Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

A causa dels últims problemes informàtics de la UAB, la Generalitat ha decidit enfortir la seguretat a totes les Universitats

20 Octubre 2021 Redacció: puntvalles

Població: Cerdanyola del Vallès



La Generalitat s'ha proposat reforçar la ciberseguretat a les universitats per evitar nous atacs informàtics, després de l'episodi viscut a la UAB. En aquest sentit, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ampliarà el seu perímetre de control per incloure-hi totes les universitats i centres de recerca que s'hi vulguin acollir.

En paral·lel, es posarà en marxa una 'Cyberacademy', una plataforma en línia per oferir formació especialitzada en aquest sector. "Són dues iniciatives imprescindibles i necessàries per reforçar la cultura de la ciberseguretat", ha recalcat el vicepresident Jordi Puigneró. Per últim, la consellera Gemma Geis ha anunciat un reforç –no quantificat- de les línies de recerca vinculades a la ciberseguretat.

Puigneró i Geis ho han presentat després de reunir-se amb el rector de la UAB, Javier Lafuente. En declaracions als mitjans, el responsable de l'Autònoma ha explicat que a finals de la setmana que ve la xarxa física estarà oberta i el sistema d'identificació personal restablert per tornar a tenir tots els serveis operatius.

També ha previst recuperar tots els serveis corporatius de la universitat "en les properes setmanes".Lafuente ha reiterat que la feina està essent molt lenta perquè hi ha la voluntat de "no fer passes enrere i evitar problemes futurs". "Ara mateix estem fent l'autòpsia del ciberatac", ha dit, tot recalcant que els 'hackers' no han demanat cap rescat econòmic per desencriptar les dades, malgrat que l'atac rebut segueix els patrons habituals d'un rescat.

Lafuente també ha assegurat que no s'han robat dades sensibles, sinó que l'atac es va centrar en encriptar informació i deixar els sistemes inoperatius.De la seva banda, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha remarcat que l'atac a la UAB evidencia que "cal enfortir les infraestructures científiques" de Catalunya, que vol dir "també les digitals". En aquest sentit ha indicat que, arran de l'atac, les universitats catalanes i l'Agència de Ciberseguretat han començat a treballar per una "estratègia global de protecció". Geis ha recalcat que el Departament reforçarà i prioritzarà les convocatòries de recerca vinculades a la ciberseguretat. "La pandèmia ha accelerat la digitalització i necessitem coneixement per protegir-nos", ha asseverat.

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, al seu torn, ha subratllat la necessitat que totes les institucions tinguin present que la ciberseguretat "ha de formar part de les polítiques actives" per protegir un entorn "imprescindible" per al funcionament de qualsevol organització. En aquest sentit, el vicepresident de la Generalitat ha recordat els "exemples molt recents" d'aquesta setmana, amb els problemes que hi ha hagut en l'expedició de DNI i passaport i també a BSM.

El vicepresident ha advertit que els atacs com el de l'Autònoma "cada cop són més bel·ligerants" i més freqüents. Per això ha defensat la inclusió de les universitats al programa de ciberseguretat i la 'Cyberacademy', assegurant que són dues iniciatives "imprescindibles" per reforçar la cultura de la seguretat digital al país. Segons ha detallat el conseller, la inclusió de les universitats i centres de recerca al perímetre de control de l'Agència de Ciberseguretat busca replicar el programa de protecció que ja s'està treballant amb els ajuntaments.Puigneró ha recordat que actualment l'Agència actua de forma posterior als atacs informàtics a institucions per accelerar el restabliment dels serveis.

Si les universitats s'inclouen al perímetre de l'Agència, ha explicat Puigneró, hi haurà "capacitat d'actuació més directa per part de programes i sistemes especialitzats" des del primer moment. El vicepresident no ha detallat, però, quin pressupost es destinarà a l'ampliació de la tasca de l'Agència per englobar els centres universitaris ni tampoc ha especificat la partida per posar en marxa la 'Cyberacademy'.La recuperació de l'atac.

D'altra banda, fonts de la UAB han explicat que, pel que fa a les tasques que s'estan duent a terme per recuperar la institució de l'atac, s'ha començat una operació de triatge d'ordinadors, que es van connectant a la xarxa wifi a mesura que superen els controls. En aquest sentit, la Xarxa Wifi oberta UAB-Provisional està "funcionant i en un entorn segur".El mail de la UAB no es preveu que estigui operatiu fins a principis de novembre, com tampoc la plataforma Teams, que ha de servir per a la comunicació i com a servidor d'arxius per a l'alumnat. El Campus Virtual no es preveu que estigui operatiu fins a finals desembre.

Els servidors corporatius com ara Sigma o SUMMA s'espera que a finals de novembre o inicis de desembre puguin estar operatius.L'atac també ha afectat serveis quotidians d'algunes facultats com el de la reserva d'aules, el de fotocòpies, la informació d'horaris i aules o el servei de correcció d'exàmens, que es preveu recuperar-lo a l'hora que l'accés a les bases de dades d'alumnat. Finalment, la gerència de la institució està preparant plans concrets per àmbits que facilitin necessitats urgents de compres, viatges, contractacions o altres necessitats d'aquest tipus.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

cerdanyola del vallès

Guia comercial del Vallès