Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El responsable de la Brimo el 20-S diu que un Jordi Sànchez 'altiu i prepotent' li va exigir que marxessin d'Economia

6 Maig 2019 Redacció:



L'inspector assegura que no hauria pogut entrar al departament "ni amb el setè de cavalleria" i que si actuaven haguessin provocat una allau
 
ACN Madrid .- L'inspector en cap responsable de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos el 20-S a Economia ha descrit una actitud "altiva i prepotent" de l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, que li va dir que trucaria "al president i al conseller" perquè retirés les seves unitats d'allà. El responsable de la Brimo ha dit que Sànchez va fer una trucada i que li va traslladar que "en breu Trapero rebria una trucada i marxaríem". El testimoni, demanat per la defensa de Joaquim Forn, ha admès que posteriorment Sànchez va canviar d'actitud i va ser "més conciliador". L'inspector en cap –ara intendent dels Mossos- ha assegurat que aquell dia no hauria pogut arribar a la porta d'Economia "ni amb el setè de cavalleria", que hi va haver llançaments "d'ampolles" i una "pluja de llaunes de cervesa", i ha afegit que va decidir no fer cap actuació fins a última hora de la nit perquè amb la concentració plena de gent hauria provocat una "allau".
El responsable de la Brimo el 20-S (número 5422) ha estat proposat per l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero. El seu testimoni ha estat favorable per a la defensa de l'exconseller, perquè reforça la seva tesi que Forn no va interferir en l'actuació dels Mossos, però ha deixat en mal paper el paper de medicació exercit per Sànchez. 

L'ara intendent ha deixat clar que ell va prendre les decisions de "com" portar a terme les ordres dels seus superiors. "Assumeixo la intervenció d'ordre públic", ha dit, "la decisió tàctica que vam aplicar, no se'm va ordenar res del com, sí el què, però el com és responsabilitat meva".

El màxim responsable de les unitats d'ordre públic el 20-S a Economia ha explicat que va arribar a les immediacions del departament cap a quarts de set de la tarda i que va rebre l'ordre d'organitzar un dispositiu per arribar fins a la porta de la conselleria i fer una "càpsula" per treure la comitiva judicial. 

L'inspector ha explicat que, al vespre, el cordó fet pels voluntaris de l'ANC anava de la porta de la conselleria a la cantonada de Gran Via amb Rambla de Catalunya, però no fins al teatre Coliseum com li havien fet arribar. Ha descrit "un rebuig molt gran de la gent" quan va entrar al cordó en direcció a la conselleria amb la cara descoberta. "La gent ens cridava, el cordó va començar a desaparèixer per la pressió de la gent i quan una ampolla va donar a un company vaig decidir tornar enrere", ha dit, ja que "els ànims de la conselleria no em permetia accedir de forma pacífica pel cordó".

El cordó de voluntaris era "una ajuda"

El responsable de la Brimo ha remarcat, a preguntes de la defensa de Forn, que "el cordó de voluntaris era un afegit" i que "en cap cas" es deixava a les seves mans que la policia pogués arribar a la conselleria, ja que estava previst que hi hagués un cordó policial "amb escuts que farien pantalla". En tot cas, en resposta a la defensa de Jordi Cuixart, ha deixat clar que el cordó de voluntaris "en cap moment" va fer cap maniobra per obstruir l'acció de la Brimo. "Eren una ajuda per desplegar i facilitar que arribéssim a la conselleria", ha reblat.

Descarta l'ús de les porres per risc de provocar una "allau"

Cap a les nou de la nit, l'inspector en cap ha explicat que va rebre una ordre del comissari en cap de Barcelona per desplegar la Brimo, però que es van quedar "bloquejats" a l'arribar a la cantonada entre Gran Via i la Rambla de Catalunya, mentre rebien "empentes" i "crits" per part d'alguns concentrats. "No hi va haver llançament d'ampolles en aquell punt, sí forcejaments i empentes, era impossible accedir-hi i no podíem fer ús de la força perquè no hi havia espai físic", ha dit.

De fet, el responsable policial ha remarcat que va "desaconseller" fer ús de la defensa, ja que això hauria provocat "un risc d'allau". "En algun moment podria haver estat justificada, però els milers de persones que hi havia darrere hauria provocat una allau que hauria estat un mal major que volia evitar", ha dit. En aquell moment, ha sostingut, l'ús de la defensa no era "ni congruent, ni oportú ni proporcional" i ha insistit que li van ordenar el "què", però no el "com".

Topada amb Sànchez

És en aquest moment, cap a un quart de deu de la nit, quan el responsable de la Brimo ha explicat la seva primera trobada amb Jordi Sànchez, que es presenta al lloc juntament amb el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'exdiputat Lluís Llach. "En un primer moment l'actitud de Sànchez va ser altiva, prepotent i complicada per a mi, em va dir que retiréssim la Brimo, que això no era el que s'havia acordat", ha dit. "Marxeu d'aquí", ha dit que li va traslladar Sànchez. L'inspector li va replicar que tenia "ordres clares" d'arribar a la conselleria i ha dit que Sànchez va treure el seu telèfon mòbil i li va dir que trucaria "al president i al conseller".

L'inspector en cap, que ha dit que va demanar un company que es posés a gravar, ha dit que Sànchez va fer una trucada. "No sé si va parlar amb el president o amb el conseller, però les paraules inicials van ser: Trapero estava boig, s'ha begut l'enteniment, treu la brigada mòbil d'aquí", ha explicat. Posteriorment, Sànchez penja i li comunica que "en breu" marxaran perquè Trapero "rebrà una trucada". "Jo li vaig dir que podia trucar al Papa de Roma", ha conclòs i que, si no rebien cap altra ordre de la seva cadena de comandament arribarien a la conselleria. De fet, ha respost a l'advocat de Forn que en aquell moment no va rebre cap interferència per part d'algun superior i que li van reiterar l'ordre d'arribar amb la Brimo a la porta de la conselleria.

Posteriorment, ha explicat que va tenir una segona trobada amb Sànchez i que aquest va tenir una actitud diferent, "més correcta, més conciliadora", fins al punt que va decidir "començar de zero" i li va demanar el telèfon mòbil i que en algun moment de la nit el va trucar. "Va canviar, se'm va oferir ajuda, coordinació i col·laboració, vam establir que intentaríem arribar a la conselleria" i que miraria de "calmar els ànims", ha afirmat.

Cuixart, "més col·laborador"

A diferència de la primera trobada amb Sànchez, el responsable de la Brimo ha qualificat de "més col·laboradora, cordial i coodinada" l'actitud de Cuixart. L'aleshores inspector en cap ha recordat que durant més d'una hora va permetre que tots dos estiguessin dins del cordó i que va veure com el president d'Òmnium va estar "col·laborant" i va estar "parlant amb la gent" que li estava generant "algun problema".

Pina s'esforça per demostrar col·laboració amb els Mossos 

El lletrat de Sànchez, Jordi Pina, li ha preguntat sobre aquest xoc que va tenir amb l'expresident de l'ANC. Li ha qüestionat si sabia que Sànchez venia de parlar amb els companys de mediació i havien acordat que la Brimo no es desplegaria fins que s'hagués fet "perfectament" el cordó de voluntaris. L'inspector s'ha limitat a dir que els seus companys de mediació li havien dit que podria aprofitar el cordó que farien els voluntaris i que quan va arribar "no estava fet". 

Pina ha intentat demostrar que, tret d'aquest primer enfrontament dialèctic, Sànchez va col·laborar en tot moment amb els Mossos. "Van intentar ajudar i fer que la gent que s'enfrontava a la brimo marxés o per contra animaven a la gent a enfrontar-se a la policia?"; ha preguntat Pina. L'inspector ha dit que en cap moment va passar això segons, i que tot i una primera "relació molt desafortunada" de Sànchez després va canviar "de la nit al dia".

"Em sap greu no haver-los pogut treure abans"

Melero ha preguntat al testimoni si es va plantejar demanar suport a l'equip d'antidisturbis de la Guàrdia Civil que hi havia a Economia. L'aleshores inspector en cap ha dit que ni s'ho va plantejar, perquè no hauria aconseguit entrar a la conselleria "ni que vingués el setè de cavalleria". "La meva voluntat era treure quan abans millor els company de la Guàrdia Civil i al a lletrada, però va ser com si en un concert arribes l'últim i et diuen que has d'arribar a l'escenari", ha assegurat. De fet, ha lamentat no haver pogut treure la comitiva judicial abans. "Em va saber greu no haver-los pogut treure abans", ha admès.

Informacions "confuses" i "problemes informàtics"

El responsable dels antidisturbis dels Mossos ha explicat que va rebre informacions "confuses" al llarg del vespre sobre el número de persones de la comitiva judicial que havien de treure –fins i tot sobre si havien de treure un gos que participava en l'escorcoll- i també sobre quan s'havia d'acabar, ja que hi va haver "problemes informàtics". Això últim va provocar que estiguessin "aguantant la posició" i "la pressió de diferents grups" durant més d'una hora, mentre els "increpaven, llençaven aigua i escopien", fins que els avisen que el registre es torna a allargar i es retiren a la zona del Coliseum.

En aquell punt, l'inspector en cap també ha descrit una "pluja" d'objectes quan uns concentrats van confondre uns mossos de mediació amb guàrdies civils. En aquell moment va fer ús del número de telèfon de Sànchez per demanar que es dirigeixo als concentrats per aclarir la confusió, tot i que el president de l'ANC no va aparèixer. Al cap d'una estona, però, ha explicat que la gent que hi havia va marxar d'aquell punt i la lletrada va sortir per allà al cap d'una estona.

"Quan diuen que era festiu, la festa la vaig veure per la nit"

Un cop la concentració ja va ser desconvocada, l'intendent ha explicat que Sànchez li va dir que "ja no es feia responsable de la gent que pogués quedar" i que va comentar amb ell que a la zona hi havia "gent beguda". Passada la mitjanit, el responsable de la Brimo ha explicat com van decidir actuar després de comprovar des de l'helicòpter que s'estaven "sacsejant" i "trencant" vidres dels vehicles de la Guàrdia Civil on, des de les dues del migdia, tenia constància que hi havia armes llargues.

A aquella hora, ha explicat, ja quedava molta menys gent, però que eren "d'una tipologia totalment diferent, molt pitjor". "Quan algú diu que allò era festiu, la festa la vaig veure per la nit", ha assegurat, "el terra estava ple de llaunes de cervesa". De fet, ha assegurat que van rebre "una pluja de llaunes" quan la Brimo es va desplegar. Davant d'això, sí que va ordenar l'ús de les defenses per "dispersar".

La fiscalia no pregunta

La fiscalia ha sorprès quan ha anunciat que no tenia cap pregunta per aquest testimoni, mentre que l'advocacia de l'Estat i l'acusació popular exercida per Vox ha fet una intervencions molt breus.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès