Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Ferran Capdevila inaugura una nova sèrie escultòrica sobre l’1 d’octubre

26 Agost 2019 Redacció: Redaccio

Població: Bigues i Riells“Pressions” es podrà veure a partir del 7 de setembre al vestíbul del Centre Cívic i Cultural el Rieral

 L'escultor biguetà, Ferran Capdevila, estrena una nova sèrie d'escultures sota el títol "Pressions". L'objectiu de l'artista és plasmar la tensió politicosocial que es viu a Catalunya en l'actualitat, a través de la fusta. El 7 de setembre s’inaugurarà l’exposició a les 18.30 hores al Centre Cívic i Cultural el Rieral i, seguidament, hi haurà una taula rodona amb museòlegs, crítics d’art, coneixedors del context polític de la mostra i el mateix artista per analitzar l’obra de Capdevila en profunditat.

L’artista local ha elaborat deu peces amb un comú denominador, la pressió, tant simbòlica com literal. A partir d'un roure sec, que va caure a la finca de Can Maspons, l'artista ha creat rostres oprimits, balances desequilibrades i un cercle vital viciós, només servint-se d'una motoserra i un trepant.

Ferran Capdevila es caracteritza per produir obres de grans dimensions a partir de la natura d'acord amb el seu compromís amb les arrels. Per a Capdevila, la diferència entre l'art i l'artesania rau en la capacitat de l'art de suscitar pensament i sentit crític. En aquest cas, la nova sèrie de l'artista parla d'una societat acorralada per totes bandes.

10 peces reivindicatives sorgides d’un roure de Can Maspons

Les deu peces es podran tocar. De fet, Capdevila anima el públic a sentir les pressions de ben a prop, ja que aquest és l’objectiu últim de la mostra. Per a Ferran aquesta exposició és una demostració que la gent és conscient del que passa, del fet que estem vius i compromesos.

L’artista busca impulsar els drets catalans a través del sentit crític: “M’agradaria que el públic entengués el plantejament: la necessitat que tothom aporti el seu punt de vista per tal d’agafar consciència. Busco que la ciutadania noti les pressions a què està sotmesa des dels presos, passant per les famílies, fins a tot el poble català”.

El roure centenari que dóna vida a la mostra ha conviscut amb la història passada, ha vist la persecució i l’opressió de la llengua i de la cultura catalanes i, alhora, la lluita de Francesc Maspons i Anglasell, el jurista  català amb casa a Bigues, que va ser el vicepresident del comitè executiu del Congrés de Nacionalitats Minoritàries i membre del comitè assessor de les minories nacionals de la Societat de Nacions, per tal d’explicar al món qui eren els catalans. Aquest mateix arbre també ha viscut els fets d’octubre del 2017. Per això, Ferran Capdevila l’ha considerat el mitjà ideal per lligar art i política.

La relació amb Francesc Maspons i Anglasell rau en el paral·lelisme històric enllaçat pel roure, testimoni de dos moments històrics diferents però, alhora, políticament semblants: la història es torna a repetir. I ara, el paper dels artistes segons Capdevila és seguir l’actualitat i fer servir el seu art de manera crítica per expressar el que passa a la societat

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

bigues i riells

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Al març comencen les preinscripcions als centres catalans Més info

Al març comencen les preinscripcions als centres catalans

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ja ha donat a ...

El Museu Thermalia de Caldes de Montbui inaugura una exposició de referència al voltant del termalisme Més info

El Museu Thermalia de Caldes de Montbui inaugura una exposició de referència al voltant del termalisme

Les obres de la nova exposició permanent del Museu Thermalia, que aquesta ...

Els grans vencedors de la Mitja Granollers 2020 Més info

Els grans vencedors de la Mitja Granollers 2020

Enguany, la 34a Edició de la Mitja Marató de Granollers ha tornat ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

El Fraikin Granollers millora els seus números abans d’acabar l’any Més info

El Fraikin Granollers millora els seus números abans d’acabar l’any

Al mes de novembre es va viure un dels moments més històrics ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès