacitat per realitzar anàlisis quantitatives de material genètic de SARS-CoV2 en l’aigua de les xarxes de sanejament a causa del treball iniciat l’octubre de 2017 amb Global Omnium i el CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques), en què es va signar un acord per a la detecció de virus infecciosos en aigües residuals sota el programa: “Detecció de virus infecciosos (NoV GI, NoV GII i HAV) en aigües residuals i regenerades”. Des de llavors s’ha aprofundit en la metodologia per identificar aquest tipus d’elements patògens. Des que es va desencadenar la pandèmia, s’ha realitzat un seguiment de la seva evolució i ajustant les dades com a material de treball sota la premissa de col·laborar en les investigacions que s’estaven produint.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

sant cugat del vallès

El sindicat de la nova normalitat Més info

El sindicat de la nova normalitat

Article d'opinió: Raül González, Responsable de Comunicació de CCOO al Vallès Oriental, ...

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers Més info

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers

El programa Agents Innovadors impulsat des del Pla Estratègic és fruit de ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès