Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Manuel Bustos, condemnat a 3 anys de presó per retirar multes de trànsit a familiars quan era alcalde de Sabadell

14 Desembre 2018 Redacció:



L'Audiència de Barcelona ha condemnat Manuel Bustos a 3 anys de presó per haver ordenat a la Policia Local la retirada de multes de trànsit a membres de la seva família quan era alcalde de Sabadell. Bustos també ha estat condemnat a 16 anys d'inhabilitació.

La sentència també condemna un intendent de la Policia Local de Sabadell a 1 any i 3 mesos de presó i 10,5 d'inhabilitació. Segons els fets provats de la sentència, Bustos va fer gestions el 2012 per a la retirada de sancions de trànsit a la seva dona i als seus dos fills.

L'exalcalde ha estat condemnat per dos delictes de tràfic d'influències, mentre que se l'absolt d'un delicte d'inductor a la prevaricació. Els condemnats poden recórrer la sentència al Tribunal Suprem.

Aquesta sentència fa referència a dues retirades de multes a la dona de Bustos i als seus dos fills que van tenir lloc l'any 2012 i que s'emmarquen en la peça 30 del 'cas Mercuri'.

El primer episodi va succeir el 28 de març d'aquell any poc abans de les sis de la tarda quan Bustos i la seva actual parella van estacionar indegudament el vehicle de la dona en una parada d'autobús, davant l'escola bressol del seu fill per anar-lo a recollir. Mentre eren dins, una grua va començar a emportar-se el cotxe, però la dona va impedir-ho.

Així mateix, l'exalcalde va fer gestions per evitar haver pagat l'import de la sanció per mal estacionament que ascendia a uns 200 euros.

El segon incident va ocórrer el matí del 22 de juny de 2012 quan els dos fills grans de Bustos van aparcar en una zona de càrrega i descàrrega davant d'una clínica i la grua va emportar-se'l al dipòsit municipal. En aquest cas es va expedir el butlletí de denúncia i la infracció de trànsit corresponent.

Quan van veure que no tenien el cotxe per tornar a casa, els joves van trucar el seu pare, que va contactar amb l'exintendent de la Policia Local de Sabadell, Miquel Duran, per demanar-li que es fes càrrec de la situació i ordenés als seus inferiors que anul·lessin la sanció.

Bustos va quedar amb Duran que ell pagaria la taxa de la grua, però Duran va dir que ho arreglaria i va acabar pagant 133 euros en metàl·lic que va treure d'una caixa forta del seu despatx.

De la sentència, a la qual ha tingut accés l'ACN, es desprèn que la denúncia a la dona de l'exalcalde es va cursar i va ser rebuda a les dependències policials, figurant una multa de 200 euros per "haver estacionat en una parada de transport públic degudament senyalitzada". Amb tot, assenyala que posteriorment es va poder comprovar que sense motiu aparent en el registre informàtic de la Policia Local l'esmentada infracció figurava com a "anul·lada".

Així mateix apunta que tot i que en les seves declaracions, Manuel Bustos i la seva dona van al·legar que desconeixien que existia aquesta multa, de les escoltes telefòniques que van aportar-se com a prova d'aquesta peça del cas Mercuri s'extreu que no és cert. En aquestes converses l'exalcalde explica a l'exintendent de la Policia Local el que ha passat i es mostra enfadat perquè "fins hi tot havien immobilitzat" la roda del vehicle de la seva parella.

Alhora, la sentència considera que pel to de la conversa "no sembla que l'exalcalde estigués disgustat o preocupat per la situació" com va assegurar ell mateix durant el judici, sinó que va trucar a l'exresponsable de la policia sabadellenca "per ordenar-li" que retirés la multa.En el cas que fa referència als fills de l'exalcalde el modus operandi és similar. El jutge també considera provat que l'exbatlle va influir sobre l'excap de la Policia Local: "Manuel Bustos no tenia cap problema en trucar a Miquel Duran y sol·licitar-li que fes el que fos necessari per treure-li les sancions, aprofitant-se del seu càrrec i de la relació jeràrquica que ostentava respecte a ell".

Per tot plegat, la sentència considera que queda provat que Bustos va cometre dos delictes de tràfic d'influències i que Duran també és culpable d'un altre delicte d'aquesta tipologia perquè "va influir sobre un altre funcionari com a superior perquè procedís a retirar les sancions". A banda, també estableix dotze anys d'inhabilització per a l'exalcalde i set anys i sis mesos d'inhabilitació per a Duran.

Pel que fa al delicte de prevaricació en concepte d'inductor al qual també s'enfrontava l'exalcalde, la sentència apunta que només amb els indicis de les converses telefòniques no es pot considerar provat que veritablement els diners que Duran va aportar de la caixa forta perquè els fills de l'exalcalde poguessin retirar el seu cotxe del dipòsit municipal fossin caudals públics.

Bustos ja té una condemna per tràfic d’influències, de 16 mesos de presó, per l'anomenat cas Montcada. En aquella ocasió el jutge va oferir a l'exalcalde la possibilitat d'eludir l'entrada a la presó si en cinc anys no tornava a cometre cap delicte, un termini que es podia reduir a dos si es sotmetien a un curs de formació sobre bones pràctiques a l'Administració pública que ja va cursar.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès