Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

30 investigadors europeus es reuneixen al Museu de Ciències Naturals de Granollers

6 Novembre 2019 Redacció: puntvalles.comEl Museu de Ciències Naturals de Granollers acull una trobada d'investigadors europeus per impulsar el treball en xarxa en el seguiment de ratpenats.

Són 30 científics procedents de 20 països que participen en la comissió de gestió Climbats que avalua els efectes del canvi climàtic sobre aquests animals.

Prop de 30 científics d'una vintena de països europeus es troben avui i demà al Museu de Ciències Naturals de Granollers per avançar en el treball en xarxa amb tres objectius: avaluar mitjançant models l’estat de les poblacions europees de ratpenats per veure com els afecta el canvi climàtic; crear una xarxa de seguiment d'aquesta animals d’abast europeu; i fer una aproximació econòmica dels efectes sobre l'agricultura a causa de la disminució en la població de ratpenats, uns mamífers amenaçats per l'escalfament global.  

 

La comissió de gestió Climbats, nom que rep aquest grup de treball, integra investigadors dels àmbits de l’agricultura, el canvi climàtic i els ratpenats procedents de Bòsnia, Croàcia, Estònia, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Portugal, Luxemburg, Malta, Holanda, Noruega, Polònia, Eslovàquia, Eslovènia, el Regne Unit i França.  

L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha inaugurat la trobada i donat la benvinguda als participants, recordant que no és "una casualitat" que aquesta trobada se celebri a Granollers, seu d'un museu de ciències naturals nascut l'any 1987 que ha treballat per fer créixer l'interès pel coneixement i la recerca, "un espai on la ciència viu de manera intensa i on la ciutat expressa el seu compromís amb el medi natural", sempre, amb una  "vocació educadora". És, ha dit, "el millor lloc per parlar de ratpenats, de papallones i de petits mamífers", àrees d'investigació en què el museu és referent més enllà de les nostres fronteres.     

 

L’equip del museu format per Carles Flaquer, Xavier Puig, Adrià López-Baucells i Maria Mas -més els cinc estudiants que hi col·laboren-  és l’únic grup de recerca d'Espanya seleccionat per formar part de la comissió de gestió i per liderar el grup de treball que avalua els efectes del canvi climàtic sobre els ratpenats. Flaquer insisteix sobretot en la necessitat de "fer xarxa" a l'hora de fer el seguiment de les poblacions de ratpenats i treballar per "mitigar-ne la desaparició". El ratpenat és un gran aliat de l'agricultura en la lluita contra plagues com les que afecten l'arròs o el raïm, ja que són uns grans consumidors d'insectes. Catalunya posseeix una trentena d'espècies diferents de ratpenats i totes es troben greument amenaçades.  Hugo Rebelo, investigador de la Universitat de Porto (Portugal) i  un dels responsables de la comissió Climbats, ha explicat que s'organitzen en grups de treball com el que avalua l'impacte del canvi climàtic en les migracions dels animals de sud a nord, els canvis en els ecosistemes i també en els cultius.   

 

Els ratpenats són un indicador destacat de la biodiversitat europea; les onades de calor i les alteracions en la hivernada són les responsables de la mortaldat entre les femelles i cries. En aquest marc, la Unió Europea ha aprovat un ajut per millorar l’estratègia d’estudi dels ratpenats inclosa en la línia d’ajuts COST (European Cooperation in Science &Technology ),  en què s'emmarca la comissió Climbats.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Els nostres reportatges

Objectiu: vivenda sostenible. Què ens aporta Passivhaus? Més info

Objectiu: vivenda sostenible. Què ens aporta Passivhaus?

Cada vegada és més freqüent parlar d'eficiència energètica i consum passiu. Un ...

La Garrotxa, un paradís natural Més info

La Garrotxa, un paradís natural

Redescobrir la natura enmig de la ciutat. El teixit urbà d’Olot s’articula ...

La vida zero waste Més info

La vida zero waste

L’era 0 residus ha arribat per quedar-se: com és una vida zero ...

Centres educatius al Vallès Més info

Centres educatius al Vallès

Directori d'escoles, cursos i extraescolars al Vallès   ...

▶ Festes, Fires i Mercats de Nadal al Vallès 2019 Més info

▶ Festes, Fires i Mercats de Nadal al Vallès 2019

AGENDA DE NADAL 2019 AL VALLÈS   Benvingut a les Fires i ...

Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès