Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Es detecten compostos químics provinents del trànsit de Barcelona al Parc Natural del Montseny

9 Juny 2021 Redacció: Andrea Rodríguez

Imatges: pixabay

Població: BarcelonaUn estudi liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha detectat la presència de substàncies químiques contaminants provinents del trànsit de Barcelona al Parc Natural del Montseny.

Els compostos identificats procedeixen de diverses fonts i hi inclouen majoritàriament elements d'origen natural, però s'hi ha descobert una gran presència de components derivats de l'activitat humana, principalment de la crema de combustibles a Barcelona. Ana María Yáñez, autora principal de l'estudi, ha alertat que aquestes molècules d'origen antropogènic "poden alterar l'equilibri climàtic ecològic i natural" de la zona, afavorint la producció d'ozó i aerosols.

La recerca ha analitzat l'aire localitzat a un metre i mig del terra al Montseny en tres períodes entre els mesos de juny i novembre de 2019. Els resultats han detectat la presència de compostos tant d'origen natural (provinents de les plantes i l'atmosfera) com humà (partícules de pol·lució provinents de la capital catalana i les carreteres de la zona), i els investigadors alerten que mentre els compostos naturals tenen "un paper imprescindible en la regulació del clima i l'aigua", els emesos en forma de contaminació antropogènica poden alterar "l'equilibri climàtic i ecològic natural".

Segons l'estudi, aquestes molècules contaminants, procedents de Barcelona i transportades més de 50 quilòmetres fins al Montseny per les brises marines, alteren la composició química atmosfèrica al barrejar-se amb els compostos orgànics volàtils que emeten els boscos de la zona de forma natural. Yáñez ha afirmat que, encara que a dia d'avui encara no coneixen com pot afectar aquesta dinàmica a la salut humana o a l'ecosistema, en futures recerques es podrà veure "l'impacte negatiu que té l'activitat humana en zones protegides".

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

barcelona montseny


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès