Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Setze dels 56 acusats pel motí a Quatre Camins del 2002 accepten entre 12 i 15 mesos de presó

8 Maig 2018 Redacció:



Els 23 absolts i la resta de desapareguts, incapacitats o morts s'enfrontaven a penes d'entre 5 i 10 anys de presó per lesions, danys i atemptat a l'autoritat.

ACN Barcelona .- El Jutjat Penal número 1 de Granollers ha condemnat aquest dilluns a penes de 12 mesos de presó a 15 dels 56 acusats inicialment pel motí a la presó de Quatre Camins el maig del 2002 que va acabar amb diversos funcionaris i mossos ferits. Un setzè ha estat condemnat a 15 mesos de presó, mentre que la resta estan morts, desapareguts o incapacitats. El judici s'havia de celebrar durant dues setmanes a l'auditori de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, per falta de capacitat a Granollers, però finalment només s'ha celebrat una breu vista oral que ha servit perquè totes les parts acceptessin la rebaixa de cinc i deu anys de presó a 12 i 15 mesos per danys, lesions i atemptat a l'autoritat.
Dels 56 acusats inicials per la fiscalia l'any 2007, vuit ja han mort i un va ser declarat incapacitat. Dels 47 restants, 18 segueixen en presons catalanes i un a la de Zuera (Saragossa). Dels restants 28, tres estan fugats de la justícia i cinc no s'han presentat, un d'ells perquè aquest dilluns es feia les proves preoperatòries per a una intervenció quirúrgica aquest dimarts. Per tant, s'han assegut a les butaques de l'auditori de la Ciutat de la Justícia 39 acusats, 19 empresonats i 20 en llibertat. Però els vuit absents han estat jutjats igualment en rebel·lia, tot i que les seves defenses han demanat suspendre el judici. A un altre se li ha suspès el judici perquè està pendent de ser reconegut per un psiquiatre forense, ja que la defensa al·lega que té un 68% de discapacitat.

De tots aquests 39, un ha estat absolt immediatament perquè mai va ser interrogat pel jutge d'instrucció, i per tant els delictes ja li han prescrit, cosa que han acceptat tant la fiscal com l'advocat de la Generalitat. Un total de 23 acusats han quedat absolts, mentre que 15 dels acusats han resultat condemnats a 12 mesos de presó (9 per delicte d’atemptat a l'autoritat amb instrument perillós i dues faltes de lesions, i a 3 mesos de presó per un delicte de danys). A Santiago G.C. se l'ha condemnat, com autor responsable del delicte d’atemptat amb instrument perillós i un delicte de lesions greus a 12 mesos de presó i com autor responsable de danys a 3 mesos de presó. A més, haurà d’indemnitzar amb 7.230 euros el funcionari a qui va deixar dos mesos i mig de baixa. Pel delicte de danys també se’ls ha condemnat a tots 16 a una multa de 270 euros. A tots se'ls ha tingut en compte l'atenuant de dilacions indegudes, ja que la causa va estar paralitzada del 2007 al 2011 i del 2013 al 2016.

A més, entre tots 16 condemnats hauran de pagar prop de 16.000 euros pels danys causats a la presó, 900 euros per les lesions causades a un mosso i 150 euros per les lesions causades a un altre funcionari de la presó.

Les defenses han acceptat la condemna, s'han compromès a no recórrer-la, i tots els acusats presents a la sals han acceptat, un per un, els fets i la pena. Els seus advocats han demanat la suspensió de la condemna i el jutge els ho ha concedit tenint en compte que cap condemnat té antecedents penals recents per fets similars. Així, no hauran d'ingressar en presó si en els propers dos anys no tornen a delinquir, comuniquen sempre qualsevol canvi de domicili i paguen la responsabilitat civil que els pertoqui. Per tot això, el jutge ha dictat la sentència 'in voce' i l'ha declarat ferma.

Un dels que no han estat a la Ciutat de la Justícia ha estat Fernando Juan R.A., a qui la fiscalia també demanava inicialment deu anys de presó per haver lesionat de forma important un funcionari.

La presència d'una vintena d'empresonats i una vintena d'exconvictes ha fet augmentar la seguretat a la Ciutat de la Justícia i s'ha restringit el pas a l'auditori del complex judicial.

Segons declara provat la sentència, les setmanes prèvies al motí hi havia hagut queixes i reclamacions per part d'alguns presos, que demanaven una millora dels seus drets i condicions. Després del sopar del 29 de maig, quan va sonar la sirena perquè els presos tornessin a les seves cel·les a les 20.45 hores, diversos reclusos del Mòdul 1 van negar-se a reingressar. Es van anar escalfant els ànims amb amenaces als funcionaris, i al final reclusos del Mòdul 2 també es van afegir a la protesta. Armats amb pals, pedres i ferros que van trobar al pati, van agredir almenys set funcionaris, i després van pujar a la teulada per evitar la intervenció dels antiavalots dels Mossos, com a mínim quatre dels quals també van ser agredits, un dels quals va entrar en contacte amb sang d'algun pres i va haver de comprovar que no havia quedat infectat. A més, van causar danys valorats en prop de 16.000 euros a cinc cel·les, així com quadres de llums, portes, finestres del búnquer i vidres. Dos dels reclusos, a més, van agredir dos funcionaris, que van patir ferides importants.

El motí va provocar una polèmica política al voltant de la massificació de les presons catalanes i les condicions de vida dels presos, que denunciaven maltractaments i es queixaven per haver de treballar a la presó sense cobrar i sense que servís per reduir les penes. El 2004, la mateixa presó va viure un motí encara més greu, que va acabar amb greus lesions del director mèdic del centre. El judici va acabar amb penes per diversos reclusos.

La dona d'un dels presos que ha quedat absolt ha explicat als periodistes que considera injust que s'hagi trigat tant de temps en celebrar la vista, ja que el seu home ja està plenament reinserit a la societat. A més, li van notificar el procediment judicial fa tres estius, quan passava les vacances en un càmping amb la dona i els seus tres fills menors d'edat, que van veure com se l'enduien i l'emmanillaven. Un cop notificat el procediment judicial, va ser deixat en llibertat a les poques hores. A més, ha criticat que diversos advocats d'ofici no s'han volgut fer càrrec del cas i que ell no va poder parlar amb la seva lletrada fins la setmana passada.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès