Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

La 3a edició dels Premis Porxada ha donat premis a molts comerços de Granollers

15 Octubre 2021 Redacció: puntvalles

Població: Granollers



La 3a edició dels Premis Porxada, una gala per posar en valor i reconèixer el sector comercial tan arrelat a la ciutat, es va celebrar el passat divendres 8 d’octubre al Teatre Auditori de Granollers. Una gala presentada per la periodista Elisabet Carnicé i acompanyada amb les actuacions musicals de Laia Llach i Cesk Freixas, que van interpretar la versió de la campanya municipal de comerç local, Me l’estimo, és Granollers.

 

Reconeixement als comerços que celebren 25 i 75 anys i premi honorífic als serveis essencials

La Gala del Comerç de Granollers també ha fet una menció especial als comerços que l’any 2020, i enguany, han celebrat 25 anys: Artous, El Rei Dels Caramels, L’Aire Esports, Onna, Perruqueria i estètica Aranda, Perruqueria Núria Mateu, Portes i Cuines Kader, Restaurant La Gamba, Tió Centre Villà Viatges i els 75 anys de l’Editorial Alpina.

De manera excepcional, el lliurament del premi honorífic ha recaigut a un col·lectiu, al dels serveis essencials durant la pandèmia, representat pel sector de la salut i el de l’alimentació. Dos dels serveis essencials que van tenir cura de les persones, que van estar a primera línia i que es van reinventar com tot el comerç de la ciutat que ha sabut trobar opcions a la nova realitat.

 

Les 10 famílies comercials més històriques de la ciutat guardonades

Cada edició dels Premis Porxada guardona cinc comerços centenaris, en aquesta edició se n’han guadonat deu, els de 2020 i 2021, que són:

PESCA SALADA FONTDEVILA

El 16 de maig de 1916 Maria Solà va fundar un negoci, especialitzat en la venda de productes de pesca salada, a l’edifici de Can Cunillera. A conseqüència de les directrius polítiques de l’època que no permetien que els negocis estiguessin comandats per dones, l’establiment va passar acabada la guerra a denominar-se Pesca Salada Fontdevila. Amb el pas dels anys, van incorporar altres productes propis de les botigues d’ultramarins i als anys 50, la família també anava a fer mercats, com el de Granollers. Actualment, Pesca Salada Fontdevila segueix fidel a uns quants productes, com el bacallà d’Islàndia que segueix comprant al mateix proveïdor amb el qual treballava l’àvia Rosalina però sobretot a la seva ubicació a la plaça de la Porxada. Avui dia, al capdavant del negoci familiar hi ha la Rosa Fontdevila (quarta generació).

CANSALADERIA- XARCUTERIA SARAROLS

L’any 1912 en Jaume Sararols i la seva dona la Carme van obrir un comerç de queviures al núm. 44 del carrer Alfons IV, amb el nom de Can Sararols. Posteriorment, van instal·lar la primera cambra frigorífica de Granollers, fet que els va permetre ampliar el negoci al gènere fresc com la curació de pernils. L’àvia Carme va convertir-se en la pionera del menjar precuinat quan preparava el brou a les dones treballadores de la fàbrica de Roca Umbert quan aquestes baixaven a treballar a la matinada i li deixaven les olles. Durant la Guerra Civil, l’establiment que tenia sortida pel carrer Guayaquil, que era l’entrada de la «Col·lectivitat de la carn de porc» va actuar com a punt núm. 7 de recollida d’aliments amb cartilla de racionament. Acabada la guerra van dedicar-se al producte fresc i als cuits i curats. L’any 2001 el negoci es va traslladar al núm. 42 del mateix carrer, mantenint l’activitat ininterrompudament fins avui dia. Actualment regenten la botiga en Jaume Sararols (tercera generació) i la Maria Teresa Juliana.

ESTANC COT

L’any 1913 Emili Cot de Argila i Josefa Cumella, qui ja aleshores regentava una petita expenedoria de tabacs, van establir l’Estanc Cot al carrer de la Palma (ara c. Anselm Clavé). Uns anys més tard, l’estanc es va desplaçar al núm. 52 del mateix carrer, i posteriorment al núm. 56, on es troba actualment. Avui dia qui regenta el negoci familiar és la M. Teresa Cot Gargallo, neta de tercera generació.

ESTABANELL

Estabanell neix el 1883 com una empresa del sector tèxtil i és el 1910 quan Francesc Estabanell i Fontserè s’interessa pel corrent elèctric. Entre els anys 1910 i 1912 posen en marxa la primera central hidroelèctrica, la de Cal Mariner a Sant Pau de Segúries, així com la línia encarregada de portar el «corrent» fins a la fàbrica tèxtil de Centelles. El 1913 Estabanell guanya el concurs d’enllumenat públic a la ciutat de Granollers i ja el 2009 amb la liberalització del sector elèctric neix Estabanell i Pahisa Mercator, S.A.U., deixant enrere la seva activitat tèxtil. En els darrers anys creen empreses de telecomunicacions, generació de renovables i comercialització d’energia. Al capdavant del negoci familiar està actualment en Francesc Estabanell Raventós.

TIÓ

A finals del s. XIX Joan Tió Serra disposa d’un comerç de venda al major de graneria i un altre de venda al detall, situat al carrer Joan Prim. El febrer del 1906 Tió amplia els negocis amb la inauguració de l’estanc núm. 4 al mateix carrer. El 1980 Joan Tió Murtra finalitza el negoci de la graneria per ampliar la venda de papereria i marroquineria. Des d’aleshores Josep Tió es dedica a l’estanc amb l’ajuda del seu fill; Joan Tió. I la Dolors Gual i la seva filla; Sandra Tió, dirigeixen el negoci de la marroquineria situat al centre de Granollers.

COPISTERIA, IMPREMTA, PAPERERIA A4

L’any 1902 Francisco Cucurella i Teresa Alsina van fundar una impremta manual. Amb el pas dels anys, la família va prenent el relleu del negoci i és als anys 60 quan la Teresa Pérez Cucurella i el seu marit, en Josep Barroso, comencen a treballar amb una màquina òfset deixant enrere les grans màquines carregades de plom i tinta. Passen els anys i amb les noves tecnologies arriba la impressió digital. Són els anys 90 i els germans Barroso, en Ruben i l’Ismael es fan càrrec de la impremta familiar. A la mort d’en Ruben, l’any 2013, l’Ismael Barroso Pérez juntament amb la seva dona la Dolors Raimi són qui es fan càrrec de la gestió del negoci.

FERRETERIA CANAL

L’any 1901 Joan Canal, conegut pel sobrenom «d’El Pinyoner» per vendre pinyons els diumenges a la Pedra de l’Encant, i la seva dona la Francisca Blanxar, fabricants de gàbies i garbells, inauguren una petita botiga, a l’antiga plaça del bestiar, d’articles de ferreteria dedicats a la pagesia, amb el nom de Ferreteria Canal, anomenada popularment «Cal Garbeller». A finals dels anys 40, l’hereu Joan Anton Santaeugènia Canal amplia el negoci amb la incorporació de maquinària agrícola i els primers electrodomèstics (neveres de gel, rentadores automàtiques...). L’any 1970 és enrocat l’antic edifici i es construeix l’actual de cinc plantes dedicades a l’atenció al públic. Durant aquest temps la botiga es trasllada provisionalment als baixos de Can Pedrals. Actualment són la quarta generació amb els germans Joan Anton i Francesc Santaugènia i Vilar qui estan al capdavant del negoci familiar.

TINTORERIA FLOR DE LYS

A principis del s. XX Joan Cusiné Segura i Carolina Maynou Vila estableixen al carrer Corró un negoci de bugaderia i tintoreria, que l’any 1905 traslladen a la plaça del bestiar, amb el nom de Tintoreria La Barcelonesa, a l’actual plaça Maluquer i Salvador. Pocs anys després la bugaderia es va establir al c. Anselm Clavé. Al llarg dels anys el negoci es va regentant de generació en generació, fins avui dia que és en Jordi Allan Puig Cusiné, besnet del fundador, i la seva mare la Maria Isabel Cusiné (tercera i quarta generació) qui estan al capdavant del negoci familiar ubicat actualment al carrer Lleó amb el nom de Tintoreria Flor de Lys.

CAN BOSCH

L’any 1899 la família Bosch va iniciar la seva activitat com a ferrers. En Manel Bosch Vilà i la seva dona la Josefa Farràs varen establir-se a l’actual plaça de la Corona posant ferradures, encerclant rodes de carro i fen petites eines per ajudar al conreu en la seva tasca. D’aquí ve el sobrenom per al qual els antics de la ciutat encara anomenen alls de «Cal ferrer». Molts anys més tard cap a l’any 1960, un cop superada la postguerra i amb l’arribada del motor, Manel Bosch Ginesta va incorporar la venda de tractors, regs per aspersió i màquines de munyir. Amb la quarta generació l’actual propietari en Joan Lluís Bosch, ha apostat pel canvi tecnològic i la innovació adaptant-se a la demanda social i actualment podent trobar des d’un robot tallagespa fins a les bicicletes elèctriques LA BOSCH... I ja en el 2020, Lluís Bosch Balcells (cinquena generació) ha iniciat DÄRT: un projecte jove i engrescador: lloguer de bicicletes per hotels, esdeveniments públics, empreses i particulars.

CASA BASSA

L’any 1896 en Francesc Bassa i Monells va iniciar el negoci de la venda de roba de casa i camiseria, al mateix establiment que avui dia s’utilitza com a local comercial. Durant la guerra civil la botiga va mantenir la seva activitat malgrat les dificultats, i passada la postguerra van reformar la façana de la botiga, ampliant l’espai dels aparadors i posant el nom de la botiga a l’entrada. Amb el pas dels anys el negoci ha estat regentat sempre per la mateixa família, essent actualment en Miquel Riera i Piferrer el propietari.

 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Guia comercial del Vallès