Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

AMPLIACIÓ: Neix l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública

23 Febrer 2021 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Terrassa74 municipis i quatre entitats d'arreu de Catalunya van participar aquest dimarts en la constitució de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP). Es tracta d'una associació que neix amb l'objectiu d'impulsar la gestió de les xarxes de distribució d'energia elèctrica i promoure una transició del model energètic, amb la finalitat que sigui "just, democràtic i sostenible". 

Entenent l'energia com un bé comú, la intenció és "trencar l'oligopoli" del sector i establir les bases per assolir la generació d'electricitat procedent en la seva totalitat de fonts renovables, reconeixent la necessitat que el Congrés dels Diputats dugui a terme canvis profunds a nivell normatiu.

L'associació, que amb els seus integrants actuals representa uns tres milions de persones, vol impulsar la titularitat, propietat i gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica, així com assessorar aquells municipis amb qui comparteixin aquests mateixos objectius. La seva assamblea de constitució s'ha celebrat aquest dimarts de manera telemàtica, amb Terrassa com a punt de referència, donat que la presidència recau en el regiro d'Energia de la capital vallesana, Carles Caballero, que ha estat acompanyat per l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, qui assumeix les funcions de vicepresidenta, i la regidora de Medi Ambient de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofra, qui ha estat nomenada tresorera. 

"No podem continuar sent mers espectadors i consumidors, i que els grans oligopolis energètics comandis la trasició energètica, sinó contribuïm a generar energia de manera centralitzada en plantes productores situades en aquelles regions on als oligopolis els interessa que hi siguin", defensa Caballero. Tot seguit, Pijuan ha remarcat que l'accés a l'energia és un dret social, abandonant l'energia nuclear i la fòssil en benefici de la producció d'energia autòctona. "El repte és assolir el 100% de l'energia procedent de fonts renovables, i això es fa des dels municipis, no des dels oligopolis", assenyala Pijuan. En el seu cas, ha posat l'exemple de Tàrrega, localitat que històricament ha patit talls de llum "per manca d'inversió" de les empreses, una situació que milloraria si es dona un servei i una cobertura ajustats a les necessitats del territori. 

Qui també ha participat en la presentació és el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona i secretari de l'entitat, Eloi Badia, de manera telemàtica, i que ha recordat que no tot està en mas del món local. "Calen canvis normatius profunda, i això dependrà del Congrés", ha remarcat. L'associació disposa d'un pressupost inicial de 81.000 euros aportats pels municipis i entitats d'acord amb un 5% relatiu a la seva proporció d'habitants, amb un mínim de 150 euros i un topall de 15.000. En total, la demarcació de Barcelona compta amb 45 municipis representats, entre els quals Terrassa, Barcelona o Sant Cugat del Vallès; la de Girona deu, amb Girona, La Vall d'en Bas o Llagostera; la de Lleida dotze, amb Lleida, Tàrrega o Malda; i la de Tarragona set, amb Tarragona, Altafulla o Ulldemolins. Pel que fa a les entitats, s'hi han sumat l'Associació Nacional d'Autoconsumidors, l'Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres i l'Associació de Micropobles de Catalunya, amb la col·laboració de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

terrassa


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès