Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Diversos guàrdies civils relaten "lesions" l'1-O però reconeixen que van anar al metge fins a tres dies després

3 Abril 2019 Redacció:



Un agent explica que un votant li va intentar treure l'arma i un tinent assegura que un votant va intentar "estrangular" un membre de la Benemèrita
ACN Madrid .- Diversos agents de la guàrdia civil han relatat davant del Tribunal Suprem com van patir "lesions" durant les seves intervencions en centres de votació l'1-O. Tots ells ,però, han reconegut que van anar a visitar-se al metge a partir del dia següent i, en alguns casos, fins a dos o tres dies més tard. Els agents han explicat "puntades de peu als genitals", "puntades i cops de puny" a diverses parts del cos mentre estava a terra, o un dit trencat. Ho han explicat en actuacions, entre d'altres, a Sant Cebrià de Vallalta i Callús. Diversos han admès que els concentrats cridaven 'Som gent pacífica, només volem votar' i un d'ells ha assegurat que, quan marxaven, els "pressionaven cantant". Un d'ells ha explicat que un manifestant va intentar treure-li l'arma, i un tinent ha explicat que es va detenir una persona a Sant Andreu de la Barca per haver intentat "estrangular" un guàrdia civil. Sobre el paper dels Mossos a la zona, la majoria han assegurat que no els van ajudar i un capità ha explicat que una mossa va "col·laborar en certa mesura".
Un dels agents que van actuar a l'escola Pi Gros de Sant Cebrià de Vallalta (TIP Z44192J) ha explicat que es van trobar amb uns concentrats amb actitud "hostil", que els "insultava", i que "semblaven organitzats". El guàrdia civil ha relatat que en un moment determinat li van "agafat l'escut amb violència", li van treure la defensa, va caure a terra i va rebre "puntades de peu i cops de puny", fins al punt que li va sortir el casc de protecció. Ha assegurat que va rebre "contusions" als braços i a les cames, ja que el van pegar "en totes les zones que van poder", i que va rebre una puntada a l'esquena i un cop de puny al clatell. Tot i això, ha admès que "no hi havia lesions sagnants", que va quedar "una mica atordit", però que es va "recuperar" i va seguir intervenint. Al dia següent es va visitar a un centre mèdic de Sant Andreu de la Barca.

El guàrdia civil ha dit que no li consta que hi hagués càrregues ni que companys seus fessin servir les porres. L'agent no ha sabut respondre si durant l'actuació es va intervenir material i ha dit que no li constava que hi hagués hagut cap detenció.

Un altre agent de la Benemèrita (TIP L97409L) que també va actuar a Sant Cebrià de Vallalta també ha relatat concentrats amb actitud "hostil", "insults" i "xiulets", amb crits com "fills de puta, assassins i repressors". Ha explicat a la fiscalia que, mentre estava intentant "protegir" als seus companys, li van intentar "treure" l'escut i li van fer mal al canell. Per això, es va anar a visitar a l'Hospital General de Catalunya el dia 2 d'octubre a la tarda. Tampoc ha sabut dir si havien aconseguir requisar material electoral ni tampoc si hi va haver detinguts. Sí ha admès que no va fer ús de la porra, perquè "estava amb l'escut".

Relata un intent de robar-li l'arma

Un altre dels agents que va intervenir en aquest centre de Sant Cebrià de Vallalta ha explicat que els dos mossos de seguretat ciutadana que estaven allà "no els va ajudar en cap moment" i que la "cridòria i l'hostilitat" eren "la norma general" de les dues hores que van actuar. Ha relatat cops de punys, insults i un "ambient de gran hostilitat". "Ens deixen feixistes, sou robots i franquistes", ha explicat. També ha reconegut que no responia quan li gent el parlava perquè "buscaven provocar", tot i reconèixer que hi havia gent "amb les mans amunt". 

Ha relatat que va patir un intent de furtar-li l'arma per part d'un manifestant, tot i que a preguntes de la lletrada Marina Roig ha dit que no el podia identificar perquè l'acció va passar a la seva esquena. Ha dit que una persona va tirar del cable antirobatori que té l'arma i que, llavors, no sap si la mateixa persona li va posar la mà a l'empunyadura per "intentar agafar l'arma". Però que un company seu ho va evitar. 

També ha explicat que va anar al metge el dia 4 d'octubre al coronel mèdic de la sèptima zona i que tenia un "gran hematoma" que li anava de l'espatlla al colze i que va prendre antiinflamatori.

Intent "d'estrangulament" a un agent

Un tinent (TIP B11602Z) que va ser el cap de seguretat en el dispositiu al CAP de Sant Andreu de al Barca, on la Guàrdia Civil hi va anar dues vegades, ha explicat per quin motiu hi va haver una detenció en aquest punt. Ha explicat que no ho va presenciar, perquè estava a l'interior de l'edifici, però que posteriorment li van explicar els agents i ho va veure en vídeos. "Vaig observar com una persona agredeix al guàrdia, el tira al terra, el detingut cau a sobre i li aplica una tècnica d'estrangulament a terra", ha assegurat. 

A preguntes de l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, ha assegurat que ningú els havien transmès la consigna que no podien detenir ningú aquell dia. En canvi, guàrdies civils que han declarat com a testimonis en dies anteriors han afirmat que no hi havia hagut detencions perquè l'objectiu no era aquest, sinó complir amb el mandat judicial d'impedir la celebració del referèndum. I el tinent coronel Daniel Machena va justificar que no n'hi hagués per evitar un "mal major".

El guàrdia civil ha explicat que a la sortida del CAP es va haver de "reforçar el perímetre de seguretat" amb 20 agents més perquè "l'agressivitat" de la gent concentrada "augmentava". "Vam rebre puntades de peu i escopinades", ha explicat.

El dia abans ja sabien "més o menys" on actuarien

Un capità (TIP D27623V) que va ser responsable del dispositiu de seguretat en actuacions a Sant Iscle de Vallata i Sant Cebrià de Vallalta ha explicat, a preguntes de l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, que ja van fer una reunió on els van donar les instruccions "abans del dia 1" i que "el dia anterior" ja sabien "més o menys la zona on havíem de treballar". El guàrdia civil ha admès que no se li van transmetre criteris com ara que havien d'actuar a requeriment dels mossos, retirar-se a posicions segures en cas que de grans concentracions i contactar amb la policia catalana, actuar preferent entre les 07.30 i les 10.00 h, o posar per davant el criteri de seguretat dels ciutadans per sobre de l'eficàcia. Melero li ha fet aquestes preguntes concretes perquè són les que apareixen a les instruccions de la Secretaria d'Estat de Seguretat.

"Pressionaven cantant"

Un altre guàrdia civil (TIP 24860N) ha fet un relat similar sobre el que van trobar a Sant Cebrià de Vallalta, amb "insults", "empentes" i "resistència", i ha assegurat que va rebre "un cop al braç". "No ho vaig veure perquè estava girat, però pot ser que fos una puntada de peu, perquè vaig sentir força dolor", ha assegurat. L'agent ha explicat que va ser visitat el dia següent pel tinent coronel mèdic després d'anar a un centre sanitari de Sant Andreu de la Barca on no el van atendre perquè estava "col·lapsat". El tractament va consistir en un antiinflamatori. A preguntes de les defenses, ha negat que ho pogués haver fet un company i no ha sabut perquè el tinent coronel que el va atendre no va incloure a l'informe mèdic que havia patit una agressió, com ha sostingut l'advocat Jordi Pina.

L'agent no va detectar que hi hagués ningú d'entre els grup de concentrats que els estigués organitzant. El guàrdia civil ha assegurat que no hi havia cap nen a la "massa" que bloquejava el centre, tot i que sí es veia "alguna criatura" als voltants. Al moment de la sortida, ha explicat que els manifestants els seguien, però a respostes de l'advocada Marina Roig, ha dit que "més que acompanyar", el que feien era "pressionant cantant".

"No et podies prendre seriosament les amenaces de mort" 

L'agent B17279W va actuar també a l'escola El Pi Gros de Sant Cebrià de Vallalta i ha explicat que la gent "no semblava violenta de lluny" però que quan els agents s'acostaven reaccionaven amb "insults, escopinades, cops de puny i de peu". A preguntes del fiscal, ha dit que rebien també amenaces de mort però que no li va donar importància. "No te les podies prendre en serio", ha reconegut. 

Ell mateix va rebre un cop al braç dret i va rebre assistència l'endemà a un centre de salut de Sant Andreu de la Barca. A preguntes del lletrat Jordi Pina, ha afirmat que no va escollir el centre i que li "van manar" on havia d'anar. "Vaig tenir dos dies inflat el braç i ja està", ha dit. 

A preguntes de Marina Roig, ha reconegut que una agent dels Mossos d'Esquadra va "mediar" amb els concentrats i va ajudar a què els poguessin treure "alguns poc a poc".

"Puntada de peu" als genitals a Callús

Un altre agent (TIP U30527P) ha declarat com a testimoni per la seva intervenció a una escola de Callús (Bages) i ha explicat que va patir una lesió per una "puntada de peu" als genitals. Segons ha dit, quan van arribar al col·legi hi havia entre "300 i 400 persones" que "obstaculitzaven" l'entrada al centre. Durant la intervenció, ha assegurat que hi va haver "empentes, puntades de peu i moltíssima resistència", mentre els "escopien" i els "cridaven", entre d'altres, 'Fora les forces d'ocupació' o "fills de puta". L'agent ha explicat que va patir una "inflamació del testicle esquerra" i que va tenir "dolor i molèsties" durant 4 o 5 dies, tot i que no va causar baixa. A preguntes de les defenses, ha justificat que no anés a visitar-se amb un tinent coronel mèdic fins el 3 d'octubre perquè ho va fer quan va veure que el dolor "seguia".

L'agent ha assegurat que era "imprescindible treure els manifestants" per poder accedir al col·legi, però ha assegurat que la seva unitat no va fer ús de la defensa, que "es va quedar en tot moment a l'alçada de l'armilla". L'agent també ha admès que cap altre agent va resultat lesionat en aquesta intervenció i que la sortida va ser "més o menys ordenada", amb "crits, però sense cap incident". També ha reconegut que no hi va haver cap detingut.

Un agent amb un dit trencat

Un altre dels agents, el caporal TIP L30567B, també ha relatat que va acabar amb un dit trencat (el petit) i que li ha quedat "deformat". Ha relatat que va rebre "cops secs" amb alguna "cosa rígida" però que no va poder veure d'on venia o si era un paraigua, i que no portava escut. A preguntes del lletrat Andreu van den Eynde, ha reconegut que potser no va relatar a l'hospital (hi va l'endemà) com s'ho va fer ni si va ser fruit d'una agressió, ja que no consta a l'informe mèdic.

Presència dels Mossos

Sobre la presència dels Mossos en aquests centres, la majoria de guàrdies civils han explicat que en van veure, però que es van quedar "observant" sense ajudar-los i, en algun cas, algun agent de la policia catalana amb "actitud desafiant". El capità ha explicat que a Sant Cebrià va veure dos mossos, una dels quals "va col·laborar en certa mesura".

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès