Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Dàmaris Gelabert impulsa la Fira Taral·la a Granollers

23 Setembre 2016 Redacció:



Dàmaris Gelabert és pedagoga, musicoterapeuta, autora i cantant de cançons infantils. L'any 2012 inaugura l'Espai Totsona a Cardedeu, on imparteix tallers relacionats amb la música i la primera infància. Aquest cap de setmana, 24 i 25 de setembre, impulsa Taral·la - Fira de la Música i l'Educació, a Roca Umbert de Granollers, amb tallers adreçats a famílies i a professionals. 

Els tallers de la fira Taral·la barregen música amb assignatures de l’escola. Per què?

Posant Música i Matemàtiques, Música i Ciència, Música i Cuina, volem donar aquesta idea de la música com una eina d’aprenentatge transversal, per a tothom, independentment de si després t’hi dediques acadèmicament i professionalment o no.

Com estan organitzats?

La idea és que els tallers serveixin tant per a professionals com per a famílies.

Quin tipus de professionals?

Professionals molt bons que coneguin molt bé aquestes àrees, que siguin gent en actiu fent aquesta feina.

Mestres de música?

Poden treure-li partit a nivell docent tant si són mestre de música com si ho són d’altres assignatures, o si són tutors o especialistes de qualsevol tipus. Però volem que ho vegin d’una manera molt pràctica i per això convidem també a famílies amb els nens. Llavors, els professionals podran fer l’observació directa de com reaccionen, com aprenen, com responen quan tenen una eina com la música per aprendre.

Per tant, els professionals tindran una funció i els nens una altra.

Hi haurà alguns tallers en què els professionals seran més observadors, i altres tallers en què també faran la pràctica amb els nens. Per exemple, el de la música i moviment, com que serà una sala gran i hi haurà prou espai, el Santi Serratosa diu que agafarà a tothom. Però alguns altres, el tallerista treballarà amb els nens i els professionals estaran observant.

Per què un professional hauria d’anar a aquests tallers?

Perquè necessitem noves estratègies d’aprenentatge, perquè tenim un sistema educatiu al qual li falta molt, i una d’aquestes noves eines d’aprenentatge, i s’està demostrant a tot el món, és la música. I crec que és molt interessant que aprenem a fer-la servir, independentment de si som professors de música o no.

Aquests tallers comptabilitzaran com a formació reglada?

Sí. Hem aconseguit que aquesta formació tingui acreditació de la Generalitat. D’aquesta manera, podran obtenir la titulació d’activitat reconeguda pel Departament d’Ensenyament (crèdits de formació).

Només assistint ja obtindran els crèdits de formació?

Hauran de venir els dos dies. Dissabte, per la part pràctica i l’observació, i diumenge, per la xerrada/conferència que faran els talleristes, a mode de panoràmica, per a explicar, a nivell teòric, com han proposat el taller i quina reacció hi han vist. Aquesta segona part és només per als professionals, per assolir tot el que s’ha vist i fet el dia abans i assentar-ho a través de la visió dels professionals que han dut a terme els tallers.

Abans has dit: “tenim un sistema educatiu al qual li falta molt”. Com valores els mètodes que s’utilitzen actualment a les escoles?

El problema és que la música no està valorada a les escoles. No obstant, crec que sí que ho està per les famílies. I també per molts docents. Suposo que les institucions haurien d’entendre que la música ha de formar part del sistema educatiu. No només com una assignatura, sinó com una eina a través de la qual aprendre altres matèries.

Interessant...

Tothom ha de tenir el dret d’utilitzar la música com un llenguatge més per a la seva vida. No només els fills d’uns quants pares que estan motivats i que poden pagar-los cursos a una escola de música, sinó tothom. Fins que les institucions entenguin això i hi apostin, serà molt difícil que la música es visqui d’aquesta manera.

Com es viu ara?

El que veig és que està molt separat, com si només poguessin estudiar música aquells que tenen unes possibilitats o uns dons especials. Això no és així. La música hauria de formar part de la vida de tothom. hauria de ser un llenguatge més, com estudiar anglès o qualsevol altra llengua. I en aquest sentit, volem potenciar la fira i fer extensiu aquest missatge a tothom. Inclús a les institucions, si fa falta. Tenim un projecte que és bo, tenim estratègies per a dur-lo a terme i investigacions que l’avalen.

I per què és important que les famílies i els nens s’hi interessin?

Perquè és una experiència molt maca. També és una oportunitat per a què els pares i els nens gaudeixin d’una activitat diferent, en comparació amb les que poden trobar normalment. I, sobretot, és una manera de fer-los veure que la música pot ser una estratègia molt bona d’aprenentatge, per anar potenciant aquesta idea a nivell de societat.

De quina manera pot la música ajudar en l’educació?

La música és una eina d’aprenentatge. Això està comprovadíssim. A nivell cerebral, la música no es troba en una àrea concreta del cervell, sinó que està en moltes àrees. Això vol dir que quan treballem amb música, les persones connectem amb l’hemisferi dret, l’hemisferi esquerre, amb la part que té a veure amb el moviment, amb la part que té a veure amb les emocions, interconnectem totes aquestes àrees. Per tant, la música està incidint d’una manera molt plural. I ara que busquem treballar d’una manera més transversal,  la música pot ser l’eina adequada.

Quins beneficis aporta tot això a nivell pràctic?

Aporta molts beneficis, i especialment en el món infantil. Hi ha moltes coses que tenim molt clares a nivell pedagògic i una d’elles és que només aprenem quan ens ho passem bé, només aprenem quan juguem, només aprenen quan ens movem, i només aprenem en col·lectivitat. La música té aquestes quatre coses essencials i això la converteix en perfecta.

Parles del món infantil. Entre quines edats és especialment important treballar amb música?

És important per a totes les edats. De fet, la fira està adreçada des de bebès, perquè creiem que és molt important la primera infància, fins als 12 anys. Però tot això que estic dient no només val per als nens, sinó que també val per a adolescents i per a adults.  

Les inscripcions a la fira Taral·la ja estan obertes?

Sí. Tenim aforament per a 300 professionals i 1.200 persones, entre famílies i nens. De fet, tothom podrà accedir al recinte, independentment de si s’ha apuntat a un taller o no. El que només podran fer els inscrits és participar de les activitats que es fan pel carrer, com una roda de percussió o dansa... Seran sis tallers, quatre cops al dia. I al final del dia hi haurà concerts: venen els In Crescendo i els Vocal Groove, entre altres.

Per als qui se la perdin, també organitzeu tallers a l’espai TotSona.

Treballem durant tot l’any amb famílies i nens de 0 a 5 anys i tenim diferents grups. Sempre treballem amb la família, en col·lectiu. Són famílies que venen un cop per setmana a fer sessions d’estimulació musical i la base d’aquestes sessions va en la mateixa línia que la fira. No venen a aprendre música, sinó a utilitzar el recurs de la música com una manera de comunicar-se amb els seus fills, d’aprendre units, de potenciar totes les possibilitats del nen a tots els nivells.

I si algú vol venir només un dia?

Puntualment, també organitzem tallers per a la gent que no pot venir setmanalment. Fins ara, ho fèiem aquí a l’espai Totsona, però ara se’ns ha quedat petit, perquè tenim molta demanda. Per això et dic que sóc optimista i crec que cal obrir llocs com la fira per a fer difusió de tot això i que surti aquest clam.

Fareu més edicions de Taral·la?

De cara a l’any que ve, organitzarem activitats de cap de setmana, per a famílies que puntualment volen venir a un taller d’estimulació musical. Encara no tenim els espais, estem buscant-los. Ens proposem anar, no només per Barcelona, sinó també per Girona, Tarragona i Lleida. Perquè, de fet, aquí ens ve gent de tot arreu, fins i tot d’Andorra.

Per acabar, explica’ns una mica més sobre el nou DVD, que sortirà a la tardor.

Ara mateix acabem de sortir de la gira d’estiu, que aquest any ha sigut molt concentrada a Barcelona: hem estat al teatre Victòria fent cinc passes. I després hem anat a Mollerussa i Tortosa. No hem pogut fer-ne més perquè volíem concentrar-nos en els videoclips. Ara mateix, estem amb l’enregistrament, que acabarem cap a mitjans d’agost. La gent que vol tenir el DVD especial, pot encarregar-ho i de cara a la tardor, suposo que octubre o novembre, ja el tindrem. Aniran en la línia del “Canta!”, uns 13 o 14 videoclips nous.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès