Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Ara Parets ERC i Parets per la República desmunten la manipulació en relació a les factures pendents de pagament

8 Abril 2021 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Parets del VallèsAra Parets ERC i Parets per la República - JxCat desmunten la manipulació del nou govern en relació amb les factures pendents de pagament, segons PSC i Sumem Esquerres es van trobar en accedir al Govern després de la moció de censura.

Després del comunicat emès el passat 8 de febrer acusant al Govern Plural (del qual cal recordar que Sumem en formava part) d'un deute de prop d'un milió d'euros en factures pendents, en informe sol·licitant a intervenció és determinant.

Amb data prèvia a la moció, només van quedar sense aprovar factures per valor de 32.903 euros, i menys de 800 euros pendents de repartir. I d'aquestes factures, només tenien data de pagament previ a la moció 207.000 euros aproximadament, una xifra que dista moltíssim de la que s'ha publicat.

Aquest mateix informe de la intervenció municipal sobre les factures pendents de 2020 és demolidor per al PSC i Sumem Esquerres. I deixa molt clar, que ni l'exalcalde Jordi Seguer, ni les regidores responsables de cada àrea no tenien cap responsabilitat en aquest endarriment. 

La intervenció és molt clara: "La conformitat de la factura és competència del responsable de cada contracte, que ha de ser un treballador municipal, no un càrrec polític. Conseqüentment, les factures del llistat, en estar pendents de tramitar per l'àrea, significa que aquesta factura no ha estat conformada pel responsable de cada contracte i traslladada aquesta conformitat a intervenció - Tresoreria per a la seva tramitació".

Amb això no es pretén cap crítica cap als tènics, ans al contrari: el funcionament de l'Administració pública és molt enrevessat del que es pot imaginar. Senzillament voler desmuntar falses acusacions. La relació de factures pendents, feta pública pel PSC i Sumem el 8 de febrer, es basa en una foto fixa del 21 de gener, és a dir, de quinze dies abans. Pocs dies després, i molt abans del comunicat de premsa, s'havia passat de 575 factures pendents a la gran àrea de Via Pública, Serveis Urbans, Equipaments i Mobilitat a 445, amb uns 200.000 euros menys de volum.

Cal destacar que el 90% corresponien a factures de consum d'electricitat, gas, aigua i neteja d'edificis dels 50 equipaments municipals que té l'Ajuntament de Parets, entre els quals totes les escoles bressol, escoles de primària o Escola de música o del servei de bus urbà que presta Sagalés. Alguns d'aquests rebuts s'acumulen des de la legislatura socialista anterior. Si bé no s'acaba d'entendre el per què es paga així, sí es confia en Intervenció i Tresoreria i s'entén que és la manera habitual de treballar. 

Per exemple, fins mesos abans de finalitzar el 2020, l'Ajuntament encara va haver de pagar factures de neteja d'equipaments municipals del Govern Socialista que estaven fora de contracte. Lluny del que afirmaven doncs PSC i Sumem, els proveïdors afectats són principalment les grans empreses Endesa, Naturgy, Cassa i Endavant.

El comunicat emès pretén acusar directament l'exalcalde Seguer de mala gestió, però cal destacar que la regidora responsable d'Equipaments, de la qual es deriven la gran majoria del volum de factures pendents, era Montserrat Folguera. Per contra, de Via Pública i Serveis Urbans, en mans de Seguer, només hi ha una desena de factures pendents. En relació de factures, també s'hi ha detectat 11 factures de la regidoria de Comunicació, dirigida per Casandra Garcia, i altres d'Intervenció. 

Acusar d'incompetència a algú perquè hi ha factures pendents de tramitar, tot i que tinguin partida i pressupost assignat tal com afirma l'informe d'intervenció, és un fet que succeeix a l'Ajuntament cada mes de gener de tots els anys abans del tancament pressupostari.

Per això és un fet gravíssim, sobretot quan probé del partit de la primera tinenta d'alcaldia, Casandra Garcia, que no demostra una altre cosa que el fet de tenir un gran desconeixement sobre el funcionament orgànic, i busca excuses per justificar la moció de censura, cosa que hores d'ara encara no ha aconseguit. Una vegada més, PSC i Sumem manipulen la realitat en el cas de les factures pendents. El dia de la moció de censura, a la tresoria de l'Ajuntament hi havia 11,5 milions d'euros i saldo suficient per pagar-les totes. 

Per tot plegat, Ara Parets ERC i Parets per la República - JxCat insten Sumem Esquerres i PSC que deixin de qüestionar la feina dels treballadors municipals. Abans de fer-ho, caldria saber en quines circumstàncies es van trobar l'Àrea de Via Pública, gestionada per l'alcalde Francesc Juzgado fins al juny de 2019, i sobretot, el volum de gestió que suportava.

Rectificació pública

És per tot això que s'exigeix a l'actual Govern de Parets una rectificació pública per corregir la seva falsa informació, a més de garantir una major transparència i serietat, atès que l'informe de la intervenció municipal es va sol·licitar el 9 de febrer però l'encàrrec de l'alcalde a la intervenció no es va fer fins l'11 de març i els grups de l'oposició el van rebre el 25 de març, coincidint amb el dia del ple.

Alhora, es demana que deixin de mirar enrere i que no busquin excuses a la paràlisi que hi ha a l'Ajuntament, producte de la seva moció de censura. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

parets del vallès


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès