Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Un guàrdia civil afirma que Sànchez els va dir que "no permetria" l'entrada de vehicles amb detinguts a Economia el 20-S

19 Març 2019 Redacció:



L'agent diu que van estar gairebé tres hores en sortir de la casa de l'exsecretari general d'Economia perquè temia "incidents" per la gent concentrada a fora
ACN Madrid .- Un guàrdia civil que va participar en la detenció de l'exsecretari general d'Economia Josep Maria Jové i en l'escorcoll al seu domicili ha assegurat que el tinent del cos que estava a la seu d'Economia el va avisar que l'arribada a l'edifici de la Rambla de Catalunya era "impossible" per la gent que hi havia concentrada a l'exterior i que l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez li havia traslladat que "no permetria" l'entrada de cap vehicle de la comitiva judicial amb detinguts. L'agent de la Benemèrita, amb TIP K470019K, ha relatat l'escorcoll a la casa de Jové, d'on van trigar gairebé tres hores a sortir després d'acabar el registre perquè hi havia gent concentrada i temia "incidents". Ha explicat com van trobar el document 'Enfocats' i dues agendes Moleskine on hi havia "referències la referèndum i a testaferros d'ERC", i que ningú li va dir que Jové renunciava a estar present al registre al seu despatx a Economia.
En una declaració en què no s'ha projectat la seva imatge, l'agent ha descrit l'entrada i escorcoll del domicili de l'exsecretari general d'Economia, Josep Maria Jové, el dia 20. De fet, ha recordat que se'l va detenir a Barcelona, quan sortia de la Ronda de Dalt, perquè Jové va sortir de casa seva, a les Franqueses del Vallès, abans de l'hora prevista d'entrada. Quan van tornar ja amb el detingut, ha destacat que ja hi havia fora de casa seva el dirigent d'ERC Isaac Peraire. "Estava allí abans de fer l'escorcoll", ha dit. A casa seva hi havia la seva dona i el seu germà, i l'advocat que el va assistir va ser Andreu van den Eynde. L'agent ha assegurat que l'escorcoll no va començar fins a l'arribada d'aquest últim.

A Jové se li van intervenir, segons ha relatat l'agent, cinc telèfons mòbils –tres dels quals portava en el moment de la seva detenció-, dos ordinadors, "dos o tres" pendrives i "diversa documentació", entre les quals "dues agendes Moleskine", una del 2006 i una altra del 2016, i el document 'Enfocats'. L'agent ha volgut deixar clar que el document estava enquadernat amb anelles en espiral i que "no es podia posar ni treure cap document". A les agendes, ha dit que hi van trobar "referències al referèndum i a testaferros d'ERC".

El guàrdia civil ha explicat que al llarg del matí es van concentrar a l'exterior del domicili de Jové unes 300 persones que cridaven "eslògans" com 'Votarem', 'Independència' o 'Fora les forces d'ocupació'. També ha destacat l'arribada de tractors. Amb el registre acabat a un quart d'una del migdia, l'agent va demanar la presència d'una unitat de seguretat de la Guàrdia Civil per garantir la sortida, que es va fer sobre les tres de la tarda. L'agent ha admès que des del domicili va veure que hi havia mossos, però que no sap quants agents, i que Van den Eynde es va oferir per intentar convèncer els concentrats perquè marxessin.

Per a l'agent, la concentració de persones "no inspirava confiança que no anava a passar cap incident si haguéssim baixat amb el detingut, estaven allí amb tractors". "Vaig voler assegurar que no li passés res, emportar-se el detingut o destruir algun element intervingut", ha afegit, i per això va demanar que forces de seguretat garantissin la sortida. De fet, ha relatat que els Mossos que hi havia allà els van dir que, si sol·licitaven ajuda, se'ls prestaria. En el moment que van sortir amb Jové dins d'un vehicle de la Guàrdia Civil no logotipat, els concentrats "van seure a terra" per bloquejar la sortida del cotxe.

"Sànchez no permetria l'entrada de cap vehicle de la comitiva"

Un cop acabat l'escorcoll a casa de Jové, la Guàrdia Civil volia portar-lo al Departament d'Economia per entrar al seu despatx, però li van dir que "era impossible accedir-hi". L'agent ha explicat una trucada amb el tinent que així li va transmetre. "Em va dir que havia contactat amb Jordi Sànchez i que li va dir que no permetria l'entrada de cap vehicle", ha assegurat. Davant d'això, van portar el detingut a la comandància de la Guàrdia Civil a Travessera de Gràcia.

Ningú li va dir que Jové renunciava estar al registre al despatx

L'agent ha afirmat que ningú li va traslladar que Josep Maria Jové renunciava a estar present a l'escorcoll al seu despatx a Economia. "Ningú ens va dir que renunciava al segon registre", ha dit. De fet, ha remarcat que no podien saber l'existència d'aquest segon registre, perquè no estava inclosa en la part dispositiva de l'ordre, que és la part que tenia el seu advocat.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès