Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El sector immobiliari preveu una pujada del preu dels pisos de primera i segona mà del 5% per aquest 2018

15 Febrer 2018 Redacció:



Els especialistes consideren que "no hi ha risc" que es produeixi una segona bombolla i afirmen que l'1-O no ha tingut un impacte "notable" en aquest àmbit.

ACN Sant Cugat del Vallès .- El sector immobiliari català preveu que el preu dels habitatges residencials de primera i segona mà seguirà creixent durant el 2018 i apunta que aquest increment podria rondar el 5%. Així ho han explicat responsables de Solvia, Vertix i Cushman & Wakefield en l'acte "Perspectives 2018 al sector immobiliari català" que s'ha celebrat aquest dimecres a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). Els especialistes han atribuït aquesta tendència alcista al fet que hi ha poca oferta d'habitatges nous, perquè des de l'inici de la crisi econòmica "s'ha construït molt poc", i molts compradors “que fa anys que esperen per donar el pas”. Amb tot, s'han mostrat molt optimistes i han considerat que no hi ha risc que es produeixi una segona bombolla immobiliària perquè els requisits bancaris que es demanen a l'hora de concedir un préstec hipotecari són "molt més estrictes". Alhora, han valorat que els fets de l'1 d'octubre i la situació política actual no ha tingut un impacte "notable" en el sector.
Els professionals del sector immobiliari comencen a veure llum al final del túnel. Després de la crisi que va iniciar-se l'any 2007 i que va mantenir-se fins el 2014, sembla que la situació ha començat a remuntar amb força. "Els inversors i els clients han recuperat la confiança, es tanquen operacions i estem començant a assolir volums que considerem normals i que havien quedat molt baixos", comenta Elena Massot, CEO del Grup Immobiliari Vertix. 

Amb tot, aquestes bones perspectives pel sector s'estan traduint en un increment de preus que seguiran a l'alça al llarg de tot aquest 2018 i que segons els especialistes experimentaran un creixement de prop del 5%. "Van caure tant que fins a cert punt aquesta recuperació de les xifres és normal", considera Massot que indica que encara no han arribat "al nivell previ a la bombolla".

Massot explica que aquesta escalada del cost dels pisos està lligada al fet que en els darrers anys s'ha construït molt poca obra nova, el que fa que hi hagi una oferta "insuficient" per satisfer una demanda "que fa anys que espera per donar el pas". En aquesta línia preveu que els valors acabin estabilitzant-se en els propers dos anys. "Tampoc poden créixer molt més perquè no hi ha una correlació amb l'augment dels sous i sinó acabarem expulsant els compradors potencials del mercat", ha sentenciat. 

En aquest mateix sentit s'ha expressat Francisco Pérez, director de Promoció i Desenvolupament de Solvia, que ha lamentat que el mercat "sigui molt petit" per donar sortida a l'elevada quantitat de "demanda estancada que hi ha". Pérez ha apuntat que l'any 2017 es van vendre a Catalunya 10.500 pisos d'obra nova, el que representa un volum molt baix comparat amb els màxims de 120.000 habitatges assolits abans de la crisi. "Aquest fet ha portat a aquesta pujada dels preus que esperem que es moderi el 2020", ha comentat.

Així mateix ha remarcat que els immobles de segona mà estan pujant més que les promocions de nova construcció perquè "en no haver prou oferta la gent es dirigeix cap a la segona mà". 

Oriol Barrachina, CEO de l'agència Cushman & Wakefield, especialitzada en compra venda d'oficines, superfícies industrials, logístiques i retail, afirma que la contractació d'oficines durant el 2017 ha estat un 7% superior al 2016. A banda, ha assegurat que portem tres anys consecutius d'increment de la renda d'oficina. "Es fruit d'una demanda sòlida lligada a la millora de les perspectives econòmiques i una caiguda de la disponibilitat" perquè en aquest àmbit també s'ha construït poc. "Hi ha un desajust entre l'oferta i la demanda que preveiem que en 24 mesos quedarà resolta i s'estabilitzin els preus", ha considerat.

Barcelona, un cas paradigmàtic

L'encariment dels preus encara s'agreuja més si es té en compte que la major part de la població tendeix a concentrar-se a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i que els preus en aquesta ciutat s'han recuperat a un ritme més ràpid que a la resta del territori. "Barcelona és el cas més paradigmàtic", comenta Elena Massot que afirma que a banda de l'elevada demanda existent a la ciutat per part de població autòctona, també influeix molt el component turístic. "Ha contribuït a tensionar molt els preus i hi ha molts inversors estrangers amb més capacitat adquisitiva que es fixen en zona concretes que els semblen més atractives", assenyala. 

El perill d'una segona bombolla

Malgrat l'augment dels preus, els responsables del sector diuen que no hi ha risc que es produeixi una segona bombolla, sobretot perquè els requisits financers per accedir a un habitatge són molt més estrictes. "Per comprar, un promotor o un particular, han de fer un esforç de capital important", comenta la CEO de Vertix que assegura que el fet que els bancs només concedeixin hipoteques del 80% del valor de l'habitatge ja és una "barrera" perquè aquesta situació no es repeteixi. 

Per la seva banda, Francisco Pérez (Solvia) comenta que les persones que volen comprar tenen clares quines són les regles del joc actuals. "El perfil sol ser el d'un client que vol reposar el seu habitatge – un 80% dels cassos- i que ja té una primera vivenda que volen vendre", explica. 

L'1-O ha tingut poca afectació en el sector

Massot ha explicat que els fets de l'1 d'octubre i la situació política actual no han tingut un efecte visible a nivell macro en el sector. "En l'habitatge de reposició o de primer accés el client segueix tenint confiança. Octubre va ser un mes dolent sobretot anímicament però nosaltres en global no hem notat incidència", assegura.

Tot i això, ha reconegut que "hi ha segments que ho han acusat més" com el de les vendes 'premium', perquè els compradors solen ser clients "estrangers que han aturat les operacions o han escollit d'altres països europeus", relata. 

Francisco Pérez s'ha expressat en aquesta mateixa direcció i ha dit que la major incidència ha estat en els habitatges de més de 500.000 euros. A banda, ha revelat que "els nivells de venda s'han alentit" perquè "la gent no pren decisions i està esperant". 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès