Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El programa d'atenció a embarassades en risc social de Granollers tanca el primer any amb 21 dones ateses

3 Desembre 2019 Redacció: ACN - Eduard Batlles

Població: Granollers


El Programa Niu permet donar suport a dones en risc i evitar la retirada del nadó per part de la Generalitat

Ja fa un any que es va posar en marxa el Programa Niu, un sistema articulat des del serveis socials de l'Ajuntament de Granollers per evitar que dones embarassades en situació de risc social veiessin com la DGAIA els retirava el nadó. Les treballadores socials de l'Ajuntament van detectar un parell d'aquests casos i van posar en marxa un sistema d'acompanyament i de suport a aquestes dones. En el primer any, s'han atès un total de 21 dones, la meitat han patit abandonament de la parella durant l'embaràs, i a més, set de cada deu no han tingut una xarxa familiar ni d'amistats estable. El programa contempla l'acompanyament per part d'una treballadora dels serveis socials i un espai de teràpia grupal amb altres mares en situacions semblants.

Les mares que s'atenen en aquest programa estan en risc de perdre l'habitatge, o, en algun cas, ja l'han perdut. També s'atenen casos de violència masclista o de consum de tòxics. Quan el sistema de serveis socials detecta un d'aquests casos, s'activa tot el Programa Niu d'acompanyament per evitar la retirada de la custòdia. L'Ajuntament, fins i tot, els ofereix suport legal per resoldre consultes jurídiques en relació a la filiació del nadó. Moltes d'aquestes dones, concretament quatre de cada deu, han patit algun tipus de violència, ja sigui violència familiar o violència masclista. "Treballem conjuntament amb el sistema sanitari, que és una de les mancances que hem detectat. Hi havia mares que anaven a les llevadores i les llevadores no acabaven de detectar aquestes situacions, nosaltres hem de fer l'enllaç entre el sistema sanitari i els serveis socials", ha explicat en roda de premsa aquest dimarts al matí Clara Barranco, una de les treballadores dels serveis socials que ha impulsat aquest programa. Els canvis hormonals de l'embaràs i la situació de risc social provoca en moltes d'aquestes dones un descens en picat de l'autoestima. Això, segons les treballadores socials, acaba derivant en el silenci. Les dones no explicaven la situació que estaven vivint. Durant aquest any, s'han pogut establir els criteris per considerar un embaràs de risc social, s'ha establert un sistema comú de cribratge i s'ha determinat el circuit de detecció i actuació. El Programa Niu es difondrà a través de revistes especialitzades i fins i tot ja s'ha presentat a les jornades estatals materno-infantils de l'Hospital Sant Joan de Déu amb l'objectiu que més municipis catalans el puguin posar en marxa. "Ara estem fent tot el procés d'avaluació i tenim la intenció de fer difusió amb resultats i explicar que invertir hores i esforços val la pena, i que realment s'obtenen bons resultats", assegura Barranco, que espera que el programa es pugui implantar a altres ciutats. L'atenció va des de l'embaràs fins que el nadó té 12 mesos, tot i que s'analitza cada cas de forma individual.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

El Museu Thermalia de Caldes de Montbui inaugura una exposició de referència al voltant del termalisme Més info

El Museu Thermalia de Caldes de Montbui inaugura una exposició de referència al voltant del termalisme

Les obres de la nova exposició permanent del Museu Thermalia, que aquesta ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers Més info

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers

El programa Agents Innovadors impulsat des del Pla Estratègic és fruit de ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès