Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

30 investigadors europeus es reuneixen al Museu de Ciències Naturals de Granollers

6 Novembre 2019 Redacció: puntvalles.com

Població: GranollersEl Museu de Ciències Naturals de Granollers acull una trobada d'investigadors europeus per impulsar el treball en xarxa en el seguiment de ratpenats.

Són 30 científics procedents de 20 països que participen en la comissió de gestió Climbats que avalua els efectes del canvi climàtic sobre aquests animals.

Prop de 30 científics d'una vintena de països europeus es troben avui i demà al Museu de Ciències Naturals de Granollers per avançar en el treball en xarxa amb tres objectius: avaluar mitjançant models l’estat de les poblacions europees de ratpenats per veure com els afecta el canvi climàtic; crear una xarxa de seguiment d'aquesta animals d’abast europeu; i fer una aproximació econòmica dels efectes sobre l'agricultura a causa de la disminució en la població de ratpenats, uns mamífers amenaçats per l'escalfament global.  

 

La comissió de gestió Climbats, nom que rep aquest grup de treball, integra investigadors dels àmbits de l’agricultura, el canvi climàtic i els ratpenats procedents de Bòsnia, Croàcia, Estònia, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Portugal, Luxemburg, Malta, Holanda, Noruega, Polònia, Eslovàquia, Eslovènia, el Regne Unit i França.  

L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha inaugurat la trobada i donat la benvinguda als participants, recordant que no és "una casualitat" que aquesta trobada se celebri a Granollers, seu d'un museu de ciències naturals nascut l'any 1987 que ha treballat per fer créixer l'interès pel coneixement i la recerca, "un espai on la ciència viu de manera intensa i on la ciutat expressa el seu compromís amb el medi natural", sempre, amb una  "vocació educadora". És, ha dit, "el millor lloc per parlar de ratpenats, de papallones i de petits mamífers", àrees d'investigació en què el museu és referent més enllà de les nostres fronteres.     

 

L’equip del museu format per Carles Flaquer, Xavier Puig, Adrià López-Baucells i Maria Mas -més els cinc estudiants que hi col·laboren-  és l’únic grup de recerca d'Espanya seleccionat per formar part de la comissió de gestió i per liderar el grup de treball que avalua els efectes del canvi climàtic sobre els ratpenats. Flaquer insisteix sobretot en la necessitat de "fer xarxa" a l'hora de fer el seguiment de les poblacions de ratpenats i treballar per "mitigar-ne la desaparició". El ratpenat és un gran aliat de l'agricultura en la lluita contra plagues com les que afecten l'arròs o el raïm, ja que són uns grans consumidors d'insectes. Catalunya posseeix una trentena d'espècies diferents de ratpenats i totes es troben greument amenaçades.  Hugo Rebelo, investigador de la Universitat de Porto (Portugal) i  un dels responsables de la comissió Climbats, ha explicat que s'organitzen en grups de treball com el que avalua l'impacte del canvi climàtic en les migracions dels animals de sud a nord, els canvis en els ecosistemes i també en els cultius.   

 

Els ratpenats són un indicador destacat de la biodiversitat europea; les onades de calor i les alteracions en la hivernada són les responsables de la mortaldat entre les femelles i cries. En aquest marc, la Unió Europea ha aprovat un ajut per millorar l’estratègia d’estudi dels ratpenats inclosa en la línia d’ajuts COST (European Cooperation in Science &Technology ),  en què s'emmarca la comissió Climbats.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

No ets tu, és el teu cervell Més info

No ets tu, és el teu cervell

Podem reprogramar el nostre cervell per canviar la nostra realitat. Toñi Sáez, ...

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit Més info

Tips per aconseguir que una reforma sigui tot un èxit

Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Per ...

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica Més info

Granollers se suma de nou a la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi ...

El Museu Thermalia de Caldes de Montbui inaugura una exposició de referència al voltant del termalisme Més info

El Museu Thermalia de Caldes de Montbui inaugura una exposició de referència al voltant del termalisme

Les obres de la nova exposició permanent del Museu Thermalia, que aquesta ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers Més info

Tres talents joves desenvoluparan projectes innovadors per a Granollers

El programa Agents Innovadors impulsat des del Pla Estratègic és fruit de ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès