Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Granollers presenta la primera edició d’Opera aperta, el festival d’art i paraula de la ciutat

11 Març 2020 Redacció: puntvalles.com

Imatges: Ajuntament de Granollers

Població: Granollers



Del 26 al 29 de març hi haurà onze accions artístiques i diàlegs amb especialistes del pensament contemporani i artistes

Del dijous 26 al diumenge 29 de març se celebrarà la primera edició d’Opera aperta, el festival d’art i paraula de Granollers que neix amb amb la intenció de generar espais de reflexió en un món hipersaturat de missatges. Una obra de la col·lecció d’art del Museu de Granollers, la peça romana del s.II Bacus, serà la inspiració per abordar i dialogar sobre un dels interrogants de la condició humana.

Aquest dimarts al matí s'ha presentat en roda de premsa al Museu de Granollers aquest festival de ciutat que, com ha destacat l'alcalde Josep Mayoral, "està fet des de Granollers, pensant en la gent de la ciutat però amb una visió oberta, contemporània i universal que vol posar en valor la paraula". La regidora de Cultura, Maria Villegas, ha explicat que amb aquest nou festival "apropem el Museu a la ciutat i alhora generem nous espais per compartir, per reflexionar". En aquest sentit, la coordinadora del Museu de Granollers i cocomissària d'Opera aperta, Glòria Fusté, ha afegit que "és un festival fet a foc lent amb la gent de la ciutat i que vol crear relats múltiples".

Tal com ha explicat Cristina Masanés, cocomissària del festival, Opera aperta "proposa quatre dies d’accions artístiques i diàleg artistes, intel·lectuals i bones comunicadores a qui hem convidat per parlar dels possibles sentits que donem a la vida". Quatre dies d’art i paraula oberts, participatius, amb ganes d’arribar a tothom i convertir Granollers en una àgora de debat.

Bacus, els sentits, la vida

En aquesta primera edició, Opera aperta pren el cap de Bacus, una peça romana del segle II trobada en unes excavacions a la ciutat, per convidar-nos a parlar i reflexionar sobre la vida. En què consisteix viure? Com entenem aquesta voluntat de durar que en diem vida? Raó o emoció? Seny o rauxa? Què en diuen la filosofia, la ciència i l’art? 

A l’antiga Roma, Bacus va ser el déu de la vinya i l’èxtasi, de la tragèdia i la dansa, de la creativitat i de tot allò que escapa a la raó i que constitueix l’impuls vital o la passió per la vida. És així com el Bacus de Granollers, amb la seva corona d’heura i de fulles de parra, ens convida a pensar en la vida i en la mateixa experiència humana.

Amb aquest punt de partida, des del dijous 26 al diumenge 29 de març, s’han programat onze activitats gratuïtes que inclouen diàlegs, lliçons magistrals, tertúlies, intervencions artístiques i accions poètiques. S’ha convidat a intel·lectuals i comunicadors de diferents àmbits teòrics a reflexionar a l’entorn d’un tema que ens implica a tots com és el possible sentit de la vida.

Entre les activitats, destaquen les lliçons magistrals, amb convidats com l’escriptor basc i últim Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, autor de més de 50 llibres i un gran humanista, Bernardo Atxaga, que ens convidarà a reflexionar sobre La vida com a món comú, presentat per Antoni Bassas. L’experta sobre món romà i gran comunicadora, Isabel Rodà, ens parlarà sobre la llegenda i els misteris entorn el déu Bacus i les bacants. 

Opera aperta comptarà també amb els diàlegs, un format amè en què una persona del món de la comunicació condueix la conversa amb destacats intel·lectuals. S’han programat quadre diàlegs: el filòsof Joan-Carles Mèlich dialogarà amb l’editora Elisabeth Riera;  l’expert en genoma humà Jaume Bertranpetit ho farà amb la periodista Milagros Pérez Oliva;  la medievalista i romanista Victòria Cirlot conversarà amb el periodista Víctor M. Amela, i la teòrica de la imatge Ingrid Guardiola parlarà amb l’activista cultural i escriptor Vicenç Altaió. 

Entre les activitats de nou format, destaca la tertúlia filosòfica nocturna conduïda per Mariano Fernández, una de les ànimes de la Universitat Popular de Granollers, amb l’expert en matemàtica Josep Rey i l’activista social vinculada al món del circ i la infància, Monserrat Trias. 

S’ha convidat també a artistes visuals de Granollers com Luz Broto i Lurdes R. Basolí a presentar les seves propostes artístiques al museu: Broto presentarà una activitat amb els alumnes del Batxillerat Artístic de l’IES Celestí Bellera. Basolí reinterpretarà el cap de Bacus de Granollers amb un projecte artístic creat per aquest festival.

També hi haurà l’acció poètica del conegut rapsode i poeta Josep Pedrals, que versarà sobre el Bacus granollerí amb poemes inèdits fets per a Opera aperta; la interpretació musical de la Polifònica de Granollers dirigida per Agustí Vidal, amb una peça de lloança al vi; i els alumnes d’Arsènic, Alba Campo, Luna Marcos, Maria Mercè Mas, Ariadna Puig i Pau Tutó, que diran textos filosòfics sobre la vida.

Aquesta primera edició d’Opera aperta compta també amb la complicitat de: IES Celestí Bellera i Off Bellera, Arsènic, Universitat Popular de Granollers, la Polifònica de Granollers, Vallès Oriental Televisió, Ràdio Granollers i persones vinculades al territori com  Mariano Fernández, Josep Rey i Montserrat Trias. 

- Totes les activitats són gratuïtes i no cal inscriure’s prèviament

- Les activitats es duran a terme al Museu de Granollers, la Porxada i el Parc de Ponent

- En cas de pluja, totes es farien el Museu i ja es comunicaria per xarxes puntualment

Clica per a obtenir més informació 

 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Guia comercial del Vallès