Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Jordi Turull, de candidat a la presidència de la Generalitat a conseller de la presidència empresonat

19 Maig 2018 Redacció:



El portaveu del Govern destituït destaca per ser proper a Puigdemont.

ACN Barcelona .- Jordi Turull (Parets del Vallès, 1966) tornarà a ser el conseller de la Presidència de la Generalitat. Tot i estar tancat per presó preventiva a Estremera -per segona vegada-, Turull serà "restituït" al capdavant d'una conselleria clau del nou govern de Quim Torra. En l'anterior legislatura també va ser portaveu de l'executiu. Amb carnet del PDeCAT, ara és diputat de JxCat i n'és un dels líders. De fet, Turull va ser el tercer candidat de JxCat a la investidura, després dels intents d'investir Carles Puigdemont i Jordi Sànchez. El portaveu de Presidència, que també va presidir JxSí en l'anterior legislatura, va ser durant 106 dies conseller abans de l'aplicació de l'article 155, i porta 86 dies a la presó. De fet, és al Parlament on ha fet la seva carrera política en els últims 14 anys. Destaca per ser proper a Puigdemont, i va ser el número quatre de la llista de JxCat per Barcelona a les eleccions del 21-D.
Turull va optar a la investidura el dijous 22 de març. En aquest primer debat no va assolir els vots necessaris per ser investit. L'endemà havia de comparèixer al Tribunal Suprem (TS) per la causa oberta per l'1-O i va ser enviat a presó juntament amb els seus companys de Govern. Això va impedir que pogués participar en la segona volta de la seva investidura, que finalment el president del Parlament, Roger Torrent, va suspendre, tot i celebrar un ple per debatre sobre els fets que havien succeït. Llavors Turull va retirar "provisionalment" la seva candidatura. 

Llicenciat en Dret per la UAB, Turull va ingressar el 1983 a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), i a CDC el 1987. Regidor a l'Ajuntament de Parets del Vallès del 1987 al 2003, va ser cap de llista de CiU a les eleccions municipals dels anys 1991, 1995 i 1999, a més de diputat a la Diputació de Barcelona del 1991 al 1996. Turull també va presidir del 2000 al 2004 la Comarcal de CDC del Vallès Oriental, i és diputat parlamentari des del 2004. A partir del 2010 va assumir el càrrec de portaveu de CiU, i el 2013 ja va assumir la presidència del grup. Cal destacar que, el 8 d'abril del 2014, Turull va anar al Congrés a defensar la celebració d'un referèndum a Catalunya, al costat de Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV). 

Soci d'Òmnium i de la Fundació Catalana de l'Esplai, Turull sonava com a home fort a la direcció del PDeCAT -tenia el vist i plau d'Artur Mas-, però va renunciar a la candidatura a dirigir el nou partit. Així va permetre que Marta Pascal fos escollida coordinadora general del nou partit.

Després de 86 dies empresonats, Turull ha reclamat en diverses ocasions la seva llibertat interposant recursos davant del jutge Pablo Llarena. En la seva darrera declaració davant del jutge el passat 18 d'abril, li va demanar que fes "justícia i no política" i va afegir: "No sé si al novembre era un pres polític, però no en tinc cap dubte".

 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès