Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Sànchez defensa que la justícia "mai va prohibir" a l'ANC fer campanya pel referèndum ni que la ciutadania votés

21 Febrer 2019 Redacció:



L'expresident nega que l'entitat guardés les urnes i confirma que van repartir paperetes
ACN Madrid .- L'expresident de l'ANC ha replicat a la fiscalia que van fer campanya "pública" durant 15 dies per afavorir la participació en el referèndum i que "mai" la justícia va adoptar cap mesura per prohibir actes. "Es van fer desenes d'actes, es va demanar permís per a totes elles i vam llogar espais públics, i mai es va prohibir res", ha reblat. A més, ha dit que la justícia tampoc va prohibir als ciutadans anar a votar l'1-O. Davant del fiscal Javier Zaragoza, ha negat que l'ANC guardés les urnes. El fiscal ha fet referència a una informació periodística que ho afirmava i Sànchez l'ha "desmentit". "Alguna informació parlava que estaven als cossos consulars; la riquesa informativa no té límits", ha dit. Pel que fa a les paperetes, ha admès que en van repartir i que des de l'entitat van demanar als ciutadans que volguessin anar a votar que les imprimissin.
Durant la part final de l'interrogatori de la fiscalia –centrat en l'1-O- ha diferenciat el paper de l'ANC del paper del Govern i ha dit que mai va tenir cap avís ni notificació de la justícia avisant l'ANC que no podia promoure el referèndum. De fet, ha remarcat que van fer campanya a favor del 'sí" amb actes "públics" i que "mai es va prohibir res". 

Sobre la iniciativa 'Escoles obertes', Sànchez ha explicat que no hi va participar perquè no va poder i que es va limitar a fer un retuit amb el document del col·lectiu que demanar fer activitats a les escoles durant el cap de setmana de l'1-O. A preguntes de l'advocacia de l'Estat, ha dit que les activitats que preparava aquest col·lectiu eren conegudes per la comunitat educativa i que "no estaven afectades per cap decisió judicial". 

"Els centres educatius a Catalunya tenen certa autonomia de funcionament i van decidir autoregular-se i fer activitats lúdiques", ha dit, tot afegint que "en alguns casos" hi havia "recomanació" de dormir-hi i en altres no.

Preguntat per què no va demanar que no es fes el referèndum, ha al·legat que defensa el dret a la llibertat d'expressió i de manifestació. 

"Autèntic terror per la violència policial"

Sànchez ha assegurat que "mai hauria imaginat" les situacions de "tensió i violència" de l'1-O ni tampoc que el 20-S hi hagués "danys" a uns vehicles policials. De fet, creu que els ciutadans van viure amb "autèntic terror la violència policial" el matí del dia del referèndum. L'exlíder de l'ANC ha remarcat que en una cinquantena dels 2.000 col·legis electorals que hi va haver l'1-O hi va haver "una actuació policial que va utilitzar de manera desproporcionada i injustificada la força", fent ús d'elements "prohibits pel Parlament" com les pilotes de goma. A preguntes insistents del fiscal, Sànchez ha dit desconèixer si els ciutadans van llançar "tanques o objectes contundents" a la policia.

L'exlíder de l'ANC també ha comparat els col·legis tancats pels Mossos "sense cap imatge de violència, més de 400", davant dels 51 de la Policia Nacional i els 50 de la Guàrdia Civil. "On hi ha major eficàcia", ha replicat a l'advocada de l'Estat Rosa María Seoane.

Condemna els danys als cotxes diverses vegades 

Sànchez ha condemnat en diverses ocasions els danys que van patir els cotxes de la Guàrdia Civil. "Això va passar, és lamentable però per respecte a la immensa majoria dels que participen no es pot dir que ser una manifestació que tenia com a voluntat fer mal a persones o a béns", ha remarcat. 

A més, ha recordat que l'ANC ha organitzat "concentracions multitudinàries" des del 2012 i que és "la primera vegada" que es van produir fets d'aquest tipus. A més, ha puntualitzat que va ser una manifestació "en part improvisada" i ha reconegut que també es van produir en d'altres punts també "de manera espontània". I les ha diferenciat de les que havien pogut preparar amb temps i creu que alguns van aprofitar "l'anonimat". "És possible que uns pocs s'aprofitin de l'anonimat per causar danys", ha manifestat.
 

Sànchez aprofita la polèmica del whattsapp de Cosidó sobre Marchena per defensar-se de la fiscalia

Javier Zaragoza li mostra un correu electrònic sobre una suposada estratègia per encerclar col·legis electorals amb cotxes i ell nega haver-lo llegit
ACN Madrid .- L'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez ha posat sobre la taula la polèmica pel whattsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, on deia als seus senadors que si el president del tribunal, Manuel Marchena, era el nou president del CGPJ podrien controlar la Sala Penal "des del darrera". Ho ha fet quan s'enfrontava al fiscal per un correu. Javier Zaragoza ha exhibit un correu electrònic dirigit a Sànchez en què demanava encerclar col·legis electorals amb cotxes durant l'1-O i li ha preguntat sobre aquesta "estratègia concertada". Sànchez ha negat haver obert aquest missatge ni tampoc llegir-lo i ha afegit que si volien més detalls citessin l'autor, a qui assegura que no coneix. "No vull ser impertinent però també s'han enviat whattsapp al president de la sala que ell ha dit que no li constaven", ha declarat. El tribunal va rebutjar citar com a testimoni Cosidó.
Sànchez creu que aquest correu electrònic es va aconseguir del seu ordinador després que en la fase d'instrucció el magistrat Pablo Llarena ordenés accedir al seu correu electrònic. 
 

Sànchez: "No hi ha democràcia sense llei però no hi pot haver una llei que ofegui la democràcia"

L'exlíder de l'ANC assegura que el dret a l'autodeterminació "no és inconstitucional" i critica la "judicialització del procés"
ACN Madrid .- L'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez ha defensat el dret a l'autodeterminació durant la declaració al tribunal. "No hi ha democràcia sense llei però no hi pot haver una llei que ofegui la democràcia per no permetre que evolucionin uns drets que les institucions han de revisar", ha dit just l'endemà que el rei Felip VI fes una declaració contrària en aquest sentit. El monarca va dir que no hi podia haver "una suposada democràcia per sobre del dret". Sànchez ha dit que pel fet de no aparèixer a la Constitució, l'autodeterminació "no és inconstitucional". A més, ha afirmat que la solució a Catalunya no passarà "per la sentència que faci aquest tribunal" i ha criticat la "judicialització" del procés. I ha defensat que no estava fent res il·legal animant a anar a votar l'1-O i ha al·legat "el dret d'expressió i manifestació".
Sànchez ha assegurat que va fer en nom de l'ANC un ús "legítim" de drets com el d'expressió, mobilització i participació en acte polític amb l'objectiu d'avançar en "l'exercici de drets democràtics i de l'autodeterminació". "El referèndum no fracturava, Catalunya no està fracturada, el dret a decidir forma part de l'ideari de molta més gent que la que representa l'independentisme", ha assegurat.

Comerços oberts per negar la rebel·lió

Pina ha volgut mostrar la normalitat que es vivia a la manifestació preguntant a Sànchez si els comerços van haver de tancar "per algun ambient de crispació", amb l'objectiu de negar la rebel·lió. L'exlíder de l'ANC ha remarcat que tant bars com comerços van estar oberts tota la jornada perquè "no hi havia cap temor que passés res que els fes abaixar la persiana". El mateix ha fet en relació a muntar un escenari i organitzar concerts en directe.

Sànchez ha explicat que la manera de protestar d'ANC i Òmnium sempre havia estat "festiva" i que, tot i que aquell dia no van poder planificar la concentració, aquell dia "no es va fer res diferent". "És compatible protestar i fer-ho de manera festiva", ha manifestat.

Les escales del Pau Claris

Entre els vídeos que la defensa de Sànchez ha demanat visualitzar durant la vista hi ha la imatge de la intervenció de la Policia Nacional a les escales de l'Institut Pau Claris. La defensa ha volgut contrarestar així la insistència de la fiscalia durant l'interrogatori a Sànchez sobre les "tanques i objectes contundents" llençats pels ciutadans a la policia.

'Enfocats' "apòcrif"

Pel que fa al document 'Enfocats', trobat el 20-S a l'exsecretari general d'Economia Josep Maria Jové, Sànchez ha dit que no el coneixia i l'ha qualificat "d'apòcrif" i "genèric". De fet, ha remarcat que en el moment que projecta el que considera que ha de passar "no n'encerta ni una". "La persona que el va escriure tenia un coneixement de la realitat proper a zero", ha asseverat. A més, creu que les acusacions s'han adonat de la seva "poca rellevància" i que per això apunten a altres documents, com el Llibre Blanc.

"Perquè no s'utilitza el pàrquing?"

Sobre els cotxes de la Guàrdia Civil que van acabar amb danys, Sànchez s'ha preguntat perquè "no s'utilitza" l'aparcament del Departament per no deixar-los al carrer. També ha destacat que en un altre registre del mateix 20-S, el de la Secretaria d'Hisenda, "els vehicles de la comitiva judicial són protegits, precintats, per evitar que els ciutadans s'hi aproximessin". Sànchez s'ha preguntat perquè no es va fer una acció similar a la Rambla de Catalunya.

Sànchez també ha considerat que seria "rellevant" saber si els agents de la Guàrdia Civil van prendre alguna "mesura" per protegir els vehicles amb les armes a dins. "És sorprenent que els vehicles no vagin a un pàrquing, no estiguin protegits, es mantinguin amb armes a dins i, quan hi ha un risc, no hi hagi protecció", ha reblat.

El 'Passi-ho bé' de La Trinca

El lletrat de Sànchez, Jordi Pina, ha usat la cançó de La Trinca 'Passi-ho bé' per defensar que la gent concentrada el 20-S "no buscava retenir la comitiva judicial". Sànchez ha definit aquesta cançó com de "comiat", amb "contingut festiu, reivindicatiu però respectuós i que desitja bon viatge" a la policia que feia els registres.

Preguntes de la defensa de Cuixart

Al llarg del judici, ha estat l'advocat de cada acusat qui ha centrat les preguntes en el torn de les defenses i només puntualment hi ha hagut preguntes plantejades pels representants d'altres acusats. En canvi, en el cas de l'interrogatori a Jordi Sànchez, l'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, s'ha estès en diverses preguntes i fins i tot ha demanat visualitzar diversos vídeos, un sobre la concentració del 20-S a la Rambla de Catalunya i un altre dins del vestíbul del Departament d'Economia. Roig ho ha justificat perquè s'atribueix a Sànchez "els mateixos fets" que a Cuixart.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès