Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Lliçà de Vall celebra el centenari del naixement del pintor Maties Palau Ferré

4 Maig 2021 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Lliçà de Vall



Aquest cap de setmana ha tingut lloc la presentació de la restauració de les pintures de la capella de Can Coll de Lliçà de Vall, obra del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000). Aquesta iniciativa s'emmarca en la celebració del centenari del naixement de l'artista, que és una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya d'aquest 2021.

Lliçà de Vall amb l'Any Palau Farré

A l'acte de presentació pública de les pintures, celebrat el dissabte 1 de maig a les 11h a les mateixes instal·lacions de Can Coll, hi han pres part l'alcaldessa de Lliçà de Vall, Marta Bertran, la restauradora de les pintures, Anna Vila, i el comissari de l'Any Palau Ferré, Francesc Marco-Palau. L'acte forma part de les diverses activitats que tenen lloc al municipi vallesà durant el "Maig cultural".

L'alcaldessa de Lliçà de Vall, Marta Bertran, ha destacat que "amb la restauració de les pintures de Can Coll, Lliçà de Vall fa un merescut homenatge al pintor Palau Ferré i, al mateix temps, posa en valor les seves obres perquè tothom pugui gaudir-ne". De la mateixa manera, Bertran ha recordat "el vincle de Palau Ferré amb els valors de la pau, la llibertat i la solidaritat, valors que encar avui ens són ben necessaris i que ens permeten caminar cap a la transformació social".

Pel que fa al procés de restauració de les obres, la restauradora Anna Villa, ha fet referència a les diferents tècniques emprades per tal de millorar-ne l'estat de conservació i el sistema de subjecció, ja que es traca d'unes pintures de grans dimensions ideades per Palau Ferré als primers anys seixanta que amb el pas de les dècades havien patit un cert desgast.

Així mateix, l'historiador i comissari de l'Any Palau Ferré, Francesc Marco-Palau, ha agraït a l'Ajuntament de Lliçà de Vall, "l'impuls de tornar a posar d'actualitat les pintures d'intensos colors de Palau Ferré i convertir-les en un emblema del municipi". En la mateixa línia, Marco-Palau, que és besnebot de l'artista, ha fet èmfasi en el fet que les de Can Coll "son unes de les pintures més icòniques de les que va crear l'artista al llarg de tota la seva trajectòria".

Les pintures de Can Coll

Datades del 1962-1963, les pintures interiors de la capella de Can Coll van ser ideades pel pintor cubista Maties Palau Ferré per encàrrec dels propietaris de l'època, la família Sancho Vilardell. Aquests van demanar a l'artista, que s'inspirés en les vides de sant Vicenç i Santa Clara, a partir d'uns Goigs del segle XIX.

D'aquesta manera, es tracta d'unes pintures a l'oli de grans dimensions -23 metres quadrats- en les quals s'hi troben algunes de les temàtiques més característiques de l'obra de Palau Ferré: les figures femenines d'ulls ametllats, el pòsit de la cultura mediterrània, la sardana i les composicions primaverals. En aquestes pintures plenes de detalls i simbolismes, Palau Ferré també va incloure en una de les escenes pintades, el nom de la família promotora de l'obra i, en una altra, l'escut de Lliçà de Vall. 

A més del pintor Palau Ferré, a la renovació de la capella de Can Coll d'aquells anys seixanta també van participar-hi l'arquitecte Jordi Bonet i Armengol i l'escultor Josep Maria Subirachs.

El centenari de l'artista

20 exposicions temàtiques, 100 actes territorials i diversos llibres recorden aquest 2021 el centenari del pintor Palau Ferré arreu de Catalunya, en una commemoració comissariada per l'historiador Francesc Marco-Palau, besnebot de l'artista.

Així, aquests darrers mesos ja s'han pogut visitar diverses exposicions dedicades a l'artista al Port de Tarragona, al Museu Tàrrega Urgell, al Museu de Cervera, al Centre de Lectura de Reus i a l'Ajuntament d'Igualada. A més, són diversos els museus que enguany estan recuperant obres de l'artista, com el Museu d'Història de Girona, el Museu de Reus, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu de la Vida Rural o el Museu d'Art Contemporani de Vilafamés. 

En paral·lel, editorial Base ha reeditat el llibre El pintor que cremava els seus quadres i s'està treballant en la catalogació de tota la producció artística de Palau Ferré, actualment dispersa en moltes col·leccions privades. Així mateix, diverses entitats i ONG han il·lustrat de nou els seus actes i campanyes amb obres de Palau Ferré: Amnistia Internacional a la Federació Catalana de Voluntariat Social. Tota l'actualitat del centenari, en el qual col·laboren nombroses biblioteques i centres educatius, es pot seguir a través de les xarxes socials de la commemoració: @palauferre.

Maties Palau Ferré

Pintor, escultor i ceramista, Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és un dels artistes més singulars de l'art català del segle XX. 

Format a l'Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va estar molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d'Octubre i pels anys viscuts a París, a la dècada dels cinquanta i la dels seixanta. També va exposar als Estats Units. 

Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com "el pintor que cremava els seus quadres", el 2021 se'n celebra el centenari. Commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

lliçà de vall

Guia comercial del Vallès