Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Les gran ciutats metropolitanes reclamen més recursos per combatre l'ocupació il·legal

17 Octubre 2020 Redacció: Puntvallès

Població: BadalonaGrans ciutats metropolitanes com l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell o Mataró veuen com l'ocupació il·legal d'habitatges s'està convertint en un focus important dels problemes de convivència als barris. El fenomen de l'ocupació no és una novetat, i ja la crisi econòmica del 2008 va deixar moltes famílies al carrer que van ocupar pisos buits de grans tenidors. Però amb el que es troben ara els ajuntaments és que aquesta ocupació la protagonitzen sobretot persones amb perfils delinqüencials que posen al límit els nivells de tolerància de la ciutadania. Els ajuntaments, reclamen a l'Estat i la Generalitat més recursos i protocols policials clars per poder combatre el fenomen.

"Les ocupacions no tenen res a veure amb les que va provocar la crisi hipotecaria. Llavors eren persones amb una necessitat real d'habitatge. Ara són persones que vénen de fora de la ciutat, que van d'un municipi a l'altre i que ens ocasionen molts problemes de convivència amb les comunitats de veïns", explica Jordi Ballart, l'alcalde de Terrassa. També en aquest sentit s'expressa l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, que rebutja la idea que els ocupes es presentin com a víctimes: "La víctima de veritat són en moltes ocasions els veïns que pateixen les conseqüències de l'incivisme i la delinqüència". "Tenim problemes a gairebé tots els barris", comenta.

El regidor d'Habitatge de Sabadell, Eloi Cortés, detalla que aquestes ocupacions "conflictives" les duen a terme "trames delictives que ocupen pisos, amenacen veïns i revenen claus" a famílies vulnerables. "És un problema perquè altera la convivència i s'ha d'erradicar", afegeix el tinent d'alcalde de Convivència i Seguretat de l'Hospitalet de Llobregat, Pepe Castro.

Els ajuntaments assenyalen els pisos buits dels grans tenidors com a principal focus de conflictivitat, ja que són l'objectiu prioritari dels ocupes. A Mataró, un dels principals conflictes que s'ha viscut recentment va ser l'ocupació, fins a l'estiu passat, de dos blocs de la Sareb al barri de Cerdanyola, on vivien un centenar d'ocupes amb antecedents policials per robatoris. Se'ls va poder desallotjar per l'estat insalubre de l'immoble, que és ara per ara la via més eficaç que té l'administració local. "Les ocupacions conflictives acostumen a estar associades a habitatges molt degradats i l'única cosa que podem fer és per la via administrativa, si hi ha alguna cosa que fa que l'habitatge sigui inhabitable", explica David Bote, alcalde de Mataró. I és que en els casos de pisos que són propietat de grans tenidors, la resta de tràmits no són sempre àgils, com denuncia l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart: "Intentem parlar amb els propietaris però és complicat perquè sovint no tenim un interlocutor vàlid perquè hi ha al darrere fons voltors". Davant la manca d'eines per actuar, molts ajuntaments centren esforços a evitar-les abans que es produeixin. Un dels enginys més destacats és el dron que utilitza des d'aquest estiu la Guàrdia Urbana de Badalona. L'aparell sobrevola la ciutat amb una càmera termo gràfica, una càmera nocturna i un altaveu per poder enviar missatges.

Amb tot, els alcaldes apel·len a la col·laboració de les administracions supramunicipals per trobar solucions estructurals a la problemàtica. "És molt complicat des del món local poder fer front a tot això. Demanem més capacitat normativa, eines i recursos", reclama l'alcalde de Terrassa. "Necessitem més instruments legals", insisteix el tinent d'alcalde de l'Hospitalet. També l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, assegura que "fins que l'Estat no entengui que ha de canviar la legislació", els ajuntaments estan "lligats de mans i peus". Albiol lamenta que actualment "la llei beneficia i protegeix els ocupes davant els propietaris o els veïns i aquesta realitat s'ha de canviar". Entre les peticions d'Albiol hi ha també "penalitzar les ocupacions il·legals" i habilitar la policia perquè pugui desocupar "quan és evident que un habitatge ha estat ocupat il·legalment". En aquesta línia, Mataró demana la creació de la figura del fiscal especialitzat. Segons David Bote, calen solucions "estructurals" per poder fer desallotjaments de manera més ràpida. Les demandes que fan els ajuntaments, però, no es queden només en l'àmbit policial i judicial per tal de garantir la seguretat i la convivència als barris. Reclamen també recursos per poder donar resposta a la crisi habitacional que genera part de les ocupacions, encara que no sigui les més conflictives. "S'ha de regular la funció social de l'habitatge, ser més valents per intentar que el parc d'habitatges buits estigui al servei de la societat. Els grans tenidors també han de fer un gest en aquest sentit", assegura el tinent d'alcalde de Civisme i Seguretat de l'Hospitalet de Llobregat, Pepe Castro.

Els ajuntaments també tenen problemes a l'hora de quantificar el problema de l'ocupació a les ciutats. No hi ha cap mètode de càlcul exacte per determinar quants pisos ocupats hi ha i cada consistori fa càlculs aproximats segons diferents paràmetres. En el que tots coincideixen és que, segurament, hi ha moltes més ocupacions de les que apunten les dades. A Terrassa calculen que hi ha prop de 1.500 pisos ocupats. En el darrer any l'Ajuntament ha intervingut en un centenar i, segons el Servei d'Intermediació en Ocupacions, només en un 10% dels casos no s'han recollit incidències. El consistori, però, redueix els casos realment conflictius a una vintena, que són els d'ocupacions col·lectives d'habitatges en un mateix bloc.

L'Hospitalet de Llobregat calcula que al voltant d'un 1% del parc d'habitatges de la ciutat està ocupat. Segons dades de l'Idescat, això representaria una xifra similar a la de la cocapital vallesana, però el consistori no dóna xifres concretes i explica que treballa en l'elaboració d'un cens perquè els tècnics municipals puguin fer un seguiment detallat dels casos. Una xifra similar és la que dóna també Sabadell, amb 1.332 pisos ocupats, nou més que els que hi havia el 2019. L'augment, però, representa una frenada, ja que en anys anteriors s'havien registrat més de 100 pisos nous ocupats cada any. A més, des del mes de juliol de 2019 la Policia Municipal ha aturat una seixantena d'ocupacions més quan s'anaven a produir.

Arxius de so adjunts:

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

badalona l'hospitalet de llobregat mataró sabadell terrassa

Els nens i nenes del Vallès tornen a les aules amb moltes mesures de seguretat i amb incertesa Més info

Els nens i nenes del Vallès tornen a les aules amb moltes mesures de seguretat i amb incertesa

L’inici del curs escolar al Vallès Oriental ha estat, com a la ...

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços Més info

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços

Servei de Neteja Pere i Àngel    Equip de desinfecció d'interiors Covid-19 ...

El sindicat de la nova normalitat Més info

El sindicat de la nova normalitat

Article d'opinió: Raül González, Responsable de Comunicació de CCOO al Vallès Oriental, ...

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès