Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

L'exdirector del CatSalut diu que el Ministeri de Sanitat va interessar-se per les atencions i va oferir col·laboració

30 Abril 2019 Redacció:



David Elvira argumenta que els 1.066 informes mèdics es van canalitzar pels circuits habituals i no es va fer "res diferent"
ACN Madrid .- L'exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, ha explicat al Suprem que el dia 1-O el secretari general de la conselleria va rebre una trucada del secretari general del Ministeri de Sanitat i Consum per "interessar-se per les atencions i oferir col·laboració". "Se'ls va agrair l'interès però se'ls informa que estàvem atenent amb els nostres recursos totes les incidències", ha manifestat. També ha dit que, amb el 155 en marxa, es va oferir tota la informació que se'ls va demanar sobre l'informe que ell mateix va elaborar recopilant les 1.066 atencions mèdiques a causa de les càrregues de l'1-O. I ha dit que va ser "un bon exercici de transparència". A preguntes del lletrat de Junqueras i Romeva, ha detallat que van ser professionals de 92 centres sanitaris els que van atendre els ferits i que no es va usar cap circuit diferent per recopilar les dades, sinó que es va fer pels canals habituals. A més, ha detallat que les atencions en mútues o hospitals privats no es van comptabilitzar.
Elvira va ser qui va fer –per iniciativa pròpia, segons ha dit- un informe que recopilava totes les atencions a ferits de l'1O. Segons ha dit, es van registrar 1.066 atencions, 991 d'elles el mateix dia del referèndum i 75 entre els dies 2 i 4 d'octubre. Entre ells, hi havia 12 representants de cossos policials (9 CNP, 2 Guàrdia Civil i 1 Mosso d'Esquadra). Ara bé, ha deixat clar que aquestes xifres només compten els proveïdors del sistema públic i que no té en compte atencions fetes o bé a mútues o centres privats, ni tampoc els serveis mèdics propis de les policies. 

A preguntes del lletrat Andre van den Eynde, ha descrit que la majoria van ser per contusions i policontusions, i que també van registrar-se traumatisme cranials, d'esquena o lumbars i crisis d'angoixa i algunes fractures. Per fer-ho ha destacat que van seguir els mateixos criteris aplicats per a "grans concentracions de població i esdeveniments i grans moviments de població". "No hi va haver cap circuit diferent", ha remarcat subratllant la validesa de l'informe, elaborat per professionals de 92 centres d'atenció públics. 
A més, ha dit que si algun dels ferits va necessitar més d'una atenció o diagnòstic o va anar a visitar-se a diversos centres, el sistema "concilia totes les dades perquè no es comptabilitzessin més d'un cop". 

A preguntes de la lletrada de Cuixart, Marina Roig, ha dit que el Departament de Salut "mai va posar en dubte" les dades perquè forma part d'un "registre que omplen els professionals". I ha dit que, en aplicació del 155, es va entregar tant l'informe com la base de dades al ministeri i que va ser "un bon exercici de transparència". "No era que posessin en dubte les dades sinó la necessitat de tenir més informació", ha manifestat. 

L'advocada de l'Estat, Rosa Maria Seoane, ha qüestionat el títol de l'informe per referir-se a "ferits per les càrregues policials dels cossos espanyols". I Elvira ha justificat que era una denominació que "es corresponia amb les actuacions policials"

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès