Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Asens defensa l'1-O com un "exercici legítim" davant d'un "abús de dret" i el "trencament del pacte territorial"

13 Maig 2019 Redacció:



Marchena talla diverses preguntes de la defensa de Cuixart en considerar que portaven a "valoracions" polítiques
ACN Madrid .- El tinent d'alcalde en funcions de l'Ajuntament de Barcelona Jaume Asens ha defensat des del Tribunal Suprem l'1-O com un "exercici legítim, no només per raons morals i polítiques, també jurídiques", davant del que ha qualificat "d'abús de dret" i del "trencament del pacte territorial". En la seva declaració al Tribunal Suprem, ha dit que per això van cridar a participar en aquella jornada fent "desobediència civil". També ha defensat el posicionament del consistori: "El nostre compromís, a diferència del que han dit alguns, ha estat un dels més clars dels ajuntaments de Catalu0nya, tot i no formar part de l'AMI", ha assegurat. Asens ha explicat que a l'Escola Ramon Llull hi va haver una actuació "immoral", amb "càrregues indiscriminades". El president del tribunal, Manuel Marchena, ha tallat diverses preguntes de la defensa de Jordi Cuixart perquè considerava que portaven a respostes amb valoracions polítiques.
Tot i admetre que tenia coneixement que el referèndum estava suspès pel Tribunal Constitucional (TC) i de l'ordre del TSJC als cossos policials per impedir-lo, Asens ha defensat l'1-O com una "mobilització amb aparença de referèndum" emparada pel "dret de reunió i manifestació", que havia perdut els seus "efectes jurídics" després de les resolucions judicials, de manera que no s'havia d'entendre com un tema "d'ordre públic". Asens ha afirmat que ell mateix va votar perquè considera que era "un mitjà per pressionar el govern espanyol per restablir el diàleg".

El també diputat electe al Congrés dels Diputats pels comuns ha explicat que l'Ajuntament va arribar a un "acord polític" amb el Govern per donar suport a l'1-O, tot i que ha deixat clar a Vox que no van col·laborar ni amb mitjans humans ni material "com cap altre ajuntament de Catalunya". Asens, de fet, ha reivindicat el "compromís" amb l'1-O del consistori: "A diferència del que han dit alguns, ha estat un dels més clars dels ajuntaments de Catalunya, tot i no formar part de l'AMI". Ho ha dit després de recordar que el consistori està personat com a acusació popular en un jutjat de Barcelona que investiga l'actuació policial.

"Càrregues indiscriminades"

Asens ha explicat que la nit anterior a l'1-O no va dormir i va visitar diversos centres de votació on hi havia "activitats aparentment alienes" al referèndum, ja que no hi va veure ni urnes ni paperetes.

En la jornada del referèndum, el tinent d'alcalde en funcions ha explicat la seva visita a l'Escola Ramon Llull. Ha dit que no aconseguir parlar amb cap comandament de la policia i que va presenciar "càrregues indiscriminades, cops a gent indefensa" i "com en la retirada s'utilitzaven pilotes de goma sense advertiments previs ni la distància reglamentària que estableixen els protocols". De fet, ha relatat una "situació de pànic i ansietat" i que va estar amb Roger Español, el votant que va perdre un ull, "fet que condensava la immoralitat de la intervenció".

Talls de Marchena

Al llarg de l'interrogatori, Marchena ha tallat diverses preguntes de l'advocat Àlex Solà, que forma part de l'equip de la defensa de Jordi Cuixart. El president del tribunal les ha considerat impertinents perquè considerava que encaminaven el testimoni a fer una valoració política. De fet, també ha tallat Asens quan en algun moment entrava a fer posicionaments polítics. "No hi cap la possibilitat de fe run debat sobre l'actitud política de cap partit en relació als fets", ha dit Marchena en algun moment a Solà, a qui ha demanat que preguntés al testimoni pel que va veure i no demanar un "judici valoratiu". "El testimoni ve a narrar, no a valorar ni a difondre criteri polític", ha dit. Solà ha protestat en diverses ocasions, en algun moment apuntant que se li vulnerava el "dret de defensa".

Després de la seva declaració, en una atenció als mitjans, Asens ha lamentat que Marchena li hagi "impedit" poder-se "expressar" en alguns moments de la seva intervenció. "És difícil fer un relat de fets coherent amb un magistrat que t'interromp constantment i que altera la seqüència de fets tal com la vols explicar", ha dit. Asens, de fet, ha qualificat Marchena de "sever" i "estricte" a l'hora de permetre algunes preguntes que ell, que també és advocat, considerava "rellevants".

"Incomoditat" amb Vox

Quan ha començat el torn de les preguntes de l'acusació popular de Vox, Asens ha expressat la seva "incomoditat" per haver de respondre, tot i ser conscient que en tenia l'obligació. "Senti's còmode i respongui per imperatiu legal", li ha reblat Marchena. En les declaracions posteriors, Asens ha explicat que volia expressar la seva "incomoditat" perquè l'advocacia de l'Estat i el fiscalia "vagin de la mà" d'un partit "d'extrema dreta" mentre "intenten treure l'Ajuntament de la causa de l'1-O".

En les declaracions als mitjans, Asens ha defensat que la policia "no hauria d'haver utilitzat la força" i "l'únic que semblava que creure que allò era un referèndum era el govern espanyol amb una actuació policial innecessària".

20-S: "Protesta finalista, no instrumental"

Durant l'interrogatori, Asens també ha parlat dels fets del 20-S. D'una banda, ha explicat que a primera hora del matí l'Ajuntament va decidir fer una "declaració pública" en què es cridava els ciutadans a "mobilitzar-se al carrer". A la seu de la CUP, ha relatat que va intentar fer tasques de medicació amb la policia, però que li va ser "impossible" parlar-hi.

Asens ha descrit l'ambient davant d'Economia com a "reivindicatiu però festiu", i ha explicat que va poder arribar a la tarima de l'organització gràcies "a la gent de servei d'ordre", que el van ajudar a passar entre la multitud. "Vaig prendre la paraula i vaig expressar l'opinió de la meva formació política, que no és independentista", ha manifestat, moment en què Marchena ha tallat la resposta.

Per Asens, la del 20-S davant del Departament d'Economia era "una protesta finalista, no instrumental per aconseguir un objectiu". "Els que estàvem allí no teníem consciència, almenys és la meva percepció, que encara es fes una diligència judicial en aquell moment", ha assegurat.

El tinent d'alcalde en funcions ha afegit que no li consten danys al mobiliari urbà de la ciutat per la concentració a Economia, ni tampoc lesions entre manifestants o agents policials.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès