Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Mossos asseguren que van patir agressions per part d'una "massa" no organitzada a Sabadell durant un escorcoll del 20-S

28 Març 2019 Redacció:



Els agents expliquen les lesions que van patir mentre intentaven formar un passadís per permetre la sortida de la comitiva judicial
ACN Madrid .- Tres dels agents dels Mossos d'Esquadra que van resultat lesionats durant una concentració a Sabadell contra un escorcoll del 20-S que estava fent la Guàrdia Civil han relatat com es van veure "rodejats" pels manifestants, que han qualificat de "massa", i van rebre "empentes" i "cops". Algun d'ells ha assegurat que també hi va haver "puntades de peu", mentre que un altre ha assegurat no haver-ne vist, i tampoc "amenaces". Segons han explicat, l'objectiu de la concentració que la comitiva judicial "no pogués sortir" de l'edifici on estaven fent l'escorcoll al domicili de Joan Ignasi Sànchez, un dels detinguts del 20-S. Un d'ells, a preguntes del fiscal, ha dit que la comitiva va haver de sortir "corrent" i "podríem dir que pels pèls". Dos d'ells han dit que no van veure que la "massa" estigués organitzada per ningú i, de fet, un d'ells ha dit que li va semblar que era una mobilització "molts espontània".
Els dos agents, que ha xifrat entre 700 i 800 el número màxim de manifestants al llarg de tres hores de protesta, ha explicat com es van fer tres intents per obrir un passadís i que, ja quan van arribar van fer "tres intents" per fer un passadís per on pogués sortir la comitiva judicial, i com cap al migdia van arribar unitats dels ARRO, a més de GRS de la Guàrdia Civil.

Un dels agents (13143) ha explicat com ja en el tercer intent, els concentrats "es van posar davant, bastant agressius" i que un d'ells "va colpejar un ARRO amb un casc" i "no va poder accedir a la posició". En el moment de treure la comitiva, ha dit que els van començar a "colpejar" i que a ell el van lesionar. 

L'agent ha remarcat que, del total de 700 manifestants, "un centenar era de les que estaven més agitades". "Ens van donar puntades de peu, cops de puny, empentes", ha dit, tant als mossos de seguretat ciutadana, als ARRO com als agents de la Guàrdia Civil. També ha relatat "insults" com ara "mercenaris" i "càntics a favor del procés". 

El mosso ha explicat que va rebre una "puntada a la planta del peu" que li van donar des de terra, "un cop de puny al colze" per part d'un manifestant que tenia "agafat perquè no entrés a l'edifici", i que es va fer una luxació en un dit en un forcejament. Així, ha assegurat que va ser lesionat per tres persones diferents i que va estar "tres setmanes de baixa".

Un altre agent no veu "puntades de peu" ni "amenaces"

L'altre agent (11836) ha explicat que, quan van arribar, hi havia una cinquantena de persones assegudes a terra i amb els braços entrellaçats a l'entrada de l'edifici. En aquell moment, el seu comportament era de "resistència passiva", amb "crits i alguns insults". Segons l'agent, al final de la concentració hi van arribar haver unes 800 persones.

L'agent ha relatat tres intents per fer el passadís, l'últim dels quals ja amb agents de la unitat ARRO dels Mossos d'Esquadra, que finalment "van aconseguir posar una furgoneta a l'altura del pàrquing", que és per on va acabar sortint la comitiva judicial, ja que el portal va estar tota l'estona "totalment tapat per persones assegudes".

El mosso ha explicat que van rebre "empentes" i que un dels concentrats, que portava un casc de moto, "va colpejar l'inspector en cap de les ARRO" al cos. També ha assegurat que van llençar "una ampolla d'aigua buida". Tot i això, ha dit que no va veure que els manifestants donessin puntades de peu ni fessin amenaces, tot i que sí "molts insults". A preguntes de l'advocat Andreu van den Eynde, ha dit que no va veure si el manifestant amb el casc discutia amb altres concentrats.

En el moment de sortida de la comitiva judicial pel pàrquing, cap a dos quarts d'una del migdia, ha relatat que els concentrats se'ls van tirar a sobre i el van "sacsejar". Va ser en aquell moment que va patir una "petita distensió a la cama dreta". A la clínica li van donar una bena compressora, una antiinflamatori, i al dia següent va anar a treballar.

Un tercer agent (17092) també ha relatat els fets que hi va haver "empentes" i "puntades de peu" i que, el moment de la sortida de la comitiva judicial va ser quan hi va haver "l'última càrrega de la massa" cap als policies, "la més violenta". Va ser aleshores quan es va lesionar un dit de la mà esquerra, tot i que no va agafar al baixa. A diferència d'algun altre agent, no ha dit haver vist llançaments d'objectes.

Presència d'autoritats

Dos dels agents han situat a la zona l'alcalde de Sabadell, Matíes Serracant. Un d'ells també ha citat el tinent d'alcalde Juli Fernández, mentre que un tercer ha dit que no hi va veure autoritats.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès