Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Investigadors de la UAB lideren un projecte per millorar el benestar animal a les granges

4 Octubre 2019 Redacció: ACN - Marina Llibre

Població: Cerdanyola del Vallès


El projecte ClearFarm permet obtenir informació en temps reals de porcs i vaques lleteres a través de sensors

Un projecte liderat per la UAB pretén millorar el benestar dels animals a les granges. Es diu ClearFarm i vol oferir informació a temps real dels animals per saber el seu estat en tot moment. Es tracta d'una plataforma que recull dades com la mobilitat o els hàbits alimentaris del bestiar gràcies a diversos sensors. La informació serà traslladada a grangers i consumidors per ajudar-los en la seva producció i presa de decisions de compra. El coordinador del projecte, Xavier Manteca, explica que la iniciativa, que compta amb una dotació de sis milions d'euros de la Comissió Europea, se centra en el bestiar porcí i lleter i pretén “contribuir a una producció més sostenible en els dos sistemes ramaders amb més producció a Europa”.

El projecte, liderat per la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i en el qual hi participen tretze institucions europees de sis països diferents, té l’objectiu de millorar l’estat de benestar de porcins i les vaques lleteres a les granges i ajudar al consumidor en la seva presa de decisions, oferint-li informació sobre els productes d’origen animal que vol comprar. “A través d’aquest projecte, volem fomentar la innovació i explotar plenament les noves possibilitats tecnològiques per permetre un millor benestar animal a tota la cadena de producció i contribuir així, a una producció sostenible del bestiar”, explica Xavier Manteca, investigador del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB i coordinador del projecte.La plataforma permetrà recollir dades a través de diferents sensors capaços de controlar variables relacionades amb el comportament dels animals, la seva salut física i mental, l’impacte ambiental i la productivitat. Per exemple, es posaran collars amb sensors a les vaques i porcs per analitzar com es mouen per la granja i quantes vegades van a menjar o beure. També hi haurà sensors que oferiran informació sobre els espais en què es troben els animals, com la temperatura i la humitat.Aquestes dades es traslladaran a una plataforma que, mitjançant un algoritme, dissenyarà la informació a la qual grangers i consumidors tindran accés. La voluntat dels investigadors es que això permeti als ramaders “anticipar-se als problemes i fer canvis o millores” i, als consumidors “conèixer la història del benestar del producte que comprin escanejant, per exemple, un codi QR”. El projecte ClearFarm tindrà una durada de 4 anys i es posarà a prova en vàries explotacions ramaderes de bestiar porcí i lleter de diversos països d’Europa.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

cerdanyola del vallès

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

El Museu Thermalia de Caldes de Montbui inaugura una exposició de referència al voltant del termalisme Més info

El Museu Thermalia de Caldes de Montbui inaugura una exposició de referència al voltant del termalisme

Les obres de la nova exposició permanent del Museu Thermalia, que aquesta ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers Més info

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers

El programa Agents Innovadors impulsat des del Pla Estratègic és fruit de ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès