Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Un subtinent que era a Unipost: "Per primer cop en la meva carrera vaig veure el reflex de l'odi en la cara de la gent"

21 Març 2019 Redacció:



Dos guàrdies civils diuen que els Mossos els van treure per "una ratonera" després del registre d'Unipost a Terrassa
ACN Madrid .- Un subtinent que va ser responsable del registre a Unipost de Terrassa el dia 19 de setembre (i on van trobar sobres per a la designació dels membres de les meses) ha parlat de "l'odi" que va veure en la cara dels manifestants. "Per primer cop en la meva carrera vaig veure el reflex de l'odi en la cara de la gent", ha assegurat. Tant ell com un altre caporal que va ser a Unipost diu que els Mossos els van treure per "ratonera". Ha explicat que podrien haver sortit per un carrer on no hi havia manifestants i, en canvi, acusa la policia catalana d'haver tret el comboi amb el material requisat per un carrer estret en obres, amb rases al terra i amb tanques. "El carrer era una ratonera, no sóc especialista en control de masses però allò em va semblar inaudit", ha explicat. El subtinent (H12669K) ha reconegut que els mossos havien de baixar i apartar tanques i gent perquè la comitiva anava parant-se i arrancant.
((El tema s'ha actualitzat amb el testimoni d'un segon agent que va ser a Unipost)) 

El subtinent ha dit que la comitiva judicial va estar dues hores i mitja per poder accedir a les naus i que van passar "una mala estona" perquè van estar parats al cotxe abans d'entrar i els fotografiaven i movien el cotxe. També ha explicat que els insultaven i els cridaven "allò típic de feixistes, fills de puta i fora les forces d'ocupació". El subtinent també ha reconegut que van tirar clavells. "L'ambient estava molt enrarit, era una situació molt desagradable", ha manifestat. Ha relatat també que el lletrat de l'administració de justícia es va cobrir el rostre amb un passamuntanyes perquè la gent el cridava i li deia "traïdor". 

Una declaració que ha coincidit amb la que ha fet, tot seguit, un caporal que també va participar als registres. El caporal amb TIP S00885Q ha relatat que va viure una situació que mai havia viscut abans. "Insults, amenaces, càntics, gravacions, una càmera de televisió davant del pàrquing... mai havia vist una cosa igual", ha explicat a preguntes de la fiscalia. "L'actitud era d'increpar absolutament i sempre la força que intervenia", ha explicat. 

A més, ha dit que va ser una acció "organitzada" i ha dit que va identificar a posteriori el portaveu del PDeCAT a l'Ajuntament a Terrassa, Miquel Sàmper, que es va acostar per parlar amb els concentrats. "Per suposat que estaven organitzats, no era una cosa casual", ha afirmat. 

Ordre denegada per registrar altres espais de la nau 

Els dos agents han explicat que van arribar a les sis del matí i que va ser el responsable de repartiment, Jaime Malagón, qui els va deixar passar "sense posar impediments". Segons ha qüestionat el lletrat Jordi Pina, però, la guàrdia civil el va citar posteriorment com a investigat per desobediència i, posteriorment, li pren declaració com a testimoni. 

La Guàrdia Civil actuava emparada per un mandat de la fiscalia, però sense ordre judicial. Han explicat que no van haver de fer cap inspecció perquè només d'entrar pel moll de càrrega ja van trobar palets amb sobres amb segell de la Generalitat, i que demanen a la fiscalia que sol·liciti al jutjat d'instrucció 3 de Terrassa poder obrir el material i registrar altres parts de la nau. El jutge va autoritzar obrir els sobres però no registrar altres espais, com les oficines. 

El lletrat Jordi Pina li ha preguntat si recorda per què li van denegar. "No ho sé, simplement ho denegava", ha explicat. També ha preguntat al subtinen si van patir danys als vehicles, o si agents van resultar ferits o si hi va haver intents d'entrar a les naus. I ha reconegut que no. També li ha demanat si va tenir atenció psicològica després de la situació "dantesca" que ha descrit. "No, hi estic habituat", ha afirmat el subtinent. 

Problemes per sortir 

Tots dos han relatat els problemes van estar a l'hora de sortir. El subtinent ha reconegut que no tenia visió directa amb l'exterior perquè estava a dins però que li van explicar les mesures que van prendre els Mossos per permetre sortir la comitiva apartant manifestants del carrer principal. Però ha dit que es va "sorprendre" quan va veure que enlloc de fer-los sortir pel carrer recte on els mossos ja havien actuat per obrir un passadís els van fer sortir per un carrer estret en obres. Tots dos han descrit el carrer com una "ratonera". 

"Actitud col·laboradora dels Mossos" 

El caporal ha dit que els Mossos van haver s'usar la força i fer algunes "càrregues" per permetre sortir la comitiva i avançar. "Van haver de carregar perquè la multitud es va tirar a sobre de la caravana", ha detallat. " Van tenir una actitud col·laboradora", ha explicat. El subtinent també ha reconegut que els Mossos es van haver "d'emplear a fons" per poder deixar avançar la comitiva, ja que els vehicles de la policia catalana acompanyaven els de la Guàrdia Civil i les furgonetes que portaven tot el material comissat. Però ha dit que era "inaudit" que haguessin escollit sortir per aquell carrer estret i ha dit que la gent movia les tapes que tancaven les rases. "Nosaltres quasi ens quedem enganxats, però vam enganxar i vam sortir", ha explicat el subtinent. 

En canvi, el segon testimoni, el caporal S00885Q ha dit que "tots els vehicles" queien a les rases. Posteriorment, ha concretat que només van ser "alguns, dos o tres". El caporal ha descrit que van poder passar un cop els mossos van baixar del seu vehicle per retirar les tanques i que la policia local va posar "fustes provisionals" a les rases que hi havia al carrer perquè els convocants havien tret les "planxes metàl·liques" que les tapaven. En aquest moment, ha assegurat que els manifestants s'estaven "amuntegant de forma tumultuària".

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès