Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

La FCAC quantifica en uns 125 MEUR les pèrdues del sector de la planta viva arran de la crisi del coronavirus

24 Març 2020 Redacció: ACN - LleidaLes cooperatives adverteixen que els productors es veuran abocats a llençar els estocs i reclamen mesures urgents

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha denunciat aquest dimarts que el sector de planta viva viu una situació "catastròfica" com a conseqüència de la crisi del coronavirus. Així mateix, recorda que "fins a un 70% de les vendes anuals es concentren entre els mesos de març i maig". A causa de la "paralització total de l'activitat", la FCAC calcula que les pèrdues al sector poden ser superiors als 125 milions d'euros, un 60% de la facturació anual, que se situa en uns 209 milions d'euros. Les cooperatives de flor i planta catalanes comercialitzen més de 15 milions de plantes de més de 880 varietats diferents i la cooperativa Corma és la primera firma estatal del sector.

El responsable de planta viva de la FCAC, Ferran Sabater, ha explicat que el sector viverista té una "estacionalitat molt alta", ja que la major part de les vendes anuals es concentren a la primavera. La paralització dels serveis de jardineria en espais públics i privats i de tota la cadena de distribució minorista, amb la cancel·lació de comandes a nivell estatal i internacional, col·loca el sector en situació "insostenible", segons Sabater. El responsable de la FCAC lamenta que els viveristes es veuran "abocats a llençar els estocs que havien preparat d'acord amb les vendes previstes" ja que "es tracta de productes molt peribles i no hi ha l'opció d'emmagatzemar o reorganitzar l'oferta". Les cooperatives catalanes de planta viva s'ubiquen al Maresme, i concentren gran part de la producció de planta d'aquesta comarca i del Vallès Oriental. És un sector petit quant a hectàrees cultivades (unes 1.900), però intensiu en la creació de llocs de treball (més de 1.800 fixes). Les cooperatives comercialitzen, anualment, més de 15 milions de plantes de 880 varietats diferents i més de 2.500 formats, amb una facturació mitjana d'uns 25 milions d'euros. La cooperativa de productors de planta ornamental, Corma, de Premià de Dalt, és la primera firma estatal en producció i comercialització de plantes.El sector reclama mesures urgents al Ministeri d'AgriculturaDavant l'actuat situació, el sector demana al Ministeri d'Agricultura mesures "extraordinàries i urgents per salvar el sector de la fallida total" i reclama una línia de liquiditat per als vivers amb l'objectiu de "poder fer una reposició de les produccions i facilitar el trànsit a la propera campanya". També sol·licita una bonificació dels interessos i l'aplicació de préstecs durant un període de carència per mantenir la continuïtat de l'activitat productiva de les explotacions. Finalment, les cooperatives de planta viva reclamen que també es garanteixi la mobilitat dels treballadors en aquest sector productiu i es possibiliti el treball en els vivers –amb els plans de protecció necessaris- per evitar la pèrdua dels cultius.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

El sindicat de la nova normalitat Més info

El sindicat de la nova normalitat

Article d'opinió: Raül González, Responsable de Comunicació de CCOO al Vallès Oriental, ...

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers Més info

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers

El programa Agents Innovadors impulsat des del Pla Estratègic és fruit de ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès