Diari digital del Vallès Oriental i Occidental 

Temps ara
Weather Icon
( - )

S'acaba la verema al Parc Agrari de SabadellDurant el mes de setembre s'ha fet la verema a les vinyes del Parc Agrari de la ciutat, on s’han collit un total de 4.250 kg de raïm de les varietats garnatxa, merlot, chardonnay, xarel·lo i monestrell. De raïm blanc, s’han collit 2.560 kg entre xarel·lo i chardonnay, varietats que són molt sanes i amb un raïm de molt bona qualitat. La collita de raïm negre ha sigut enguany de 1.690 kg. La verema s’ha anat fent quan cada varietat ha anat assolint el grau i l’acidesa adequats; així, la varietat més tardana que s’ha collit ha estat el raïm monestrell.

Joan Berlanga, tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, ha afirmat que, segons els experts, “la collita d’aquest any és millor que la de veremes anteriors i això és gràcies a la condicions meteorològiques, però també a les actuacions que s’han fet a les vinyes del Parc Agrari, que han tingut per objectiu potenciar un millor desenvolupament dels ceps i protegir el raïm”.

Vi amb nova denominació d’origen

A partir d’ara es començarà a elaborar dos tipus de vi amb denominació d’origen Catalunya: l’Arraona blanc –elaborat amb dues varietats: xarel·lo i chardonnay– i lArraona negre –elaborat amb tres varietats merlot: garnatxa negra i monestrell.

La producció del vi la farà, com cada any des del 2010, la cooperativa L’Olivera, amb l’equip de Can Calopa, que ha treballat les vinyes de la finca de Can Gambús del Parc Agrari seguint els criteris de l’agricultura social i ecològica. El projecte, anomenat “Parc Agrari de Sabadell, vinyes compartides i compromeses”, vol recuperar i adequar un espai obert per difondre l’activitat agrícola i de la vinya amb fins socials a la zona periurbana de Sabadell.

Una feina de mesos

La verema és l’últim esglaó de la feina a la vinya. Es va començar l’any fent una subsolada profunda a carrers alterns de la vinya per afavorir un airejament del sòl. Tot seguit s’hi van escampar fems ecològics i, després, s’hi va fer una llaurada superficial per trencar la terra i colgar els fems. Paral·lelament es van continuar les feines estrictes de vinya: poda, treballs en verd, posar els sarments dins els filferros, subsolar, xenar i, finalment, llaurar els carrers que faltava per tal d’homogeneïtzar tota la vinya.

Durant tota la campanya s’han fet tractaments fitosanitaris. Els tractaments en pols els ha fet CIPO, SCCL i els tractaments en líquid els ha dut a terme l’Olivera. Gràcies a això, aquest any el raïm és molt sa. La collita ha estat abundosa, generosa i de qualitat.

Finalment, un aspecte recurrent que fa patir cada any és el de l’entrada de fauna, que enguany s'ha pogut controlar millor. Els ocells gairebé no han afectat la collita gràcies a unes xarxes que es van posar a l’agost, però a la part de vinya en vas les xarxes no han estat tan efectives i hi ha hagut moltes visites de senglars.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental

-S'ha acabat- denuncia a la Fiscalia que es mantenen pintades independentistes a la UAB

L'entitat creu que pot haver un delicte de desobediència després que la Junta Electoral Provincial de Barcelo...

Tres afectats per càncers de la sang creuen en bici el desert dels Monegres per visibilitzar la malaltia

Són de l'Arboç, Rubí i Múrcia i volen donar a conèixer el cinquè càncer m&...

Investigadors catalans identifiquen teràpies d’estimulació sensorial per tractar la disfàgia post-ictus

La dificultat per tragar aliments no està només associada a un problema muscular, segons un estudi de l&rsquo...

La policia expulsa de la sala un exregidor de la CUP de Sabadell per dur 'Llibertat presos polítics' a la samarreta

Albert Boada relata que l'han amenaçat de detenir-lo per desordres públics La policia ha expulsat de la sala...

Barcelona assoleix el major impacte econòmic en turisme de reunions de tota la història i tanca el 2018 amb 1.900 MEUR

L'estada mitjana s'ha allargat fins els cinc dies i la despesa extra-hotelera s'ha situat en el 188,69 euros per dia Barce...

Empreses i comerços