Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Les proves de 4t d'ESO incorporen preguntes obertes i una redacció per avaluar la comprensió global dels alumnes

6 Febrer 2018 Redacció:



71.500 estudiants fan aquest dimarts i dimecres l'avaluació de competències bàsiques del Departament d'Ensenyament.

ACN Barcelona .- Per comprovar que la comprensió lectora dels alumnes que enguany cursen 4t d'ESO està adaptada a la situació actual, caracteritzada per un excés d'informació, les proves de competències bàsiques han incorporat aquest any, un exercici de redacció que ha de posar a prova aquesta capacitat lectora dels estudiants, perquè demostrin la seva capacitat de relacionar informació i distingir la més significativa. És una de les novetats, al costat de les preguntes obertes que permetran aprofundir en el coneixement de l'alumne, que presenten les proves d'aquest dimarts en les matèries lingüístiques. 71.500 alumnes de totes les escoles catalanes faran els exàmens aquest dimarts i dimecres en el setè any de la seva edició.
D'aquesta manera, el Consell Superior d'Avaluació, segueix els models conceptuals de les proves PISA, que fa l'OCDE, i actualitza les proves lingüístiques de català, castellà i aranès. Així, en l'exercici de comprensió lectora incorpora tres preguntes de caràcter obert on l'alumne haurà de demostrar el seu coneixement i nivell de comprensió, i amb una redacció que, més enllà d'una pregunta directa sobre el text, obligui l'estudiant a comparar dos o tres textos contrastats. 

Segons ha explicat en declaracions a l'ACN el president del Consell d'Avaluació, Joan Mateo, es busca saber si la comprensió actual dels estudiants està adaptada a la ''nova forma de llegir'' que, actualment deixa enrere els textos ''amplis i profunds'' per donar lloc a molta informació i molt diversificada. Per Mateo, el principal problema dels alumnes no és de manca d'informació sinó precisament ''d'excés'' i cal saber distingir la més significativa, amb més sentit i més veraç és la seva ''màxima dificultat''. Mateo defensa que l'escola ha de jugar aquest paper i ser un àmbit on l'alumne adapti els seus aprenentatges ''a les demandes actuals''. 

Aquest dimarts, 71.500 alumnes faran les proves, en 553 centres públics i 517 centres concertats i privats. El Departament desplega 2.000 professors o aplicadors, i 1.000 docents més treballaran en la correcció de les proves. Es calcula que el 3 d'abril, els centres ja tindran els resultats. El primer dia de les proves, aquest dimarts, es faran els exàmens de català, castellà i matemàtiques, mentre que dimecres, serà el torn de la llengua estrangera (71.142 alumnes faran la prova d’anglès, 324 la de francès i 74 la d’alemany), la competència cientificotecnològica, i l'aranès, a la Vall d'Aran, on la fan 69 alumnes.

Després que es publiqués el disseny de les proves en una ordre la setmana passada al BOE amb un calendari fixat entre l'abril i el juny, el Ministeri va rectificar aquest dissabte per matisar que el darrer trimestre del curs escolar seria el ''preferent''. Ensenyament doncs, ha pogut mantenir les proves de 4t d'ESO dins el calendari previst a principi de curs, i en les mateixes dates que s'han dut a terme els 7 anys que s'han fet les proves. Joan Mateo defensa que, a final de curs, els alumnes tenen exàmens on s'hi juguen el pas a batxillerat, i que enguany, a l'abril, hi ha les proves PISA. Per tant, considera que la millor opció era ''distanciar una prova de l'altra''. Tot i això, no descarta avaluar possibles canvis en l'edició de l'any vinent. Tampoc no descarta que s'incorpori un qüestionari d'entorn a partir de l'any vinent, un tema que ja forma part de les proves PISA i que el Ministeri també ha inclòs en la seu disseny. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès