Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El portaveu d'Escoles Obertes diu que "per suposat" que la iniciativa tenia 'relació directa' amb l'1-O

14 Maig 2019 Redacció:



Ramon Font defensa que es van "tancar" als centres per "exercir el dret d'autodeterminació i manifestació"
 
ACN Madrid .- El portaveu del sindicat Ustec-Stes i de la plataforma Escoles Obertes, Ramon Font, ha vinculat directament el moviment amb l'1-O. Ha reconegut que la iniciativa va néixer el 27 de setembre precisament quan el TSJC va prohibir l'ús dels equipaments com a centre electorals. "La raó de ser era obrir les escoles en un procés que enteníem legítim i que un poder de l'estat el va deslegitimar, i vam exercir el dret a l'autodeterminació, manifestació i reinvidicació pacífica", ha declarat Font, que també ha reincidit en el mateix a preguntes de la fiscalia. "Per suposat que tenia relació directa amb l'1-O", ha manifestat. Font ha desvinculat Òmnium i Jordi Cuixart d'impulsar la iniciativa i ha dit que era "transversal i de la societat civil organitzada", i que era "una entitat més". El fiscal Jaime Moreno ha preguntat si recordava crides de Cuixart a "omplir les escoles". "Recordo molta gent que ho feia, jo, el meu sindicat, federacions de pares i mares, la societat civil organitzada, si hem de dir la llista de tots els que ho vam dir d'aquí no sortirem", ha manifestat
El portaveu del moviment Escoles Obertes ha explicat com es va gestar la iniciativa i no ha amagat que l'objectiu era mantenir les escoles obertes per poder-se celebrar el referèndum, malgrat que alguns acusats i també testimonis han intentat desvincular les activitats que es feien als centres amb l'organització de la votació. "Si l'1-O haguéssim pogut exercir el dret a l'autodeterminació, escoles obertes no tindria raó de ser", ha valorat. 

I ha reconegut que la van presentar públicament el 27 de setembre a la seu d'Òmnium, una entitat amb la que ha reconegut que mantenen relació des de fa anys i que no juga un paper "diferent" que la resta d'entitats que formaven part d'Escoles Obertes. Font també ha reinvidicat que des del sindicat treballen per fer "habitualment un ús de forma lúdica, festiva, pacífica i reivindicativa" dels centres educatius. 

El portaveu del moviment ha dit, però, que mai van organitzat l'activitat per "impedir l'acció de la policia". "Això no ens motiva, qualsevol manifestació que fem s'ha negociat amb la policia per decidir on passa la manifestació però en cap moment era impedir l'acció de la policia", ha afirmat. 

El mateix ha sostingut sobre la concentració a Economia el 20 de setembre. "Si hagués vist algú violent seria el primer en cridar l'atenció als que no representaven a la totalitat dels manifestants que estàvem a Economia", ha dit. 

Intervencions de Marchena 

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha interromput en diverses vegades l'interrogatori quan considerava que Font estava fent valoracions més enllà del que li demanaven. Això ha passat quan l'advocada de l'Estat li preguntava sobre si havien demanat autorització als titulars dels centres per fer les activitats el cap de setmana del referèndum. Marchena ha hagut d'intercedir per buscar que Font contestés breument la pregunta en considerar que estava fent afegitons que no eren pertinent. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès