Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El tinent de seguretat del 20-S diu que portaven armes llargues per l'alerta terrorista i també de 'control de masses'

25 Març 2019Redacció:

Un guàrdia civil admet que va trencar dos vidres dels vehicles amb una maça per comprovar què hi quedava a dins
ACN Madrid .- El tinent de la Guàrdia Civil responsable del dispositiu de seguretat el 20-S davant d'Economia (TIP B35974S) ha assegurat aquest dilluns al Tribunal Suprem que aquell dia dins dels cotxes policials portaven tant "armes llargues" com també "de control de masses". El guàrdia civil ha justificat que portessin armes llargues al fet que s'estava en nivell 4 de l'alerta terrorista. També ha assegurat que es van robar diversos objectes, entre els quals "una caixa de munició", i ha admès que va trencar dos vidres ja de matinada amb una maça per comprovar què quedava a dins. Aquest mateix dilluns en la sessió del matí, el tinent responsable de la comitiva judicial ha declarat que els agents portaven armes de "munició real", segons li va dir el tinent de seguretat, sense fer cap menció al material antidisturbis. En canvi, l'excap de la Guàrdia Civil a Catalunya Ángel Gozalo va dir en la seva declaració de fa unes setmanes que les armes eren per disparar pilotes de goma i que no portaven "munició convencional".
(S'afegeix respostes a les defenses)

En respostes al fiscal Jaime Moreno, el tinent ha explicat com van arribar a primera hora del matí davant d'Economia i van deixar els vehicles logotipats a "dos metres i mig" de la porta, a sobre de la vorera. "Teníem armes, carregadors, molt de material que utilitzem quan fem aquest tipus de servei", ha dit, tot afegint que no existeix un protocol a l'hora de portar aquest tipus d'armes.

El tinent ha afegit que "normalment" aquestes armes es deixen al maleter i que era "fàcil que quedessin tapades" amb tot el material que portaven. "Cada vehicle i cada professional col·loca l'arma on vol al vehicle, el més normal, perquè no molestin i no vagin ballant durant el trajecte, és que es col·loquin al maleter", ha afegit.

Robatori "d'una caixa de munició"

A instàncies del fiscal, el tinent ha fet una relació de coses que va assegura que es van robar aquell dia dels tres vehicles. Ha explicat que els van robar uniformes de recanvi que portaven alguns agents i que portaven "plaques d'identificació", boines, una caixa amb munició, una càmera GoPro amb tot el seu material, cinc de les sis plaques de matrícula dels vehicles, una clau de recanvi, còpia de documentació dels vehicles o un frontal d'emissora. No van robar, ha conclòs, un dispositiu GPS: "va caure i no el deurien veure".

Sobre la munició que ha assegurat que es va robar, el tinent ha concretat a preguntes de l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, que era munició "de 9 mil·límetres per a pistola", va fer la denúncia i va informar "verbalment" a nivell intern i que desconeix si hi va haver algun tipus de sanció.

El tinent ha explicat que va denunciar la destrossa dels vehicles i que no es van reparar, "almenys fins al juliol de l'any passat".

Pensava posar els cotxes al garatge 

El tinent també ha explicat que quan va veure que començava a arribar gent i es posaven entre la conselleria i els vehicles (aparcats a dos metres i mig) va demanar suport a Laplana perquè activés els antiavalots. "Li deia que amb un ús de la força normal dels antiavalots es podia encerclar els cotxes", ha manifestat el tinent, que ha relatat que va enviar un guarda a mesurar el pàrquing per intentar entrar els vehicles i evitar danys. "Fins a les 11h hi havia es podia haver fet un perímetre i posar-los al garatge, però no vam rebre resposta de Laplana", ha manifestat.

Trenca dos vidres amb una maça

En respostes a l'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, el tinent ha explicat que ell mateix va trencar "dos" vidres dels vehicles policials amb una maça per assegurar-se de què hi havia a dins un cop va poder accedir als vehicles de matinada.

Durant la concentració, el guàrdia civil ha relatat que els primers que van pujar a sobre dels cotxes van ser representants dels mitjans de comunicació, però que també van començar a pujar concentrats, bàsicament "gent jove".

Quan van pujar Sànchez i Cuixart a mitjanit, el tinent responsable de seguretat ha dit: "Ja m'era igual, els cotxes estaven destrossats". Durant la seva declaració davant del Suprem, Sànchez va admetre que no va demanar permís al tinent per pujar al vehicle, sinó que ho va "comunicar", i que la resposta va ser: Pugi, pugui, que ja no li ve d'aquí, al vehicle".

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Notícies anteriors


Sant Cugat i la Fundació Vicki Bernadet impulsen un programa de prevenció dels abusos sexuals entre la població infantil

25 Març

Societat

Més info
El detingut per atropellar mortalment una dona en una parada de bus de Sabadell havia consumit cocaïna

25 Març

Societat

Més info
Un tinent del 20-S contradiu l'excap de la Guàrdia Civil i diu que les armes als cotxes eren de 'munició real'

25 Març

Especial Judici

Més info
Un capità diu que un document situava Salvadó, Artadi i l'ANC com a responsables de mesures 'urgents' després de l'1-O

25 Març

Especial Judici

Més info

Rep les notícies d'última hora

Empreses i comerços del Vallès