Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Sant Cugat blinda definitivament Torre Negra a l'espera del vist i plau de la comissio d'Urbanisme de Barcelona

10 Març 2018 Redacció:



El consistori aprovarà de forma provisional una nova modificació del PGM per evitar que Núñez&Navarro construeixi 2.800 pisos a l'espai.

ACN Sant Cugat del Vallès .- Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) ha fet un pas endavant per blindar l'espai natural de Torre Negra. L'Ajuntament classificarà 165 hectàrees del sector com a sòl no urbanitzable mitjançant l'aprovació provisional d'una nova modificació del Pla General Metropolità (PGM) i traslladarà l'expedient a la Comissió d'Urbanisme de Barcelona perquè hi doni llum verda de forma definitiva. L'objectiu és evitar que Núñez&Navarro construeixi 2.800 pisos a l'espai. Aquesta modificació és la tercera que l'executiu impulsa, després que el TSJC tombés els anteriors intents de preservar el sector. "Estem segurs que l'estratègia que hem seguit aquest cop és correcta", ha assegurat el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, que ha explicat que entre les novetats que planteja el document destaca el fet que els tres nuclis existents en l'àmbit – una petita urbanització, el Club Tennis Sant Cugat i l'escola Avenç - s'han classificat com a sòl urbà. Alhora contempla que les àrees residencials de Can Bellet i Can Calao es consideraran verds privats i manté l'hípica de la zona en sòl no urbanitzable.
El tinent d’alcalde d'Urbanisme de Sant Cugat del Vallès, Damià Calvet, s'ha mostrat convençut que aquesta nova modificació tirarà endavant i acabarà garantint la preservació definitiva de Torre Negra perquè és "molt sòlida" i "ben justificada". En aquest sentit ha assegurat que recull totes les preexistències residencials i d'equipaments que hi ha a l'espai i garanteix la continuïtat. 

Així mateix ha explicat que el document classifica com a sòl urbà tres nuclis existents a l'àmbit: la petita urbanització residencial Torre Negra (que ja havia estat sòl urbà en el PGM del 1976), el Club Tennis Natació Sant Cugat i l'escola Avenç. Així mateix, contempla que els nuclis dispersos residencials de l'avinguda de Can Bellet i de l'avinguda de Can Calado siguin verds privats i que l'hípica de la zona es mantingui en sòl no urbanitzable. 

Aquesta acció s'emmarca en la voluntat del consistori de protegir Collserola i alliberar el Parc Natural de possibles creixements. Calvet afirma que el consistori pretén que els futurs creixements d ela localitat s'orientin cap a l'extrem nord de la vila, més proper a la B-30 o l'AP-7. 

Amb tot, ha reconegut que hi ha una elevada probabilitat que aquesta modificació topi amb un nou recurs contenciós de la constructora Núñez&Navarro, propietària majoritària d’aquests terrenys, pretén desenvolupar-hi una urbanització amb 2.800 pisos. "La defensa de Torre Negra és una carrera de fons que mereix que l'àmbit de territori de Sant Cugat hi dediqui tota la intensitat, però sabem que té enemics poderosos que interposaran contenciosos. Els entomarem, però esperem que haguem trobat l'estratègia definitiva per preservar aquest àmbit", ha valorat. En aquesta línia ha dit que l'executiu local se sent "amb una gran fortalesa perquè hi ha un gran consens ciutadà per preservar Torre Negra".

Tercer intent per modificar el PGM

Aquesta és la tercera modificació de PGM que l'Ajuntament ha impulsat a l’àmbit de Torre Negra. Anteriorment el TSJC havia anul·lat les dues primeres modificacions en considerar que aquest paratge no podia ser preservat pels seus valors naturals. Els tribunals, però, sí que van reconèixer la competència municipal per classificar Torre Negra com a sòl no urbanitzable ordinari, que és la fórmula que ha impulsat l'Ajuntament per preservar aquest espai a través d’aquesta tercera modificació urbanística. 

Aquesta modificació es va aprovar de forma inicial en el ple del passat mes de juny. En els darrers mesos ha superat els tràmits pertinents, el període d'exposició pública en què la proposta ha rebut algunes al·legacions, i l'avaluació mediambiental. 

Una vegada s’aprovi provisionalment en el ple de març culminarà el tràmit municipal. L'expedient s’enviarà a la Comissió d'Urbanisme de Barcelona per a la seva llum verda definitiva. 

Sant Cugat també protegirà can Cortés

El ple de Sant Cugat del Vallès també aprovarà de forma inicial una modificació puntual de PGM a l'àmbit del Pla de Vinyet, can Cortés i el carrer Pahissa. Aquest tràmit servirà per evitar la construcció d'habitatges en una zona de 13'5 hectàrees del barri de can Cortés (les Planes). D'aquesta manera es preservarà aquesta zona boscosa, situada al costat de la carretera de la Rabassada, en el Parc Natural de Collserola. 

L'edificabilitat de can Cortés es traslladarà al centre de la ciutat, concretament a l'avinguda Pla de Vinyet (entre el col·legi Europa i el Centre Cultural de Sant Cugat). Es donarà llum verda a la consolidació urbana d’aquesta avinguda, on es construirà un total de 250 habitatges i es crearà una gran plaça enjardinada de gairebé 7.000 metres quadrats.

92 viviendes de protecció oficial

Del total de 250 habitatges, 68 els construiran els propietaris de part d'aquest terrenys i 182 els edificarà l'Ajuntament a través de Promusa. La meitat es dedicaran a habitatge de protecció oficial (92) i la resta (90) serviran per compensar els propietaris de les parcel·les del barri de can Cortés. D'aquesta manera, aquesta nova promoció de creixement urbà reserva, tal i com va anunciar recentment l'alcaldessa Mercè Conesa, el 50% del sòl a habitatge protegit. 

Finalment, aquest mateix tràmit urbanístic també servirà per transformar una parcel·la de propietat privada al barri de l'Eixample Sud i que disposa de 800 metres quadrats, per convertir-la en un espai públic. L'actuació permetrà protegir els tres arbres monumentals que hi ha en aquest espai i, a més, es guanyarà una zona verda per als veïns i veïnes.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès