Diari digital del Vallès Oriental i Occidental 

Temps ara
Weather Icon
( - )

Un estudi de la UAB al Maresme i el Vallès Occidental constata desprotecció de l’alumnat amb risc d’abandonament escolarEls estudiants amb més perill de deixar l’escola són els nois de classe obrera i d’origen estranger

El Grup de Recerca en Migracions, Educació i Infància (Emigra) de la UAB ha constatat que els alumnes amb risc d’abandonament escolar estan poc protegits. És una de les principals conclusions a què el grup Emigra ha arribat amb l’estudi sobre l’abandonament escolar prematur Reducing Early School Leaving in Europe RESL.eu (2013-2018).

La recerca ha analitzat 3.500 estudiants i 500 professors de centres del Vallès Occidental i el Maresme, així com tots els centres de secundària de la ciutat de Sabadell. Segons l’UAB, els resultats confirmen que els alumnes amb més perill d'abandonament escolar prematur són els nois de classe obrera i d’origen estranger.

L’estudi també constata que alumnat amb risc d’abandonament dels estudis té aspiracions altes i mostra una percepció positiva de suport familiar, si bé té una baixa vinculació escolar i una percepció no tant positiva del suport dels docents. Per contra, les aspiracions laborals de l’alumnat són força consistents amb les seves aspiracions educatives, i són més altes en el cas de les noies i l’alumnat nascut al país.

En aquest sentit, els investigadors destaquen que un de cada sis alumnes no sap què li agradaria fer d’aquí a cinc anys. I, en el cas de l'alumnat estranger, tot i ser globalment més baixes, les aspiracions de la majoria d'aquest alumnat van també més enllà de l’ESO. També són força més baixes les expectatives que atribueix als seus pares i mares i, sobre tot, al seu professorat, en relació amb l’assoliment d’estudis superiors.

En el cas de Sabadell, on s’ha estudiat el 93% dels alumnes de quart d’ESO, la recerca permet identificar cinc perfils de centres amb una distribució desigual dels recursos humans i materials i el seu impacte en la capacitat de prevenir l’abandonament escolar prematur on més es necessita.

Davant l’anàlisi obtingut, l’estudi on ha participat l’UAB estableix dotze propostes d'actuació a nivell local. Per exemple, senyala la importància de millorar la detecció precoç de la desvinculació, descentralitzar l’orientació, generalitzar la mentoria, establir indicadors d'equitat educativa, millorar l'oferta de cicles de formació professional o ampliar l’oferta de formació ocupacional.

Les dades de l’estudi es presentaran de forma detalla aquest dijous durant el seminari ‘L'abandonament escolar prematur a Catalunya en el context europeu’ que se celebrarà a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, al campus de Bellaterra.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental

Investiguen dos membres d'Adif pel descarrilament mortal d'un tren a Vacarisses

Es tracta d'un "legal representant" de l'empresa pública i un treballador "sense responsabilitats directives" El Ju...

Desarticulada una organització que cultivava marihuana a València i Rubí per distribuir-la a Holanda i Dinamarca

La Policia Nacional deté tretze persones i intervé unes 3.000 plantes amb un pes superior als 200 quilos La ...

Associació La Roca Solidari recauda fons per El Xiprer

Aquest any fem nosaltres el projecte, ens llancem fer un repte solidari amb l'ajuda de la fundació xiprer.Surtir&agr...

Joves estrangers tutelats correran la Mitja Marató de Granollers en el marc d'un projecte d'inclusió

La Generalitat i la Federació Catalana d'Atletisme impulsen un projecte per preparar els nois a la prova del 24 de f...

Una clínica oftalmològica comprova que la gent sense ulleres lliga més al Tinder

Despès d'enquestar  a més de 130 pacients i amb una experiència de més de 30.000 cirurgies...