puntvalles

La Festa de l'Escudella arriba a CastellterçolLa Festa de l’Escudella de Castellterçol se celebrarà el proper dimarts 28 de febrer amb una fira com a principal novetat. La petita mostra, en què es podrà adquirir productes artesans i gastronòmics, s’organitzarà per primera vegada en aquesta edició.

La celebració, tradició al municipi, inclourà també animació amb speaker i un taller infantil relacionat amb el Carnestoltes al matí i un concurs passarel·la de Carnestoltes amb animació infantil a la tarda.

La principal protagonista de la festa serà, no obstant, l’escudella barrejada. La sopa, feta amb pasta d’arròs i fideus, condimentada amb les tradicionals espècies i amb l’acompanyament dels embotits de porc, talls magres de vedella, pollastres i cansalada anys enrere. Tot plegat no solament s’ha conservat sinó que fins i tot s’ha millorat i ha anat en augment a mida que han passat els anys. L’escudella s’ha tornat símbol i espectacle, tradició i costum, de manera que avui en dia es cuinen en el Call de l’Escudella unes 26/28 calderes d’un brou suculent i calòric capaç de donar refrigeri i calories a prop de tres mil persones i al mes desnerit.

La festa del Dimarts de l’Escudella a Castellterçol es remunta a mitjans del segle XVI, quan era cuinada pels vilatans amb els mitjans econòmics i materials que recollien amb almoines i espècies dels veïns del poble. La sopa es feia amb uns cinc o sis perols plens de tall per tal que la gent pogués agafar energies per a passar la quaresma i a la vegada convidar els forasters. Tots plegats gaudien d’aquest àpat que es repartia a la Plaça Vella. Actualment ja no es recullen almoines i la festa és costejada i potenciada per l’ajuntament

La Festa de l’Escudella és, per tant, una de les tradicions més ancestrals que té la vila i que s’ha conservat segle rere segle. Aquesta escalença s’havia celebrat a Sant Feliu, Caldes, festa de l’arròs de Sant Fruitós, o a Bagà, Pons i d’altres, més o menys de manera similar, tot i que algunes d’aquestes poblacions van deixar de dur-ho a terme i altres l’han recuperat modernament.

Una trentena de camions apareixen amb les rodes punxades a l'AP-7

Divendres passat es va produir un episodi similar amb 13 vehicles de gran tonatge.   ACN Barcelona .- Una trentena d...

L'onada de fred s'allargarà fins dimarts

Les temperatures seran baixes arreu de Catalunya, amb especial incidència a les comarques de l'interior.   AC...

Els Bombers han fet 1.362 serveis a l'entorn natural durant el 2017, dels quals 781 són rescats de muntanya

Un total de 424 sortides s'han fet per recerca de persones perdudes, la majoria a les comarques del Bages, Osona, Ripoll&eg...

Una caminada a Parets del Vallès reclama l'alliberament de Turull i la resta d'empresonats

Els participants, amb personalitats com Munté, Homs, Baños, Corominas o Buch, formen un llaç groc. &n...

S'activa la restricció als cotxes sense etiqueta a Barcelona i municipis circumdants en cas d'episodi de contaminació

No podran circular turismes de benzina anteriors al 2000, dièsels d'abans del 2006 ni furgonetes prèvies al 1...