Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Un tinent del 20-S diu que dues mosses els van alertar que no sortissin amb les caixes del registre: 'Us mataran'

25 Març 2019 Redacció:



El responsable de la comitiva judicial relata un intent d'assalt a la conselleria i diu que van haver d'aguantar les portes perquè no entrés "la multitud"
ACN Madrid .- El tinent de la Guàrdia Civil responsable dels registres el 20-S a Economia (TIP C57393S) ha parlat d'un risc "objectiu i evident" per a la comitiva judicial si sortien i travessaven la manifestació. "Ens haurien destrossat", ha dit. Ha afirmat, fins i tot, que dues mossos d'esquadra que estaven al vestíbul d'Economia el van advertir dels riscos si sortien amb les caixes de les evidències comissades. El tinent –que ara és capità de l'institut armat- ha relatat un intent d'assalt a la conselleria per part dels concentrats. Segons ha relatat, hi va haver un moment a primera hora de la tarda quan va veure gent abraonada a la porta de l'entrada de la conselleria. "Veiem una imatge de la porta, que fa cinc metres i és massissa de ferro i vidre, que se'ns venia a sobre perquè gent la tirava i la vam haver d'aguantar perquè la multitud no entri", ha explicat.
El tinent ha explicat que cap a dos quarts de deu del vespre ja havien acabat el registre i que podrien haver marxat, però ha dit que no van tenir la "gosadia d'exercir el dret a la llibertat de moviments" perquè sinó els haurien "matxucat". "Les companyes de mossos així ens ho havien advertit, que si sortíem amb les caixes ens matxucaven", ha explicat el tinent. Un posicionament que creu que era compartit per Sànchez i Cuixart –amb qui s'hi va reunir a dos quarts de deu de la nit- perquè els deien, segons el tinent, que no podien sortir uniformats ni amb les caixes per "risc" que els "ataquessin". "Sinó què més els donava que sortíssim?", s'ha preguntat. 

Segons ha explicat, en aquesta reunió se'ls va oferir sortir sense les caixes i amb agents no uniformats a través d'un passadís de 200 metres format per voluntaris de l'ANC i amb mossos que els "acompanyarien", i ha explicat que primer aniria la secretària judicial i amb agents de paisà camuflats entre funcionaris. En canvi, la Guàrdia Civil va demanar "de forma reiterada" que el passadís el fessin els mossos i que fos més ampla, per permetre arribar amb els cotxes. Cap a les dues del migdia, però, ha explicat que arriba un sergent dels Mossos i que es van reunir amb Laplana. "El sergent ens diu que a fora hi ha unes 10.000 persones i que li ha costat molt arribar i que no veu possible fer el passadís que se li estàvem sol·licitant", ha manifestat. 

La lletrada decideix marxar sola pel Coliseum 

Sobre la sortida de la lletrada de justícia responsable dels registres, Montserrat del Toro, ha explicat que li van comentar les opcions que els havien ofert en aquesta reunió amb Sànchez i Cuixart. En aquest punt, diu que Del Toro es va negar a marxar sense la comitiva judicial ja que volia fer la sortida acompanyada pels mateixos que havien arribat a la conselleria al matí. Però que a dos quarts de dotze es presenta un agent dels Mossos d'Esquadra per parlar amb la secretària i oferir-li una sortida a través del teatre Coliseum. 

En aquest punt, ha explicat que la secretària va buscar-lo amb la mirada -"com per buscar el meu permís", ha afegit- i va dir que havia de marxar ja que ella mateixa havia trucat al jutge d'instrucció per demanar-li que la traguessin d'allà. "És la seva decisió, l'anterior opció del passadís no li recomanàvem i ella va decidir que marxava pel teatre", ha explicat. 

Durant la declaració de Trapero,el major Josep Lluís Trapero, va relatar que havien ofert un passadís "segur" fet per agents antidisturbis, amb un altre cordó de voluntaris que impedien el contacte directe entre manifestants i policies i amb una vintena d'agents de paisà que també acompanyarien la comitiva dins de la "càpsula". Segons ha explicat, però, el tinent responsable de la seguretat li diu que no és una opció segura. 

Intent d'assalt de matinada

El tinent ha explicat que va abandonar la conselleria a les quatre de la matinada i que els últims equips ho fan a les set del matí del dia 21. Segons ha relatat, entre dos quarts de tres i les tres de la matinada va veure un intent d'assalt. Segons ha detallat, el tinent responsable de seguretat tenia previst un pla d'evacuació per si "tot es complicava". I que, un cop havien acabat el registre, els va demanar baixar tots els efectes comissats al vestíbul per si calia evacuar-los. És llavors quan va veure que la porta de la conselleria "se'ls venia a sobre" perquè hi havia gent que la tirava a baix. "No estic exagerant, és una porta de ferro massís i de vidre de cinc metres", ha explicat. En aquell moment, però, la convocatòria d'ANC i Òmnium ja havia acabat i s'havia desconvocat a la mitjanit. "Tots els agents que estem allà aguantem la porta perquè la multitud no entri", ha explicat. 

En canvia, la lletrada de l'administració de justícia, Montserrat del Toro, va descriure una "allau" de gent a les portes de la conselleria a la nit, quan baixa al vestíbul sobre quarts de deu quan ja ha acabat el registre. 


Actuació "molt bona" dels Mossos amb el 155

A preguntes de la fiscalia, ha valorat que un cop es va aplicar el 155 els Mossos van fer una "tasca de seguretat molt bona" quan hi va haver concentracions o manifestacions i que, passada aquesta data, no es van produir fets similars a les concentracions del 20 de setembre. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès