Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

L’ACA i Josep Monràs ,president del Consorci Besòs Tordera treballen conjuntament en la recuperació del riu Besòs

18 Desembre 2019 Redacció: puntvalles.com

Població: Mollet del Vallès• El director de l’ACA, Lluís Ridao, i el president del Consorci Besòs Tordera, Josep Monràs, han avaluat el desplegament d’un pla de xoc operatiu al riu Besòs que preveu tres campanyes analítiques (desembre, gener i abril) en un total de 12 p

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, i el president del Consorci Besòs Tordera, Josep Monràs, s’han reunit avui per avaluar l’evolució del riu Besòs després de l’episodi de contaminació registrat el dimecres passat, arran de l’incendi d’una indústria a Montornès del Vallès (Vallès Oriental).

 

Les primeres analítiques, recollides el mateix dia 11, van evidenciar altes concentracions de substàncies volàtils presents en dissolvents. Aquests productes, no obstant, tenen una ràpida evaporació. Per aquest motiu, a falta de disposar de més resultats, i arran de les diverses inspeccions fetes en el riu Besòs, s’ha apreciat una millora de la qualitat de l’aigua.

 

Arran d’aquesta millora es notificarà a la Diputació de Barcelona la possibilitat d’aixecar la prohibició d’accés al parc fluvial del riu Besòs.

 

L’ACA i el Consorci Besòs Tordera han acordat un pla de mostreig per a les properes setmanes, que inclou mostres d’aigües superficials, subterrànies i costaneres, i que s’estendrà fins el mes d’abril de 2020 per a seguir l’evolució de la qualitat de l’aigua del riu.

 

Durant la trobada també s’han fixat les línies de treball que cal adoptar per retornar la normalitat a aquest tram del riu al més aviat possible i assegurar la seva qualitat en el futur. La primera d’elles passa per establir com s’ha de gestionar la recuperació de la biodiversitat i, l’altra, per dur a terme un estudi dels canvis o protocols que cal introduir en els sistemes de sanejament per minimitzar en el futur l’impacte d’aquest tipus de sinistres.

 

Accions que s’emmarquen dins la unitat d’acció que es va acordar divendres a la reunió mantinguda al Consorci del Besòs entre totes les administracions implicades (ajuntaments, Diputació de Barcelona, ACA, Generalitat de Catalunya, Consorci del Besòs i Consorci Besòs Tordera), durant la qual es va analitzar la situació i es va apostar pel treball conjunt.

 

Tasques de descontaminació

 

Arran de les diverses inspeccions dutes a terme en els darrers dies, es va constatar en el canal de pluvials de l’empresa afectada per l’incendi la presència de tolls d’aigua contaminada que podien arribar a riu en cas de pluja. Des de l’ACA s’ha instat a dur a terme els treballs per a retirar l’aigua contaminada i extreure el líquid. Aquesta actuació ha finalitzat avui.

 

El dijous 12 de desembre, l’ACA va declarar l’emergència amb l’objectiu d’actuar de manera immediata davant la situació del riu Besòs. Els primers treballs s’han concentrat en l’anàlisi de l’aigua i dels sediments i en coordinar la retirada de peixos morts, així com en la reintroducció, d’acord amb el cos d’Agents Rurals, dels exemplars rescatats pels tècnics del Consorci Besòs Tordera.

 

Pla de seguiment operatiu

 

L’ACA ha iniciat l’execució d’un pla de xoc de seguiment operatiu per avaluar els efectes produïts per l’incendi de Montornès, el seu abast, l’afecció a mig-llarg termini i la capacitat de reacció, recuperació i resiliència de l’ecosistema i les aigües subterrànies.

 

En total es faran tres campanyes de mostreig, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i el CSIC-Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua, repartides entre desembre, gener i abril, i que es focalitzaran en quatre punts del riu Besòs, en sis punts d’aigües subterrànies i dos punts al litoral.

 

Els mostrejos buscaran més d’una desena d’indicadors, relacionats tots ells amb els compostos volàtils abocats, la possible presència de compostos perfluorats, la seva afectació en peixos, l’anàlisi dels biomarcadors en sang i escates de la fauna del riu, i la toxicitat ambiental, entre d’altres.

 

Un altre dels acords de la reunió d’aquest matí ha estat la convocatòria, per a aquest divendres, 20 de desembre, a la seu del Consorci Besòs Tordera, d’una segona reunió, ja de caràcter més tècnic, entre totes les administracions implicades per presentar i començar a treballar en totes aquestes línies d’actuació establertes.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

mollet del vallès

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços Més info

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços

Servei de Neteja Pere i Àngel    Equip de desinfecció d'interiors Covid-19 ...

El sindicat de la nova normalitat Més info

El sindicat de la nova normalitat

Article d'opinió: Raül González, Responsable de Comunicació de CCOO al Vallès Oriental, ...

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès