Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Vila afirma que l'1-O "muta" després de la suspensió del TC i ja "més mai" el reconeix com a tal

21 Febrer 2019 Redacció:



Vila afirma que l'1-O "muta" després de la suspensió del TC i ja "més mai" el reconeix com a tal

L'exconseller diu que Puigdemont va anunciar el referèndum "per sorpresa" l'estiu del 2016 i el qualifica com a "mobilització política"
ACN Madrid .- L'exconseller Santi Vila ha afirmat davant del tribunal que després de la suspensió del TC del referèndum ni ell ni cap membre del Govern va fer res més per portar-lo a terme. De fet, ha dit que després de la decisió de l'alt tribunal el referèndum "muta" de referèndum a "gran mobilització política. "Mai més el vaig reconèixer com a referèndum", ha assegurat Vila, que va dimitir un dia abans de la declaració d'independència. Preguntat pel fiscal sobre per què no va aturar l'1-O, ha dit que ara actuaria diferent. "Si a la vida poguéssim prendre oportunitats a pilota passada, segurament revisaríem les decisions", ha manifestat. A més, ha dit que Puigdemont va anunciar l'estiu del 2016 que hi hauria referèndum "enmig d'una crisi molt profunda" i que ho va fer "per sorpresa".
Pel que fa al malversació, Vila ha seguit la mateixa línia dels altres acusats per afirmar que després de la suspensió del TC no es va fer cap despesa públic a relacionada amb el referèndum. També ha dit que va quedar "doblement tranquil" a nivell personal quan els consellers van assumir el compromís de forma col·legiada de les possibles despeses que tingués l'1-O, ja que "sabia" que ningú del seu departament comprometria cap despesa i que si ho feia alguna altra conselleria passaria per la taula del Govern i "coincidiríem en la seva inconveniència".
 

Vila defensa que va dimitir "frustrat" perquè no va poder evitar "decisions unilaterals" i "despropòsits"

L'exconseller diu que l'1-O "no obligava ni interpel·lava" i que havia de pensar en els catalans que no havien anat a votar perquè "havia de ser un Govern de tots"
ACN Madrid .- L'exconseller Santi Vila ha explicat que va dimitir "frustrat" perquè no va aconseguir evitar "decisions unilaterals" i que tot acabés "malament i fos un despropòsit". Vila ha dit que, per odre de Puigdemont i de la mà d'altra gent "de bona fe", va intentar "aproximar-se" amb interlocutors institucionals, del PSOE i també agents religiosos i empresaris per evitar la declaració d'independència. Ha reconegut que "inevitablement" estaven avisats per les Corts espanyoles i el govern de Rajoy que "suspendrien l'autonomia" encara que la DUI fos "formal o política o no tingués cap repercussió penal". Segons l'exconseller, el 25 d'octubre havia aconseguit aturar la DUI però que va plegar quan se'n va adonar que no. "Aquella nit em va costar la carrera política i potser alguna cosa més", ha lamentat.
A més, ha dit que després de l'1-O hi va haver "discrepàncies" dins del Govern sobre com interpretar la "gran mobilització política". Segons ell, la seva postura -que sosté que era majoritària- era la de pensar que el referèndum "no obligava ni interpel·lava".

"Alguns estem convençuts que el que ha passat és una mobilització molt important però que hi ha hagut 2,5 milions que s'han quedat a casa i han vist com es produïa la mobilització política que no els interpel·lava. Creiem que el Govern havia de ser el govern de tots", ha explicat.

Ara bé, ha dit que la solució a Catalunya "passarà per votar" i que així ho "augura".

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès