Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Investigadors catalans identifiquen teràpies d’estimulació sensorial per tractar la disfàgia post-ictus

25 Abril 2019 Redacció:La dificultat per tragar aliments no està només associada a un problema muscular, segons un estudi de l’Hospital de Mataró i la UAB

Un estudi desenvolupat per investigadors del CIBERHD (Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa en la seva àrea temàtica de Malalties Hepàtiques i Digestives) a través de l’Hospital de Mataró i la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) ha constatat que l’estimulació sensorial pot ajudar a tractar la disfàgia post-ictus. Segons els investigadors, les dificultats per tragar aliments que pateixen molts pacients després d’un accident cerebrovascular no només estan associades a un problema muscular, sinó també a una disfunció sensorial. Per aquest motiu, proposen aplicar teràpies motores però també d’altres que utilitzin estimulants químics o elèctrics per tal de reactivar el sistema sensorial.La disfàgia orofaríngia és una alteració en la ingesta d’aliments que afecta més de la meitat dels pacients que han patit un ictus. Els investigadors recorden que aquest trastorn pot derivar en conseqüències severes com la malnutrició, la deshidratació, infeccions respiratòries i pneumònia aspirativa. Aquesta última, es una de les principals causes de mort en el primer any després de l'accident cerebrovascular.Ara, investigadors de l'CIBEREHD a l'Hospital de Mataró i la Universitat Autònoma de Barcelona, liderats pel doctor Pere Clavé, acaben de publicar el primer estudi que avalua de forma completa els mecanismes que expliquen la disfàgia en pacients que han tingut un ictus. El treball l’acaba de publicar la revista científica ‘Translational Stroke Research’. Durant la recerca, els investigadors van fer un seguiment sobre 30 pacients que havien patit un ictus amb posterior disfàgia. A tots se’ls va incloure tant l'avaluació de les vies aferent (sensitiva) i eferent (motora) de la deglució, i els resultats van constatar la importància d’introduir estímuls terapèutics. "És molt probable que el tractament de les alteracions de les vies neuronals tant aferents com eferents millori la funció deglutòria en comparació amb l'actual enfocament terapèutic centrat només en la via motora o eferent", ha explicat l'investigador del CIBEREHD Omar Ortega, últim signant del estudi. "Els tractaments actius dirigits a restaurar la funció deglutòria en aquests pacients s'han d'adreçar a millorar aquests trastorns biomecànics i neurofisiològics crítics", ha afegit el Dr. Clavé.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Els nostres reportatges

El CB Granollers espera un nou èxit al XVIII Torneig de Nadal de Minibàsquet Més info

El CB Granollers espera un nou èxit al XVIII Torneig de Nadal de Minibàsquet

El mes d’octubre va acabar amb un fet històric al CB Granollers, ...

El perpetuenc Gerard Moreno es consolida amb la Selecció Espanyola Més info

El perpetuenc Gerard Moreno es consolida amb la Selecció Espanyola

El mes d’octubre el municipi de Santa Perpètua va viure un moment ...

Inici espectacular del primer equip femení de l’HC Palau a l’Ok Lliga Més info

Inici espectacular del primer equip femení de l’HC Palau a l’Ok Lliga

El mes de novembre va començar amb una notícia mediàtica pel municipi, ...

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers Més info

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers

El programa Agents Innovadors impulsat des del Pla Estratègic és fruit de ...

Per què apostar sí o sí per l’eficiència energètica? Més info

Per què apostar sí o sí per l’eficiència energètica?

Una casa eficient redueix la demanda energètica i les emissions de CO2, ...

Objectiu: vivenda sostenible. Què ens aporta Passivhaus? Més info

Objectiu: vivenda sostenible. Què ens aporta Passivhaus?

Cada vegada és més freqüent parlar d'eficiència energètica i consum passiu. Un ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès