Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Els jardiners catalans afronten el futur amb "il·lusió" després de registrar un creixement del 8% el 2019

4 Març 2020 Redacció: ACN - Norma Vidal

Població: RubíLa implantació de noves tecnologies i la formació dels futurs professionals són algunes de les prioritats del sector

El sector de la jardineria afronta el futur amb "il·lusió" i "optimisme" després d'haver registrat un creixement mitjà del 8% durant el 2019. Suposa el tercer any consecutiu de dades positives, després de la crisi econòmica que va comportar la desaparició de prop de 200 empreses dedicades a aquesta activitat a Catalunya. "Anem guanyant noves micropimes i autònoms, el que evidencia que estem remuntant", apunta Jordi Bosch, president del Gremi de Jardineria. Tot i que reconeix que on s'ha notat més la reactivació ha estat en l'àmbit privat, adverteix que la demanda procedent del sector públic també està revifant. Amb tot, insisteix en la necessitat de millorar la qualitat, implantant noves tecnologies i apostant per la formació professional.

Després d'anys d'incertesa, el sector de la jardineria ha començat a aixecar el cap. Així ho assegura Jordi Bosch, president del Gremi de Jardineria de Catalunya, que assenyala que en els darrers tres anys les prop de 400 empreses que integren aquesta associació han incrementat la seva facturació. En concret, durant el 2019 s'ha registrat un augment mitjà del 8%. "La situació econòmica s'ha estabilitzat i la gent cada cop se n'adona més que els jardins són necessaris", comenta. El responsable del gremi detalla que on més s'ha notat la reactivació ha estat en el sector privat, sobretot en "empreses que cuiden l'entorn de les seves factories i també en particulars que volen millorar el jardí de casa seva". Amb tot, remarca que també han començat a percebre un increment de la contractació per part del sector públic: "Cada cop hi ha més consciencia que els jardins no només desenvolupen un paper funcional, sinó que són veritables espais de salut", assenyala.Els jardiners també han detectat canvis en els projectes urbanístics: "Abans es reservava el millor espai del solar per l'edifici i el jardí es creava al voltant, salvant els desnivells del terrenys i adaptant-lo a les necessitats de cada actuació, però ara és al revés", apunta. Afegeix que el disseny dels espais i la tipologia de plantes que s'utilitzen també han evolucionat. "Hem deixat enrere els jardins anglosaxons que es feien abans i hem començat a apostar per plantes tradicionals del clima mediterrani", assegura Bosch que indica que l'escassetat de pluges i l'elevat preu de l'aigua han influït en aquest canvi de tendència. Així mateix, assegura que s'ha estès la presència d'horts en jardins particulars. "S'han popularitzat aquests espais i és molt habitual integrar-los al jardí", afirma.Aposta per la innovació i la formacióEn paral·lel, el gremi treballa per millorar la qualitat dels seus productes i adaptar-se a les noves demandes del mercat. Fa dos anys es va implantar un certificat professional per classificar les empreses en tres nivells de qualitat: Qualificat, Expert i Excel·lent. A més, de forma progressiva, s'han anat implantant noves tecnologies, com per exemple les que fan possible instal·lar sistemes de rec programables. Bosch també ha posat l'accent en la formació dels futurs jardiners i ha revelat que "hi ha moltes empreses associades que no són capaces de cobrir vacants dintre de la seva pròpia plantilla perquè no trobem personal prou format per ocupar certs llocs de feina que requereixen d'una formació específica". Per aquest motiu, insisteix en la feina que es fa des de les escoles de jardineria i indica que aquesta és "una professió de futur".

Arxius de so adjunts:

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

rubí

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços Més info

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços

Servei de Neteja Pere i Àngel    Equip de desinfecció d'interiors Covid-19 ...

El sindicat de la nova normalitat Més info

El sindicat de la nova normalitat

Article d'opinió: Raül González, Responsable de Comunicació de CCOO al Vallès Oriental, ...

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès