Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Ampliació: L'exgerent de consorcis del Vallès Occidental accepta tres anys de presó per malversar al voltant de 33.000 euros

15 Octubre 2020 Redacció: Puntvallès

Població: SabadellL'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha de retornar els 326 euros d'un viatge al congrés del PSOE

L'exgerent de tres consorcis del Vallès Occidental ha acceptat tres anys de presó i sis d'inhabilitació per malversació de fons públics i falsedat documental, en haver desviat fraudulentament 32.877 euros entre el 2011 i el 2012. Paco Fernández, també exregidor de Sabadell, ha demanat a la fiscalia, la suspensió de l'ingrés a presó si no delinqueix en cinc anys i fa dos anys de treballs en benefici de la comunitat i un curs d'ètica i moral en els negocis.

El Consell Comarcal i la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció han acceptat la pena, però s'oposen a la suspensió de la presó. L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha acceptat retornar 326 euros que va costar la seva assistència a un congrés del PSOE a Andalusia.

El 2006 i 2007 Fernández va ser nomenat gerent de tres consorcis de la comarca del Vallès Occidental: el de residus (CRGVOC), el de turisme (CTVOC) i el d'ocupació i promoció econòmica (COPEVO). El novembre del 2014 va ser destituït.

Era l'encarregat de la gestió econòmica dels ens comarcals i s'encarregava d'autoritzar els pagaments i despeses juntament amb la interventora. A banda dels seus sous, disposava de targetes bancàries i un Teletac per pagar-se les despeses de desplaçament, allotjament i altres. Abusant de la seva posició, i almenys entre gener del 2011 i novembre del 2012, va utilitzar les targetes per fer centenars pagaments no relacionats amb la feina i va cobrar indegudament centenars de dietes. Així, per exemple, va cobrar més de 17.000 euros del consorci de residus per desenes de viatges no realitzats a Madrid, València, Astúries o Bilbao, que justificava amb documents falsos signats per ell. Amb la targeta Teletac del mateix consorci va pagar 174 euros en peatges d'autopistes per trajectes particulars, molts d'ells en cap de setmana.

Fernández va arribar a duplicar i fins i tot triplicar la compensació econòmica que li corresponia per quilometratge amb vehicle propi i manutenció, ja que la reclamava a més d'un consorci simultàniament. Amb aquest sistema va cobrar indegudament més de 7.100 euros en total dels tres consorcis. També va reclamar i justificar el dret a ser indemnitzat per despeses personals i alienes als consorcis pagades en efectiu o amb les targetes dels consorcis. Així, va pagar gasolina, xiclets, preservatius, carbó, aparcaments, manutenció i pa. En total es va gastar 1.752 euros dels consorcis de turisme i residus. També va reclamar i cobrar 135 euros d'algun dels consorcis per activitats organitzades i pagades per un altre dels consorcis que dirigia. Per últim, va reclamar per quilometratge distàncies superiors a les que realment havia fet, sobretot pel consorci de residus. Com a mínim va cobrar indegudament 5.000 euros per aquesta via. A més, va autoritzar el pagament a través del consorci de residus de les seves despeses de vols, allotjament, restauració i aparcament per assistir a un congrés federal del PSOE a Andalusia el gener del 2012 amb fons del consorci de residus. Ell es va beneficiar de 684 euros, i va autoritzar el pagament de despeses pel mateix congrés a Bustos, 326 euros, i Gallardo, 508 euros.

En una vista que va tindre lloc dijous al migdia a la sala de jurat de l'Audiència de Barcelona Fernández, Bustos i Magdalena Gallardo, exdirigent socialista, van acceptar les penes. Fernández ha estat condemnat a tres anys de presó i sis d'inhabilitació per malversació i falsedat, i ja ha retornat els 32.042 euros que es va quedar de forma irregular. Bustos i Gallardo han estat condemnats a títol lucratiu pel fet d'haver anat al congrés federal del PSOE a Andalusia el gener del 2012 amb les despeses d'allotjament pagades pel Consorci de Residus del Vallès Occidental gràcies a la gestió fraudulenta de Fernández.

La fiscalia i la defensa de Fernández han demanat la suspensió de l'ingrés a presó durant almenys cinc anys i amb la condició que faci treballs en benefici de la comunitat durant dos anys, amb l'assistència a un curs d'ètica i moral en els negocis. El ministeri públic té en compte que és la primera condemna, tot i que està investigat en un altre cas, i que ja ha retornat tots els diners desviats. A més, creu que els diners defraudats van suposar una mínima part del pressupost dels consorcis, que gestionen milions d'euros. Per la seva banda, l'acusació popular, exercida per Sabadell Lliure de Corrupció, i la particular, exercida pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, s'han oposat a la suspensió de la presó, en considerar que aquest cas s'emmarca en una causa més gran de corrupció, el cas Mercuri, i que Fernández es va aprofitar del seu càrrec, tot i que cobrava importants sous públics en temps de crisi econòmica. La magistrada decidirà sobre la suspensió de la presó en els pròxims dies.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

sabadell

Els nens i nenes del Vallès tornen a les aules amb moltes mesures de seguretat i amb incertesa Més info

Els nens i nenes del Vallès tornen a les aules amb moltes mesures de seguretat i amb incertesa

L’inici del curs escolar al Vallès Oriental ha estat, com a la ...

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços Més info

Serveis de desinfecció Covid-19 en comerços

Servei de Neteja Pere i Àngel    Equip de desinfecció d'interiors Covid-19 ...

El sindicat de la nova normalitat Més info

El sindicat de la nova normalitat

Article d'opinió: Raül González, Responsable de Comunicació de CCOO al Vallès Oriental, ...

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès