Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

L'Ajuntament de Terrassa rep una subvenció de 877.000 € de la Diputació pels danys de la ventada amb els que replantarà l'arbrat caigut a la ciutat

10 Desembre 2015 Redacció:L'Ajuntament de Terrassa rebrà de la Diputació de Barcelona una subvenció de 877.000 euros per a contingències en situació d'emergència a conseqüència de l'episodi violent de vent que va patir Terrassa el 9 de desembre de 2014. La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha anunciat aquest ajut complementari durant la visita que ha fet amb l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, a algunes de les zones més afectades per la ventada, que ja han estat sanejades i reparades. L'alcalde ha anunciat que aquests diners es destinaran a la replantació dels arbres que el vent va tombar al nucli urbà. Ballart ha explicat que la subvenció de la Diputació és "una molt bona notícia per a Terrassa, ja que ens permetrà seguir avançant en la recuperació de la ciutat". L'alcalde ha incidit en què "la ciutadania ens estava reclamant la recuperació de la normalitat del paisatge urbà arrasat per la ventada i ara, amb la replantació de l'arbrat, podrem fer un pas més per recuperar l'espai públic".

Per la seva part, Conesa ha declarat que "des de la Diputació donem suport als Ajuntaments i treballem conjuntament amb ells per a la recuperació dels espais afectats per la ventada. Per això, amb aquesta subvenció contribuïm a fer camí per recuperar la realitat alterada a Terrassa" a causa dels fets del 9 de desembre de 2014.

L'anunci de la nova subvenció arriba quan es compleix un any del violent episodi de vent viscut a Terrassa el 9 de desembre de 2014. Una ventada que va castigar la ciutat amb ratxes que puntualment haurien superat els 130 km/h, i que va acabar amb el tràgic resultat de dues persones mortes, nombrosos danys materials al nucli urbà i va tombar o malmetre més de 100.000 arbres a l'Anella Verda.

El Consistori va valorar els danys provocats per les ventades en prop d'un milió d'euros, però posteriors estimacions van elevar la quantitat a més de 2,2 milions. L'Ajuntament va assumir inicialment la major part de les despeses per fer front a la reparació dels danys i donar una resposta immediata. Tot seguit, va demanar ajudes a diferents administracions, que han mostrat la seva complicitat amb les administracions locals a l'hora d'habilitar ajudes extraordinàries.

El primer ajut va arribar de la Diputació de Barcelona, amb una subvenció de 94.205 euros per a reparacions a l'entorn natural, com ara obertura de camins, reparacions al Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB) o retirada de soques. Posteriorment, aquest organisme va concedir una ajuda addicional mitjançant els programes de foment de la ocupació de 104.000 euros per a la retirada de soques a parcs i jardins. Subvencions a les que ara cal sumar l'ajut complementari de 877.000 euros anunciat avui.

Per la seva part, la Generalitat de Catalunya també va concedir un ajut extraordinari de 825.299 euros a l'octubre, dels que l'Ajuntament en va acceptar un total de 638.930, en aquest cas destinats a la reposició de les infraestructures malmeses al nucli urbà. La diferència d'aquestes dues quantitats correspon als desperfectes que ja havien estat assumits per les companyies asseguradores i, per tant, ja havien estat coberts.

Un any d'actuacions

Els danys a l'entorn urbà van afectar a elements de mobiliari urbà, senyalització, voreres, més de 1.000 arbres caiguts, elements arquitectònics d'edificis públics i privats o enllumenat i cablejat. A l'entorn natural, la ventada va fer caure o malmetre més de 100.000 arbres, i molts camins van quedar bloquejats.

En un primer moment, l'Ajuntament va treballar per donar una resposta immediata a les necessitats més urgents per garantir la seguretat de la ciutadania i per restablir la normalitat el més aviat possible. Per això, es van executar actuacions com la retirada d'elements perillosos d'edificis i carrers, avaluació de danys i necessitats d'actuacions, suport a la ciutadania, restabliment dels subministraments i obertura de camins. A banda de la retirada dels elements perillosos, la prioritat va ser la restitució dels semàfors per normalitzar la mobilitat i les reparacions als centres educatius i d'altres equipaments municipals.

Per dur a terme aquestes actuacions immediates va ser necessària una despesa de mig milió d'euros i la incorporació de 28 persones als 140 operaris, principalment del Servei de Gestió de l'Espai Públic. El personal municipal es va mobilitzar massivament, tant els serveis de seguretat i emergències com els encarregats de les reparacions i els tècnics, que van realitzar les avaluacions dels danys i de les necessitats més immediates.

El dispositiu especial d'atenció a les persones damnificades per les ventades, posat en marxa de forma immediata per l'Ajuntament, va atendre a més de 150 ciutadans i ciutadanes durant les primeres setmanes en el punt d'atenció obert a la plaça Didó. D'altra banda, el servei del 010 va atendre més de 600 trucades relacionades amb consultes sobre les ventades.

Un cop superats els primers dies, es van programar d'altres actuacions com la reposició d'elements del mobiliari urbà, la retirada d'arbres al nucli urbà i de soques als carrers, arranjaments de voreres i anul·lació d'escocells, l'arranjament d'elements arquitectònics i la retirada d'arbres a l'entorn natural, que es va dur a terme mitjançant un sistema de subhasta de la fusta a les empreses interessades en la retirada per al seu aprofitament com a biomassa, la qual cosa va permetre al Consistori estalviar una part dels més de 400.000 € previstos.

Tot i l'esforç immediat i les posteriors actuacions al llarg de l'últim any, queden encara pendents actuacions com la neteja de les parcel·les P3 a P6 de l'àmbit urbà, la reposició de l'arbrat caigut a la ciutat i a l'entorn natural –està previst fer una replantació d'arbres al camí del Torrent de la Betzuca i a prop del Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB), dos espais especialment devastats per les ventades-, la finalització de la retirada de fusta a l'entorn natural, zones de difícil accés, arbres aïllats, etc., i la retirada de soques a l'entorn natural i a parcs i jardins que, amb diferents programes, han començat recentment.

L'alcalde i la presidenta de la Diputació han visitat aquest migdia la pineda de Vilardell, acompanyats del tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, i de portaveus municipals. Després de veure les actuacions de sanejament a la zona, s'han desplaçat al Parc de Sant Jordi, on també han pogut comprovar la recuperació de l'espai, i han finalitzat el recorregut davant d'un dels exemplars d'Arllibre, un espai d'intercanvi de llibres impulsat a través del projecte Àgora Terrassa, que aprofita troncs dels arbres caiguts per la ventada.  Abans de la visita sobre el terreny, l'Ajuntament de Terrassa ha ofert una recepció institucional a la presidenta de la Diputació de Barcelona. Mercè Conesa ha signat el Llibre d'Honor en un acte celebrat al Saló de Sessions del Consistori.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

El Museu Thermalia de Caldes de Montbui inaugura una exposició de referència al voltant del termalisme Més info

El Museu Thermalia de Caldes de Montbui inaugura una exposició de referència al voltant del termalisme

Les obres de la nova exposició permanent del Museu Thermalia, que aquesta ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers Més info

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers

El programa Agents Innovadors impulsat des del Pla Estratègic és fruit de ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès