Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Cuixart: "Mai renunciarem a l'exercici de drets fonamentals, l'1-O va ser un exercici de dignitat col·lectiva"

26 Febrer 2019 Redacció:



Cuixart diu que ja no té com a prioritat "sortir de la presó" sinó "resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya"

El president d'Òmnium es desvincula del que va declarar davant de Llarena perquè llavors volia sortir en llibertat "al preu que fos"
ACN Madrid .- El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat que ja no té com a "prioritat" sortir de la presó perquè se sent un "pres polític" després de més de 500 dies privat de llibertat i que la seva voluntat prioritària ara és "resoldre" el conflicte entre Catalunya i Espanya i "denunciar la vulneració de drets fonamentals que hi ha a Catalunya i l'estat espanyol". En aquest sentit, s'ha desvinculat de les explicacions que va donar durant la fase d'instrucció davant del magistrat Pablo Llarena perquè, segons sosté, llavors "volia sortir de la presó al preu que fos". "Ara ja no tinc aquesta prioritat", ha manifestat. Sobre la violència, insisteix que el 20-S no n'hi va haver "de cap tipus" i que l'1-O "només la van exercir la Guàrdia Civil i la policia espanyola però no la població civil".
En diverses ocasions, Cuixart ha volgut deixar clar al fiscal que durant el 20-S "en cap cas" el comportament dels ciutadans que es van concentrar davant del Departament d'Economia "va ser violent", i que l'1-O la violència "només la van exercir les forces policials de l'Estat". De fet, ha remarcat que així ho van recollir diversos mitjans de comunicació el dia següent. "Segueixo negant que des de la societat civil hi hagués cap tipus de violència", ha reblat.

Cuixart també ha dit que cap polític espanyol va fer "cap tuit ni cap menció" destinada ni Sànchez ni ell mateix ni el 20 de setembre ni l'1 d'octubre, perquè eren uns "perfectes desconeguts" per a la societat espanyola. Ara, "ens hem convertit en uns referents de la societat catalana més enllà de l'independentisme", quan "no era la nostra voluntat", ha afegit.

El 20-S, "atac" a l'autogovern

Sobre el 20-S, ha explicat que es va generar una "manifestació espontània" i que posteriorment les entitats van decidir "assumir plenament la convocatòria". Ha demanat al fiscal i al tribunal "ubicar bé" el context en què es produeix la mobilització del 20-S, amb un "autogovern que se sent atacat, amb la suspensió de l'autonomia financera", que provoca una reacció "sense violència però amb molta determinació".

El líder d'Òmnium ha argumentat que el "sentiment d'autogovern" és "molt important" en la societat catalana, que va "més enllà de l'independentisme", i ha advertit que "passarà el mateix" si hi ha més "agressions" amb l'aplicacio de "més 155".

Un desnonament, exemple de "disconformitat"

Sobre el 20-S, ha defensat que va ser una "demostració de disconformitat davant l'actuació judicial per aturar l'1-O. I ho ha comparat amb un desonament. Cuixart ha recordat que fa una setmana hi va haver un desnonament a Lavapiés, a Madrid, on els veïns es van congregar davant la casa per "mostrar disconformitat" davant la policia i l'autoritat judicial, tot i que el desnonament es va acabar produint. "En el nostre cas, a més, tot es va produir sense violència", ha manifestat. 

"Es tancaven webs com a Turquia"

El fiscal ha insistit en alguns detalls tècnics dels webs d'Òmnium mentre Cuixart ha replica que, com a president, no n'estava al cas. Moreno ha preguntat perquè el domini d'un web estava ubicat a Irlanda, moment en què Cuixart ha recordat que durant la tardor del 2017 "es clausuraven pàgines web a Catalunya, com a Turquia". "Fos inscrita on fos, a Irlanda o on fos, es van clausurar centenars de pàgines web", ha dit.

"La política encara no hi és"

Cuixart també ha criticat la "judicialització" del conflicte "polític". "Alguns poders de l'Estat no han reaccionat encara, és una qüestió de diàleg i el que dic jo ho diuen majoritàriament els ciutadans", ha manifestat. Per això, ha dit que "interpel·la" l'Estat perquè mantinguin "actitud militant, pacífica i serena". I ha criticat el paper dels polítics en el dia d'avui. "La política encara no hi és, i aquí parlem de política, els polítics tenen l'obligació d'afrontar els fets", ha manifestat. 

Cuixart: "Mai renunciarem a l'exercici de drets fonamentals, l'1-O va ser un exercici de dignitat col·lectiva"

Defensa que davant el "dilema" de la suspensió del referèndum per part de TC van apostar per defensar el "dret a manifestació i la llibertat d'expressió"
 
ACN Madrid .- El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha dit que l'entitat sempre estarà al costat de la defensa dels drets fonamentals com el dret de manifestació o la llibertat d'expressió. Per això, davant el "dilema" de la suspensió de l'1-O per part del Tribunal Constitucional van apostar per "defensar l'exercici de drets fonamentals". "Que ningú tingui dubtes, Òmnium sempre exercirà drets fonamentals de manera pacífica i festiva com es va fer l'1-O, i això no li treu cap mèrit", ha manifestat. Cuixart ha defensat que l'entitat va fer d"agent dinamitzador" del referèndum i l'ha defensat. "El dret a votar es guanya votant, l'1-O va ser un exercici de dignitat col·lectiva", ha dit.
Cuixart ha fet aquestes manifestacions quan el fiscal Jaime Moreno li preguntava si no considerava que era "il·legal" promoure l'1-O després de la suspensió del TC.
 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès