Diari digital del Vallès Oriental i Occidental 

Temps ara
Weather Icon
( - )

L'advocat de Sànchez, Rull i Turull diu que no s'avergonyeixen d'haver intentat donar veu a la ciutadaniaJordi Pina diu que l'acusació ha "tergiversat" els fets dels últims anys per fer un judici polític
 
ACN Barcelona .- L'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, Jordi Pina ha assegurat aquest dimarts a la tarda que els seus clients no s'avergonyeixen ni desmenteixen cap dels fets pels quals se'ls acusa al Tribunal Suprem, tot i que consideren que no són delictius. De fet, s'enorgulleixen d'haver intentat donar veu a la ciutadania, i creuen que les acusacions han "tergiversat" la situació política catalana des del 2010 i en concret els fets de setembre i octubre del 2017 per tal d'arribar a un judici clarament "polític", segons ells.
Durant una roda de premsa de valoració dels tres escrits de defensa, el seu advocat, Jordi Pina, ha dit que és l'escrit de defensa "més ignominiós, lamentable i important" que ha escrit en el seus 30 anys de carrera professional. 

La intenció dels escrits, ha dit, és exposar que aquests tres acusats van intentar vehicular políticament les reivindicacions pacífiques, democràtiques, massives i reiterades de bona part de la població catalana des del 2010. Així, diu que com a màxim se'ls podria acusar del delicte de convocatòria il·legal de referèndum, però es va despenalitzar el 2005.

De fet, ha dit que Sànchez, Rull i Turull no s'avergonyeixen ni neguen els fets, si no que s'enorgulleixen d'haver intentat donar veu a la ciutadania. "No defugen res del que han fet, les seves posicions polítiques i la ideologia independentista les tenen intactes", ha concretat. Per això, lamenta, encara més, que se'ls persegueixi penalment per voler exercir drets democràtics. "Estan ferms, dignes com sempre", ha reblat, i aniran a Madrid "a lluitar, a defensar-se de manera contundent per fer treure els colors a la cara d'aquells que els acusen ignominiosament".

Pina ha explicat que la fiscalia ha fet una interpretació tergiversada de la situació política catalana dels últims anys, i creu que algú pensava "estúpidament" que empresonant els dos líders socials, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, els ciutadans independentistes deixarien de ser-ho.

Proves i testimonis

Sobre les nombroses proves i desenes de testimonis que han demanat, Pina ha dit que ell busca totes les proves possibles per defensar els seus clients, i que sorgeixen dels escrits de les acusacions o de les diligències que s'han fet durant la instrucció dels diversos casos relacionats. També hi ha proves que s'han demanat prèviament però no s'havien acordat. Sobre si les noves proves fan retardar el judici, Pina ha dit que no l'importa que coincideixi amb les eleccions municipals i europees del maig. "A l'hora d'admetre proves de la defensa s'ha de ser poc rigorós, si no són rocambolesques s'han d'admetre per no vulnerar el dret de defensa, que és sagrat", ha explicat.

Així, creu que demanar el rei Felip VI com a testimoni "no és una revenja política", sinó conseqüència del fet que la fiscalia va citar el seu discurs del 3 d'octubre. "No hi hauria d'haver privilegis, perquè tots els testimonis són pertinents", però ha dit que si el rei no declara, demanaran que ho faci el cap de la Casa del Rei. Sobre l'expresident espanyol Mariano Rajoy ha dit que la seva pertinença és evident perquè "no hi ha dubte que és un judici polític, no de faltes". Així mateix, considera "transcendental" que l'expresident català Carles Puigdemont declari per videoconferència. És un testimoni "cabdal", ha dit, citant el magistrat instructor Pablo Llarena quan va renunciar a la primera euroordre. "No es pot entendre el judici sense ell", ha dit, i ha recordat que si Llarena no hagués renunciat a la seva extradició per malversació, Puigdemont podria declarar en persona al Suprem.

Sobre algunes proves aportades, ha dit que intentaran que es visionin diversos vídeos d'algunes hores de duració sobre les actuacions policials violentes l'1-O i Pina té l'esperança que "milions d'espanyols plorin" en veure-les. Aquests vídeos haurien de contrarestar els atestats policials que no parlen de cap lesionat als col·legis electorals.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental

Un inspector de la Policia Nacional explica seguiments als Mossos l'1-O per saber on portaven les urnes

Diversos agents relaten que particulars es van endur urnes als seus domicilis i en van "sortejar" davant la "mirada indolen...

El Suprem rebutja deixar en llibertat Junqueras, Sànchez, Turull, Rull, Romeva i Forn i no veu vulneració de drets

El tribunal justifica que el sentit de la presó preventiva és "assegurar" la presència al judici ACN ...

Un inspector del CNP diu que mossos de paisà els van vigilar mentre actuaven l'1-O i van usar un cotxe de Presidència

Reconeix que el dia abans van decidir on intervindrien i que no es va plantejar cap actuació conjunta amb la policia...

La primera mossa que declara per una actuació l'1-O assegura que no va rebre cap instrucció per facilitar el referèndum

L'agent diu que no va entrar a un centre de Cardedeu perquè hi havia "molta gent" i no van arribar els antidisturbis...

Dos guàrdies civils asseguren que van estar cinc mesos de baixa per una fractura en un dit l'1-O

Un caporal assegura que els concentrats van llançar "pedres" a vehicles de la Benemèrita a Sant Carles de la ...

Empreses i comerços