Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

La Sindicatura de Comptes veu mancances en la gestió de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària de la Plana

14 Gener 2021 Redacció: Andrea Rodríguez



La Sindicatura de Comptes que ha emès l'informe on fiscalitza la gestió de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària de la Plana de l'any 2018 i revisa el compliment de les normatives. S'integra per dotze municipis, la majoria d'Osona, i prestava serveis de recollida de residus sòlids urbans, de caràcter social i serveis funeraris als municipis mancomunats. Entre els incompliments i les mancances detectats per l'òrgan fiscalitzador, destaca la prestació de serveis a municipis que no estan mancomunats i l'adjudicació de contractes menors que no s'ajusten a la normativa. Entre les recomanacions, es troba l'elaboració d'un estudi tècnic sobre el cost dels serveis prestats i planificar millor les necessitats de personal. 

La Mancomunitat és una associació voluntària de municipis, de caràcter local. Es va constituir l'any 1982 i va ser en el 2018 que ja es trobava integrat per dotze municipis, onze de la comarca d'Osona i un del Vallès Oriental. En concret, s'encarreguen de la gestió de residus sòlids urbans, l'atenció a persones en situació o risc d'exclusió social, els serveis funeraris i els serveis de neteja viària i de manteniment i condicionament de parc i jardins públics. 

Després d'analitzar la documentació del 2018, la Sindicatura de Comptes va detectar algunes mancances i irregularitats. Destaca per exemple que l'ens va prestar serveis a municipis que no estan mancomunats, incomplint així l'obligatorietat de cenyir-se al territori mancomunat. En el 2018 es va gestionar la recollida de residus i tractament dels ajuntaments mancomunats. Per conveni, també es va prestar servei a altres que no en són membres, com l'Ajuntament del Figaró-Montmany i Colluspina, al Vallès Oriental i Moianès. Pel que fa a la contractació administrativa, es va detectar un "fraccionament indegut" de contractes incomplint el que diu la Llei de Contractes del sector públic. La Mancomunitat va contractar un 40% de la despesa en els capítols de despesa de béns corrents i inversió i es va fer mitjançant contractes menors. D'entre les anomalies, es troben contractacions fetes per separat quan en realitat haurien d'haver estat recollides en un sol contracte "pel fet d'estar relacionades amb contractacions successives". Segons la sindicatura, això va impedir que es complissin els requisits de publicitat, així com els procediments d'adjudicació pertinents. 

Es remarca que una part de la contractació "es va incomplir la prohibició de subscriure contractes menors amb un mateix contractista i que individualment o conjuntament superessin els valors màxims autoritzats. La Sindicatura posa èmfasi en el fet que la revisió dels preus públics del 2018 no es basen en cap estudi tècnic i econòmic per xifrar el cost del servei ni tampoc basant-se en el cost real finançat a partir de les aportacions dels ajuntaments. Són exemple els serveis de desenvolupament local i de joventut o la gestió i explotació de la deixalleria municipal d'Aiguafreda. El públic ha de cobrir, com a mínim, la despesa del servei, excepte per raons socials o interès públic entre d'altres. A més, també esmenta que la Mancomunitat fa un seguiment anual dels costos i del resultat dels diferents serveis que presta, per controlar i identificar les variacions que poden afectar la fixació de preus per a l'exercici següent, fet que facilitaria l'elaboració de l'estudi de costos. 

En el capítol personal, es van detectar mancances com no tenir una relació de llocs de treball, contràriament a allò que estableix la normativa, malgrat es té en compte que s'estava en negociacions. A més, es van fer contractacions temporals de forma directa per la urgència dels serveis a prestar "sense respectar els principis d'igualtat, publicitat, mèrit i capacitat que han de regir l'accés a l'ocupació pública". Van aconseguir cobrir vacants de caràcter estructural que, al no tenir una oferta pública planificada, es fa fer amb empreses de treball temporal i contractes temporals d'interinitat. 

Finalment, el document de la Sindicatura proposa un seguit de recomanacions com ara formalitzar per escrit les condicions i durada dels serveis en el cas del tanatori de Taradell i del servei de tractament de la fracció resta. En l'àmbit personal, recomanen que s'acordi un nou conveni laboral, així com un control periòdic de les hores facturades per empreses de treball temporal per "minimitzar errors i evitar duplicitats". Demanen que s'aprovi amb urgència la relació dels llocs de treball i que es planifiquin amb més antelació les necessitats de personal i evitar haver de recórrer a la contractació directa de treballadors. Es recomana també un control dels contractes menors i qu es busqui el procediment més adequat per a la licitació i en compliment de la normativa. L'informe, presentat pel síndic Miquel Salazar com a ponent, va ser aprovat pel Ple de la Sindicatura en la sessió del 24 de novembre de 2020. No s'han rebut al·legacions de la Mancomunitat. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès