Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Xavier Muro: "No hi ha precedents d'admissió a tràmit d'iniciatives amb el criteri en contra dels serveis jurídics"

4 Març 2019 Redacció:


El secretari general del Parlament relata que van advertir en diferents ocasions la Mesa perquè creien que actuava contràriament al TC
ACN Madrid .- El secretari general del Parlament, Xavier Muro, ha explicat que no hi ha precedents d'admissió a tràmit d'iniciatives a la Mesa amb un informe contrari dels serveis jurídics. Muro ha explicat que no sempre es fa un informe i que només es pronuncien si hi ha "algun defecte de gravetat" o si la Mesa demana algun informe (que no és vinculant). També ha explicat que va advertir en diverses ocasions per escrit i també verbalment els membres sobiranistes de la Mesa perquè considerava que algunes iniciatives incomplien ordres del Tribunal Constitucional (TC), com en el cas de les lleis de desconnexió. Durant l'interrogatori ha dit que la Mesa pot tramitar qualsevol iniciativa dels grups si està ben formulada però que pot entrar en el fons i evitar qualificar-la si va en contra de la Constitució de forma "palmària i evident", tal com recull jurisprudència del mateix TC.
L'actual secretari general del Parlament, Xavier Muro, ha comparegut com a testimoni proposat per la fiscalia, l'advocacia de l'Estat i la defensa de Junqueras i Romeva i ha demanat que no es faci pública la seva imatge. Per tant, tot i que a la sala tothom l'ha pogut veure, s'ha modificat la senyal institucional per no mostrar el seu rostre.

Durant l'interrogatori, ha afirmat que la Mesa pot decidir directament què tramita i què no sense necessitat d'un informe jurídic i que només es dona si el sol·licita la presidència o algun membre de la Mesa. A preguntes de Vox, però, ha dit que no hi havia cap precedent que la Mesa, tot i l'advertiment dels lletrats, decidís tirar endavant la tramitació, com va passar amb la Llei del referèndum i la de transitorietat jurídica. Muro és lletrat de la cambra des del 1992. 

Preguntat sobre les capacitats de la Mesa, ha dit que habitualment ha de tramitar iniciatives si estan bé des d'un punt de vista formal sense entrar en el fos però ha dit que l'excepció és impedir-les si van de manera "evident i palmària" contra la Constitució, segons jurisprudència de l'alt tribunal. 

Preàmbuls no es voten

A preguntes de la lletrada de Forcadell, Olga Arderiu, ha explicat que els preàmbuls de les propostes de resolució no es voten i que així ho va manifestar en una reunió a preguntes de la Mesa. Va succeir quan es debatia sobre les propostes de resolució on s'incloïa la declaració d'independència (a la part d'exposició de motius, no a la part dispositiva). 

Muro també ha explicat que no es va publicar la declaració d'independència ni al DOCG ni al BOPC i que tampoc es va fer cap actuació més per implementar-la. 

Sobre el 10 d'octubre, ha dit que no li consta que es votés res i que només hi va haver "debat". I que després del 27 d'octubre no va tenir cap instrucció sobre com procedir ni per part de Puigdemont ni de la presidenta del Parlament. 

Forcadell acata el 155

Muro també ha explicat que l'endemà a l'aplicació del 155 la presidenta de la cambra va modificar l'activitat del Parlament i va acatar la dissolució de la cambra. Entre d'altres, va posar en marxa la diputació permanent i va aturar les iniciatives legislatives en curs, i va aplicar l'horari propi en un període posterior a la dissolució de la cambra. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès