Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

PUNTVALLÈS.COM, guardonat com a millor digital als Premis Premsa Comarcal

28 Maig 2018 Redacció:



PUNTVALLÈS.COM ha rebut la distinció a millor mitjà digital en aquesta flamant categoria dels Premis Premsa Comarcal. Els guardons, que enguany han arribat a la setena edició i que estan patrocinats per Endesa, s'han entregat aquest dissabte 26 de maig al Casal Riudomenc de Riudoms. També han reconegutles millors portades de l'any. En la categoria de diaris, bisetmanaris i setmanaris, el primer premi ha estat per Hora Nova  i la portada del 05/09/2017 “Un festival”. En la categoria de quinzenals i mensuals, el primer premi la rebut Revista de Banyoles per la portada de maig de 2017  “Els casals d’estiu”. En la categoria de bimestrals i trimestrals, el primer premi ha anat a parar a 777 Comunica  i la portada d’agost setembre de 2017 “Les entitats posen nota al Govern". En la nova categoria dedicada als mitjans digitals, el guanyador ha estat el puntvalles.com 

Cent-cinquanta professionals de la comunicació (editors, periodistes, gabinets de comunicació i administracions públiques) s’han trobat a la 11a Convenció de la Premsa Comarcal i Local i la 36a Assemblea Ordinària de l'ACPC.  Aquesta és una de les trobades sectorials més importants de l’any i durant tot un dia s’han celebrat ponències per debatre els reptes de la professió, s’ha presentat un extens i detallat estudi universitari que analitza l’impacte a les xarxes socials als mitjans comarcals,  i s’ha fet el lliurament de diversos premis a les publicacions i personalitats més destacades del darrer any.

L’alcalde de Riudoms Josep M. Cruset Domènech, ha donat la benvinguda als assistents i tot seguit ha començat la convenció, que ha estat presentada per Òscar Cabana, director del setmanari La Comarca d’Olot 

Francesc Fàbregas, president de l’ACPC, ha obert la jornada recordant “que la premsa comarcal som líders al nostre territori, som els que tenim més vendes i els únics que expliquem la realitat del territori lluny de la capital. A més, tot i la dificultat de la conjuntura, hem incrementat lectors en una franja d’edat tan bona com la que  va dels 30 o 40 anys. Tot i així, hem de ser capaços de millorar els continguts i sobretot, de modernitzar les nostres capçaleres, sense oblidar, però, que el paper segueix sent el que centra el nostre volum de negoci i el que dóna la credibilitat”.

A continuació s’ha presentat el treball guanyador del 9è Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal, que promogut per l’ACPC i patrocinat per CaixaBank, duu per títol L’ús de les xarxes socials als diaris de l’ACPC: fórmules per aconseguir impacte i ingressos, i està encapçalat pel doctor Joan Francesc Fondevila Gascón de la Universitat de Girona (UdG-Escola Universitària Mediterrani). Fondevila, sintetitzat aquest extens estudi, ha explicat que “el treball prova que el grau de desenvolupament de la participació en xarxes socials és moderat, i que cal estimular una participació més elevada i activa a mitjà i llarg termini” i proposa solucions com “establir una gamificació que recompensi amb solucions de comerç electrònic els m’agrada dels seguidors” o l’anomenada “monitorització del sentiment, d’on es poden desprendre acords amb empreses anunciants per tal d’intercanviar informació de la percepció del lector sobre productes concrets”, entre d’altres.  (podeu descarregar l’estudi en aquest enllaç)

La primera ponència ha estat “Periodisme d’investigació en l’àmbit local”, a càrrec del periodista Rafa Marrasé Brull, qui ha centrat el seu relat en la tasca que duu a terme al seu portal d’investigació Porta Enrere. Marrassé ha explicat que “Porta Enrere va néixer amb la finalitat de dir la veritat; no cobrim rodes de premsa i no hi ha articles d’opinió: només hi ha fets. Podem passar setmanes treballant fins tenir els reportatges ben contrastat i documentats. Això vol dir pocs reportatges mensuals però és la nostra garantia de qualitat”. I pel que fa al format de negoci ha explicat que “és la subscripció de pagament, com la majoria de capçaleres que fan investigació; sé que és una aposta arriscada, però és fonamental per mantenir la nostra independència”. Porta Enrere va rebre fa poc el prestigiós Premi Ramon Barnils. 

Ha pres el relleu Aurora Masip i Treig, directora de Comunicació del Banc de Sang amb la xerrada “La premsa local i la solidaritat” en la qual ha explicat “que el periodisme pot jugar el paper de donar veu a les nostres necessitats, ja que sovint requerim donacions i sense aquest suport seria impossible”; ha mostrat com treballen les xarxes socials implicant “personalitats com Berto Romero, Martina Klein o coneguts influencers perquè promoguin” la seva causa; i ha proposat a la premsa comarcal, mirant d’aplicar tècniques de la comunicació corporativa que ella fa servir, que “doni veu als seus lectors per implicar-los en les seves narratives per construir junts una realitat”. 

Enric Sierra Díaz, adjunt al director de La Vanguardia, ha participat amb la xerrada“Les xarxes socials com a distribuïdor de continguts dels mitjans”, en la qual ha explicat la seva estratègia en l’àmbit digital assenyalant que “el nostre volum de negoci digital és un terç del tot, però la previsió a mitjà termini és molt més alta, i sabent també que el nostre públic serà diferent, ens caldrà crear uns rols periodístics diferents. La clau rau en que com els compradors son molts més i més individualitzats, per monitonitzar qui són, hem hagut de crear un equip de 12 persones que ja no són periodistes, sinó enginyers o físics que analitzen els algoritmes per, finalment, transmetre als periodistes la informació perquè adaptin els continguts”. I ho ha reblat amb, “has d’entendre com funciona el nou model de negoci per poder fer negoci”. 

Ha tancat la convenció el periodista i escriptor Francesc Canosa amb el títol “Això és el futur: explicar la immensa minoria”, ha fet una radiografia de l’estat del periodisme als darrers anys “des de la primera de roda de premsa feta a la història per president Wilson dels EUA, passant pel màxim poder que ha tingut mai la premsa, amb el Watergate, fins a l’època on la premsa va passar a dependre dels anunciants amb les conseqüències per tots conegudes, fins avui en dia, on s’ha creat un món de la informació a dues velocitats, com mai abans havia passat, en el qual, per sort, la premsa comarcal té l’avantatja que coneix aquesta dualitat des de sempre; ja que mentre els grans mitjans només generen continguts de la realitat de l’àrea metropolitana, “la premsa comarcal fa un periodisme menestral, que relata la vida de la immensa majoria del país”. 

Avui també, s’han commemorat totes les publicacions associades que enguany celebren el seu aniversari. Així, s’ha reconegut a El Cèrvol i El tots per a tots pels 45 anys; El Nou 9, Setmanari de l’Alt Empordà, Portaveu i Delta de Llobregat pels 40 anys; El Francolí, Segre i La Veu de l’Anoia pels 35 anys; El Vallenc i El Replà  pels 30 anys; i El Salí i Nova Conca pels 25 anys.

El Premi al Reconeixement pel Suport a la Premsa Comarcal l’ha rebut el periodistaSaül Gordillo, director de Catalunya Ràdio; entitat amb la qual, des del gener de 2017, l’ACPC té un conveni de col·laboració que permet retransmetre els titulars dels mitjans associats en els seus butlletins horaris. Gordillo ha recordat que ell es va “formar a la premsa comarcal” i que l’acord amb la ràdio pública ve a reblar “la confiança en la credibilitat de les seves noticies”. 

Per últim, s’ha fet entrega d’un Reconeixement al periodista Francesc Canosa pel seu Treball Envers la Premsa Comarcal.

L’acte s’ha tancat amb el parlament de Joaquim Nin, Secretari General de la Presidència, qui ha recordat que “el relat d’aquest país no s’entendria sense el relat diari que construeix la premsa comarcal”. 

També s’ha celebrat la 36a Assemblea Ordinària de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal i Local en la qual s’ha fet balanç del darrer exercici de l’entitat i s’ha ratificat l’actual junta directiva.

La cita ha estat organitzada per l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i la publicació L’Om, revista de Riudoms.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès