Diari digital del Vallès Oriental i Occidental 

Temps ara
Weather Icon
( - )

Els bombers de Sant Celoni ens fan arribar aquest comunicatEns posem en contacte amb vostès per denunciar una vegada més les precarietats del cos de bombers. Estem arribant a uns límits de col·lapse del col·lectiu que fan insostenible la seguretat ciutadana.

Ahir dia 2 de desembre del 2018, va ser una jornada on els límits es van traspassar sobradament sense que la població i molt provablement vostès se’n donés conte.

El parc de Sant Celoni cobreix els municipis de Campins, Fogars de Montclús, Sant Celoni, Vallgorguina, Vilalba Sasserra com a primera sortida. I dóna cobertura professional als municipis coberts pels parcs de Bombers Voluntaris de Sant Antoni de Vilamajor i Santa Maria de Palautordera, sumant així un total de dotze municipis.

El parc de Sant Celoni a més, dóna cobertura a sis empreses químiques classificades com a Seveso, dues d’elles d’alt risc i quatre d’elles de baix risc, totes elles concentrades en un radi de 8 km. El mínim de bombers per cobrir el parc de bombers de Sant Celoni cada guàrdia és de 4 efectius, MÍNIMS i tres vehicles com a dotació, un lleuger i dos vehicles d’aigua pesats, un urbà i un forestal.

Doncs bé, ahir la dotació de parc a l’inici de guàrdia era de 2 bombers, és a dir 2 per sota dels mínims marcats al parc, i un per sota, als 3 bombers que es consideren una dotació mínima per sortir en emergència en primera sortida, com marca el reglament de bombers.

Per tal de suplir la manca de personal, dos companys de la guàrdia anterior van haver-se de quedar a cobrir allargant la seva jornada dues hores més, fins a arribar a les 26 hores mentre un bomber de Sabadell es desplaçava a Sant Celoni per garantir una dotació mínima de tres bombers, deixant el parc de Sabadell per sota els 8 efectius marcats com a mínim per guàrdia.

Fins aquí tot apunta que la manca d’efectius és el gran causant de la situació crítica que viu el servei, però rés més lluny de la realitat.

La jornada d’ahir no només es va iniciar amb una manca de personal, sinó que un dels dos vehicles d’aigua, l’urbà, el vehicle de primera sortida i que dóna servei als incidents químics d’entre d’altres, no es trobava en condicions operatives mínimes que garantissin la seguretat dels bombers i es va donar de baixa. Havent d’efectuar tots els serveis amb un vehicle forestal, fet bastant normalitzat al dia a dia dels bombers.

Si la situació semblava prou dramàtica i va tocar fons en la revisió dels equips autònoms de respiració, és a dir l’equip bàsic que garanteix la seguretat respiratòria dels bombers i per tant de la seva vida, en qualsevol incendi o incident químic.

Dels 10 equips autònoms que disposa el parc de Sant Celoni, la guàrdia d’ahir es va iniciar amb 8 d’ells caducats, per una mala gestió del sistema de manteniment, deixant un dels 3 bombers sense equip d’aire operatiu. Fet que va provocar que els bombers voluntaris de Santa Maria de Palautordera els cedissin un dels únics tres operatius que tenien.

Finalment a les acaballes de la guardia, al voltant de les sis del matí d’avui dia 3, s’ha hagut de portar al company de Sabadell, ja que havia sobrepassat les 350 hores extres treballades anualment i a les 7 havia de finalitzar la seva jornada al seu parc. Provocant així que de 6 a 7 del matí el parc de Sant Celoni restés amb un únic Bomber fent-lo inoperatiu per a qualsevol intervenció a la zona.

Ens agradaria dir que aquests fets són excepcionals i poc freqüents, però és la normalització que dia a dia viuen els bombers de Catalunya: parcs sota mínims, part de la flota de vehicles de baixa i material obsolet i/o caducat, i tot això, ignorat per tothom del del risc real que correm. Una situació produïda per la manca de voluntat política i mala gestió del servei que evoca als bombers a treballar en unes condicions deplorables que no fan més que empitjorar.

Ens adrecem a vostès per informar-los i siguin coneixedors de la situació en la qual es troben els bombers responsables de la seguretat d'aquest municipis.

Atentament, Assemblea Bombers Sant Celoni

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental

Ordre de detenció internacional a l'espai Schengen per a l'investigat per la violació que es va produir a Sabadell que va fugir

El jutjat també acorda la triangulació dels telèfons mòbils dels investigats El jutjat d'instr...

Un menor mor atropellat per un tren a la sortida de l'estació Rodalies de Sabadell Nord

La circulació de combois s'ha interromput entre un quart d'11 i les 12 del migdia Un menor ha mort atropellat per u...

Tres persones han resultat ferides per inhalació de fum en l'incendi d'una campana extractora a Santa Perpètua de Mogoda

Dues dotacions dels Bombers es desplacen al lloc dels fets El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha at&egr...

Crema completament un pis a Mollet del Vallès

El foc deixa sense llum ni gas els veïns del bloc de pisos de set plantes i intoxica lleument quatre persones Un ince...

Denuncien un conductor de la Llagosta per falsificar la matrícula del cotxe per evitar multes

L'infractor havia canviat la lletra V per una M amb cinta adhesiva negra Els Mossos d'Esquadra van denunciar el 5 d'abril ...

Empreses i comerços