Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Sabadell, junt amb els municipis del CRiRC, han arribat a perdre gairebé un 10% del seu teixit empresarial

8 Octubre 2020 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: SabadellCom indica l'informe de Conjuntura del CRiRC (Conca del Riu Ripoll i la Riera de Caldes) presentat aquest dijous, Sabadell junt amb els 13 municipis que en formen part han arribat a perdre un 9,9% del seu teixit empresarial i més de 1.500 empreses, de les quals 513 a Sabadell, durant el primer semestre del 2020 degut a la Covid-19. Aquesta crisi té un impacte important en les microempreses de fins a cinc treballadors i menor en les que han pogut resistir gràcies als ERTO. D'aquesta manera, l'atur ha crescut un 13,2% a l'àmbit del CRiRC els primers sis mesos del 2020, per sota de la mitjana catalana (15,3%), situant així la taxa de l'atur en el 14,1%, 3,4 punts per més que un any enrere. 

Situen aquesta baixada d'ocupació durant el primer semestre degut a la pèrdua de treball assalariat, el qual ha caigut més que no pas el treball autònom, segons els responsables de l'estudi. D'aquesta manera, el CRiRC retrocedeix un 4,6% interanual amb 180.034 llocs de treball assalariat, situant-se a 16.169 del valor màxim de la sèrie de dades. No obstant, Sabadell ha sigut el que ha caigut més, perdent un 6,7% d'ocupació assalariada, per sobre del que ho ha fet el conjunt de l'economia catalana, la qual ha reduït un 4,8% en nombre de llocs de treball assalariats. 

Encara que aquesta desocupació hagi estat generalitzada, les activitats més afectades han sigut la indústria i la construcció, perdent un 4,4% i un 6,9% dels llocs de treball respectivament. Així, el sector industrial del CRiRC acumula tres semestres consecutives en retrocés, accelarant-ho degut a la pandèmia. És el cas de la fabricació de productes informàtics (-11,3%), del paper i les arts gràfiques (-10,7%) i del reciclatge (-8,9%). Sabadell ha sigut el municipi on el comerç ha rebut l'estocada més forta durant els primers mesos de la pandèmia. Aquesta pèrdua ha estat del 17,0% i ha suposat la destrucció de 1.848 llocs de treball dels 4.314 destruïts a la ciutat, representant un 42,8% de la pèrdua total d'ocupació al municipi. 

Al conjunt del CRiRC i Catalunya, encara que hagi estat una afetació negativa, ha sigut molt inferior. Tot i que aquest sector es trobi entre les activitats més afectades, a Sabadell i al CRiRC l'ocupació del sector de l'hostaleria ha caigut menys del que ho ha fet a Catalunya (-15,8%). En concret, Sabadell ha tingut una caiguda del 9,8%, mentre que el conjunt CRiRC ha sigtu del 8,4%. Així mateix, Carlos Ruiz, autor de l'inorme, senyala que els ERTO "han distorsionat" els resultats tot i mostrar unes dades "molt crues" no demostren la realitat de l'afectació de la pandèmia a l'àmbit del CRiRC. Per poder saber realment l'impacte de la Covid-19, tal i com senyala ell, s'hauria d'esperar uns mesos quan es retirin les mesures de flexibilització. "segurament les dades d'atur seran força superiors a les que reflecteix l'informe", ha afegit. No obstant, Ruiz ha volgut ser positiu esmentant que en un àmbit tan industrial com és el CRiRC, la destrucció s'ha centrat especialment en altres sectors. 

Els responsables de l'informe reclamen més "agilitat" per poder prendre mesures ràpides les quals evitin el tancament de més empreses en un curt termini. L'Informe de Conjuntura del CRiRC l'elabora Activa Prospect per encàrrec de l'Ajuntament de Sabadell, Banc Sabadell, Camba de Comerç de Sabadell, Centre Metal·lúrgic, Gremi de Fabricants de Sabadell, CIESC (Consell Intersectorial d'Empresaris). 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

sabadell

Els nens i nenes del Vallès tornen a les aules amb moltes mesures de seguretat i amb incertesa Més info

Els nens i nenes del Vallès tornen a les aules amb moltes mesures de seguretat i amb incertesa

L’inici del curs escolar al Vallès Oriental ha estat, com a la ...

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços Més info

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços

Servei de Neteja Pere i Àngel    Equip de desinfecció d'interiors Covid-19 ...

El sindicat de la nova normalitat Més info

El sindicat de la nova normalitat

Article d'opinió: Raül González, Responsable de Comunicació de CCOO al Vallès Oriental, ...

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès