Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Torra demana a l'Estat un diàleg "sincer" i no de "fotografia" després de la petició de reunió de Pedro Sánchez

15 Desembre 2018 Redacció:



Mauri demana una resposta "intel·ligent" i amb la "no violència com a bandera" a la "provocació" de portar el Consell de Ministres a Barcelona

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reclamat al govern de l'Estat un diàleg "sincer sobre el que està passant a Catalunya, per vestir ponts, que no vagi de fotorafies, i que arribi al fons del que està pensant la societat catalana".

El president ho ha dit durant la celebració de la 68ena Nit de Santa Llúcia que s'ha celebrat a Sabadell i que per segon any ha tornat a fer-se sense la presència del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Per la seva banda, el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha demanat una resposta "intel·ligent" i amb "la no violència coma bandera" a " l'ofensa i provocació de portar el Consell de Ministres a Barcelona el dia que fa un any de les eleccions imposades".

Un any més, la Nit de Santa Llúcia, la gran festa de les lletres catalanes, ha esdevingut un clam a la llibertat. En una emotiva gala en què hi ha hagut constants missatges de records als presos independentistes i als exiliats, i on Jordi Cabré ha guanyat el premi Sant Jordi per 'Digues un desig', el president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a apostar "pel diàleg com a bandera".

En el seu discurs, Torra, s'ha mostrat a favor d'entendre's per davant de qualsevol altra opció per desencallar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat: "Cal un diàleg sincer, per bastir ponts, que no vagi de fotorafies, i que arribi al fons del que està pensant la societat catalana", ha assenyalat Torra, després dels contactes que hi ha hagut entre Generalitat i Moncloa amb la finalitat de celebrar una trobada el proper 21 de desembre a Barcelona, coincidint amb el Consell de Ministres.

Tot plegat, ha assenyalat el president té l'objectiu de trobar consensos entre les dues parts, fet pel qual ha reclamat unitat. "La nació sencera s'ha d'aturar, ha de reflexionar i pensar que s'ha de donar aquesta oportunitat, una oportunitat basada en els valors de la justícia, la democràcia i la pau", ha apuntat.

Amb tot ha lamentat que s'estigui "tornant a construir el mateix relat fictici i inventat" i ha advertit que Catalunya no té un problema de convivència, sinó de "democràcia i de justícia".

El president del Parlament, Roger Torrent, s'ha referit a la persecució a certes llibertats: "Hi ha presos i preses polítiques, censures, amenaces a humoristes, artistes, escriptors, a la cultura, coaccions a la llibertat d'expressió, de manifestació, dels drets fonamentals", ha assenyalat.

Per aquest motiu, ha advocat perquè se segueixin defensant uns ideals que han de ser bandera de les seves reivindicacions. "No tenim més remei que persistir, no hi ha cap altra alternativa a fer-ho bé, amb intel·ligència, com sempre hem fet, des del pacifisme més escrupolós", ha expressat Torrent.

Per la seva banda, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha apel·lat al 80% de catalans que opten pel diàleg i no per la confrontació i que "no accepta que s'empresonin idees o que el seu futur el dicti un estat cruel i venjatiu".

En aquesta línia ha demanat a la ciutadania una resposta "intel·ligent" i amb la "no violència com a bandera" "davant l'ofensa i la provocació de portar un Consell de Ministres just un any després de les eleccions imposades".

"Si des de la distància d'un despatx de Madrid hi ha un govern que és incapaç de reconèixer que quan es posa en risc allò que sentim responen sempre com un sol poble és que no ens volen conèixer, ni ens respecten", ha remarcat el vicepresident d'Òmnium.

"Tingueu ben clar que encara que l'única oferta d'aquest Estat hostil sigui empresonar el president dels 132.000 socis i sòcies d'Òmnium, ni la seva venjança, ni la seva repressió, ni la seva violència, ens faran renunciar mai a assolir la llibertat, perquè tenim futur i memòria i la cultura i els llibres són la nostra millor arma", ha assegurat Mauri que ha recordat que Jordi Cuixart sempre diu que "mai podran empresonar les idees".

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès